Vine frigul! Cod galben de vijelii în Argeș

de | 03.04.2022 12:36 | Știri, După locație, După subiect, Importante, Județean, Lifestyle

Vremea se schimbă drastic, iar în următoarele 48 de ore vom avea parte de temperaturi mici și vijelii, în mai multe zone din țară. Potrivit ANM, avertizarea meteo este valabilă din dimineața zilei de duminică, 3 aprilie, până marți, 5 aprilie, la ora 10:00.

Pe parcursul zilei de duminică (3 aprilie) și în prima parte a nopții de duminică spre luni (3/4 aprilie) în Crișana, Maramureș, local în Transilvania și în jumătatea nordică a Moldovei temporar vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, pe arii restrânse moderate cantitativ, iar la munte va ninge.

Vremea va fi deosebit de rece pentru începutul lunii aprilie în vest, centru, nord și nord-est, unde valorile termice vor fi cu 8-10 grade sub mediile multianuale.

În noaptea de duminică spre luni (3/4 aprilie) și în noaptea de luni spre marți (4/5 aprilie) temperaturile minime vor fi preponderent negative, local sub -4 grade în special în nordul, centrul și nord-estul țării. Se va produce brumă și pe alocuri îngheț la sol”, transmite ANM.

Cod galben de vijelii în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea

De asemenea, potrivit ANM, zona Olteniei, Munteniei și Dobrogei se află sub cod galben de vijelii până în această seară la ora 22:00. Vor fi intensificări ale vântului cu viteze de 55…60 km/h și izolat peste 70…75 km/h.

harta anm - Vine frigul! Cod galben de vijelii în Argeș

Foto: ANM

Și în restul țării vântul își va face simțită prezența, cu viteze de 45…55 km/h, iar în Carpații de Curbură și în vestul Carpaților Meridionali, în special pe creste rafalele vor depăși temporar 70…80 km/h, spulberând zăpada.

Mai mult, zonele joase de relief din Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Suceava şi Neamţ, se află sub cod galben de ninsori înseamnate cantitativ. Avertizarea meteo este valabilă pânî azi, la ora 22:00.

Rusia se confruntă cu un fenomen rar: ciclonul Katarina, care apare o dată la 50 de ani

Rămânând în același registru, și în capitala Rusiei, Moscova au loc fenomene extreme pentru luna aprilie. Ciclonul Katarina a adus căderi masive de zăpadă, care apar la începutul lunii aprilie doar o dată la 50 de ani.

Centrul de hidrometeorologie rus a anunțat că pe străzile Moscovei au fost măsuraţi între 25 şi 40 de centimetri de zăpadă, în creştere faţă de cei 21 de centimetri raportaţi în ziua precedentă, căderea de zăpadă fiind „extraordinară, un record’, a declarat responsabilul ştiinţific al Centrului, Roman Vilfand, citat de agenţia de presă TASS.

„În urma ninsorilor anormale, în unele zone ale capitalei s-au format mormane de zăpadă demne de luna februarie”, a transmis centrul de meteorologie Fobos într-un comunicat.

În comunicat se precizează că fenomenul este cauzat de ciclonul Katarina, care a provocat în Rusia „căderi de zăpadă care apar la începutul lunii aprilie doar o dată la 50 de ani”.

Recordul absolut, de 55 de centimetri de zăpadă, a fost atins pe 3 aprilie 1895.

Foto: Mediafax

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ANM | Rusia

Ultimele articole