Operaţiunea „Viză de flotant pentru şcoala preferată” a început la Piteşti

de | 30.03.2023 19:00 | Cultură, Din ediția tipărită, După locație, Eveniment, Pitești, Știri

Pe 3 mai, se va da startul înscrierilor la clasa pregătitoare, însă, deşi mai e ceva timp până atunci, părinţii au intrat deja în febra pregătirii dosarului. Mulţi şi-au ales şcoala şi învăţătorul preferat şi chiar şi-au rezervat un loc pe lista provizorie, însă nu toţi au garanţia că vor şi prinde un loc în clasa pe care au pus ochii, principalul impediment fiind acela că nu aparţin de circumscrispţia şcolii respective.

Goana după şcolile considerate mai bune a început, iar dacă nu locuieşti în circumscripţie, sunt şanse să ratezi înscrierea la şcoala preferată. Domiciliul în apropierea şcolii reprezintă principalul criteriu de selecţie a dosarelor de înscriere în clasa pregătitoare. Cine nu locuieşte pe străzile arondate şcolii respective poate face copilului viză de flotant, de cele mai multe ori părinţii apelând la rude sau prieteni binevoitori, dispuşi să îi ia oficial în spaţiu.

Evident, fictiv, pentru că în realitate copiii continuă să locuiască uneori şi la zeci de kilometri distanţă de şcoala la care învaţă. Aşa se ajunge la situaţia ca şcolile considerate mai bune să aibă mai mult de jumătate dintre elevi din afara circumscripţiei, deşi în acte aproape toţi figurează ca locuind la doi paşi.

Ce te faci însă când ai copil de dat la şcoală şi nu ai pe nimeni care să te ajute cu viza de flotant? Românii, inventivi, au preluat pentru înscrierea la şcoală a copiilor o modă practicată de mulţi ani pentru susţinerea examenului de permis în alt oraş decât cel de domiciliu: „cumpărarea” vizei de flotant.

În Capitală, fenomenul vizelor de flotant contra cost pentru înscrierea la clasa pregătitoare e deja cunoscut, iar pe site-urile de vânzări apar frecvent anunţuri prin care se oferă sau se cere viza de flotant pe bani, preţurile ajungând şi la 1500 lei. Pentru că se poate şi pentru că nimeni nu verifică veridicitatea luării în spaţiu şi, chiar dacă ar verifica, nu există nicio pârghie legislativă prin care să i se interzică cuiva să gireze o viză de flotant.

„Caut proprietar pentru viză de flotant contra cost lângă Şcoala 19!”

Şi în Piteşti e bătaie pe unele şcoli, fie pentru că părinţii vor la o anumită învăţătoare, fie pentru că văd lucrurile mai în perspectivă şi vizează inclusiv corpul profesoral de la gimnaziu. Din disperare, unii au ajuns să apeleze la reţelele de socializare pentru a-şi asigura o viză de flotant, aşa cum este cazul unui argeşean care a postat recent pe un grup un anunţ prin care se oferă să plătească pentru privilegiul de a „locui” în circumscripţia fostei Şcoli Nr. 19:

viza de flotant anunt facebook

„Caut proprietar pentru viză de flotant (contra cost) cu domiciliu arondat unităţii de învăţământ Şcoala Gimnazială «Matei Basarab», cartier Găvana III” – aşa sună anunţul postat de părintele unui copil ce urmează să fie înscris la clasa pregătitoare, anunţ care a stârnit reacţii de protest din partea altor părinţi, care acuză că, din cauza celor care vin cu astfel de aranjamente, nu mai au loc copiii lor în şcolile de care aparţin de drept.

Calendarul înscrierii la şcoală

Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2023, inclusiv, trebuie să fie înscriși în clasa pregătitoare, pentru a începe şcoala la toamnă. Pot fi înscrişi şi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2023, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător, evaluarea acestora urmând să înceapă de săptămâna viitoare.

Înscrierea propriu-zisă are loc în perioada 3-18 mai, când părinţii vor putea completa, fizic sau online, cererile de înscriere la şcoală. Mai întâi, pe locurile disponibile vor fi înscrişi copiii din circumscripţie şi dacă mai rămîn locuri, şi cei din afara circumscripţiei, în funcţie de alte criterii. Pe 31 mai, vor fi afişate numele elevilor înmatriculaţi, precum şi locurile rămase libere, care vor putea fi ocupate în a doua etapă.

A doua etapă începe pe 6 iunie, părinţii copiilor rămaşi neînscrişi având la dispoziţie o săptămână pentru a completa din nou cererea.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Fiul medicului Marcel Buzatu – OLIMPIC NAŢIONAL LA MATEMATICĂ

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Găvana | Școala Gimnazială „Matei Basarab”