Ministerul Justiției a propus pragul de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu

de | 30.03.2023 09:50 | Știri, După locație, După subiect, Eveniment, Național, Politic

Ministerul Justiției a propus pragul de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu

INFORMAȚII NOI, 30 MARTIE

Ministerul Justiției, condus de Cătălin Predoiu, a anunțat, miercuri, că susține adoptarea de Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu, urmând să fie făcute modificări în Codul Penal și Codul de Procedură Penală, pentru implementarea a celor două legi.

… legiuitorul are obligația de a reglementa pragul valoric al pagubei și intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracțiunea de abuz în serviciu, pasivitatea acestuia fiind de natură să determine apariția unor situații de incoerență și instabilitate, contrare principiului securității raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea și previzibilitatea legii”, a transmis Ministerul Justiției.

Ulterior, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că susține propunerea Ministerului Justiţiei privind pragul de 9000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu.

Știre inițială, 29 martie

OUG 13 în noua formă! Senatorii au votat introducerea unui prag de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu

Istoria pare că se repetă având în vedere că, miercuri, senatorii au votat introducerea unui prag de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu.

Mai exact, doar dacă o pagubă va fi egală sau mai mare de acest prag va fi considerată infracțiune.

Este vorba despre un proiect de modificare a Codului penal, amendament care aparține PSD, PNL și UDMR. Proiectul de lege a fost adoptat miercuri de Senat cu 79 de voturi „pentru” și 25 „împotrivă”.

Potrivit Hotnews.ro, amendamentul vine după înaintarea unui proiect de lege, care, însă, nu prevedea un prag valoric. În proiectul respectiv exista doar precizarea că infracțiunea de abuz în serviciu și de neglijență în serviciu este dacă funcționarul public nu îndeplinește o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență cauzând un prejudiciu sau o vătămare unei persoane, conform sursei citate.

Amintim că adoptarea OUG 13, în 2017, de către Guvernul Grindeanu, a declanșat unele dintre cele mai mari proteste din România, de după Revoluție.

Foto PS News

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Ludovic Orban este audiat în dosarul măștilor cumpărate în pandemie

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole