23 km de drumuri asfaltate într-un singur mandat la Moșoaia!

de | 11.04.2024 13:50 | Din ediția tipărită, Administrație, Politic, Rural

După decenii bune în care localnicii din Moșoaia au primit asfalt cu lingurița, în care au văzut drumuri modernizate, cu zgârcenie, în 2015 și apoi încă o tură în 2018, ultimii 4 ani au însemnat circa 23 km de drumuri comunale reabilitate, străzi pe care locuiește circa 40% din populația comunei. Multe dintre străzi au văzut abia acum asfalt pentru prima dată, fiind scoase din noroaie. Cum o localitate are nevoie de artere circulabile și sigure, modernizarea infrastructurii rutiere a fost de la început o sarcină prioritară pe care și-a asumat-o viceprimarul liberal Adrian Frîntură.

Străzi asfaltate pentru prima dată!

Sursă foto: ediția tipărită.

Drumurile acoperite cu covor bituminos sunt o necesitate, pentru că cetățenii doresc siguranță atunci când se deplaseză pe jos sau cu mașina, nu vor să se înnămolească sau să își rupă autoturismul prin gropi. Acest lucru a fost foarte bine înțeles de către actuala administrație locală, din care face parte viceprimarul Adrian Frîntură, care a accesat toate fondurile disponibile pentru a moderniza rețeaua de drumuri, lucrările de acest tip fiind extrem de costisitoare. S-a reușit, din 2020 încoace, și realizarea unor asfaltări în premieră, pe artere ce deservesc sute de cetățeni și care nu au fost niciodată acoperite cu bitum, deși erau circulate intens. În această categorie intră străzile Smeura de sus, Stoenari, Prunilor, Dealului (în Hințești), Basangești, Coasta Bisericii (în Ciocănăi), Aleea Marghiolilor, Str. Bisericii (sat Smeura), dar și multe străduțe laterale precum Aleea Primăverii, Rozelor și Cazacilor.

Sursă foto: ediția tipărită.

Arterele de la limita cu cartierul Trivale vor fi modernizate în acest an

Cele mai de anvergură proiecte din ultimii 4 ani ce au presupus modernizarea infrastructurii locale sunt, după cum ne-a explicat viceprimarul Adrian Frîntură, strada Olteni, str. Principală din Hințești și str. Principală din Dealu Viilor. Investițiile în acest sector continuă și în acest an.

”Ne dorim să realizăm o modernizare a unei zone de la intrarea dinspre Pitești în comuna noastră. Este vorba de limita cu cartierul Trivale, unde numai la cele 7 blocuri construite acolo avem 300 de locatari, plus cei de la case. Este vorba de mulți oameni care vor beneficia de aceste asfaltări. Astfel, pentru anul în curs avem pe lista de proiecte strada Gazului, de la restaurantul Monte Carlo până la str. Smeura de Sus. Mai avem Aleea Pădurii, care este adiacentă cu strada Gazului, apoi strada Drumu Morii, aflată între strada Gazului și str. Olteni, care a fost asfaltată prima dată anul trecut, și Platoul Stejarilor din satul Smeura, de la complexul Magic în sus.”, ne-a explicat viceprimarul Adrian Frîntură.

După cum a mai adăugat acesta, pentru Drumu Morii din satul Smeura și pentru Platoul Stejarilor, care este o stradă adiacentă cu Drumu Morii, vor exista clauze suspensive, adică lucrările de asfaltare și modernizare vor începe după ce societatea Apă Canal va introduce, tot pe parcursul acestui an, rețeaua de canalizare.

”Nu dorim să cheltuim fără rost, să finalizăm o investiție și apoi să o stricăm, să spargem asfaltul ca să se realizeze canalizarea. Așadar, vom aștepta finalizarea lucrărilor de utilități, care sunt preconizate pentru 2024, și apoi se vor reabilita străzile.”, a mai declarat viceprimarul Adrian Frîntură.

De asemenea, tot în 2024, se va realiza și reabilitarea străzii Principale din satul Bătrâni. Aici s-au încheiat procedurile de atribuire a lucrărilor de execuție și șantierul este în desfășurare.

Toate aceste investiții s-au realizat în mare parte din bugetul local, doar străzile Olteni și Basangești realizându-se printr-o finanțare obișnuită în cadrul Programului Național „Anghel Saligny”. Efortul financiar a fost unul uriaș, însă conducerea actuală a Primăriei Moșoaia a dat dovadă că printr-o bună distribuție a fondurilor se pot realiza și asemenea obiective, extrem de solicitate de către cetățenii din Moșoaia.

Cu toate eforturile din ultimii 4 ani, încă mai sunt străzi de pământ, însă Primăria Moșoaia se ocupă și de întreținerea acestora. „Periodic, realizăm și pietruiri ale arterelor comunale, acolo unde este cazul, dar trebuie să recunoaștem că, prin extinderea rețelei de drumuri asfaltate, a scăzut mult necesarul de piatră.”, ne-a declarat viceprimarul Adrian Frîntură.

 

Sursă foto: ediția tipărită.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

La Moșoaia. Ultima săptămână în care mai puteți primi reducere la plata integrală a taxelor și impozitelor!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/sofia-paul/" target="_self">Sofia Paul</a>

Articol scris de Sofia Paul

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență în presă pasionată de fotografie și călătorii.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Adrian Frintura | Moşoaia

Ultimele articole