29 de angajaţi la negru – depistaţi la primele controale ITM Argeş din acest an

de | 15.02.2024 09:30 | Din ediția tipărită, Economic, Importante, Județean

Inspectorii argeşeni de muncă au demarat anul în forţă, efectuând încă din prima lună peste 300 de controale la firmele din judeţ. Acţiunile angajaţilor ITM au avut două direcţii: pe de o parte, identificarea și combaterea muncii nedeclarate şi, pe de altă parte, creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării legislaţiei muncii.

Amenzi de peste jumătate de milion de lei – dispuse în ianuarie de inspectorii ITM!

Verificările făcute cu sprijinul jandarmilor argeşeni nu s-au lăsat fără urmări, ITM dispunând 129 de sancţiuni şi aplicând amenzi în valoare totală de mai bine de jumătate de milion de lei, mai exact 533.100 lei.

În domeniul relaţiilor de muncă s-au efectuat 154 controale, s-au aplicat 49 sancţiuni, din care 34 amenzi în valoare totală de 420.600 lei. Cele mai mari sancţiuni s-au dat pentru muncă la negru, 9 angajatori descoperiţi cu 29 de angajaţi fără forme legale primind amenzi de 350.000 lei. Pe lângă faptul că unii patroni au permis unor persoane cu care nu aveau contracte de muncă încheiate să lucreze pentru ei, angajatorii au mai fost sancţionaţi şi pentru alte abateri, precum nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, neacordarea drepturilor salariale, neeliberarea adeverinţei de vechime, nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară etc.

În paralel, verificările inspectorilor ITM au vizat şi respectarea legislaţiei privind securitatea şi sănătatea în muncă, în acest scop fiind efectuate 151 controale. Nici aici lucrurile nu au fost în regulă la toate firmele verificate, fiind aplicate 80 sancțiuni, din care 30 de amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 112.500 lei.

Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficienţe sunt construcţiile, exploatarea forestieră, transport, alimentație publică, distribuție mărfuri, confecții textile, comerţ cu articole pirotehnice, reparaţii auto, saloane de frumuseţe.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Şase, vine Curtea de Conturi! Află ce primării şi instituţii din Argeş vor fi verificate în perioada următoare

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole