Anca Baciu: Tot mai multe femei au funcții-cheie, ceea ce înseamnă că societatea acceptă acest principiu și îl susține!

de | 07.03.2023 19:30 | Din ediția tipărită, Lifestyle

Lumea este plină de femei puternice care ne inspiră și – în anumite domenii – acestea pot deveni, cu adevărat, deschizătoare de drumuri și de oportunități de dezvoltare. În linia întâi a administrației, reprezentantele sexului frumos au pătruns și încă pătrund cu mare greutate. Asociate multă vreme muncii de tip suport, femeile devin foarte greu candidat politic, iar alegerea lor în poziții de reprezentare este de cele mai multe ori pusă la îndoială tocmai din cauză faptului că sunt… femei.   Când ai și o vârstă fragedă, o provocare de acest gen pare aproape imposibilă. Nu a fost pentru Anca Baciu, primarul comunei Corbi. A ales, într-un mod extrem de curajos, să urmeze parcursul public al tatălui său și a primit girul comunității din nordul județului. Acest gir trebuie însă confirmat tot timpul prin management public axat pe rezultate palpabile, cu beneficii directe pentru comunitate. Care sunt avantajele unei femei în fața unor asemenea provocări? Anca Baciu consideră că cele cu adevărat esențiale sunt echilibrul în comunicare și determinarea de a reuși.

Anca Baciu

În general, femeile au o abordare mai pacifistă, dar asta nu înseamnă că nu pot fi autoritare. Cred că o femeie este mereu un lider, și nu un «șef». Mai mult de atât – din dorința de a demonstra că și femeile pot – încercăm mereu să ne autodepășim.”, explică tânăra doamnă primar.

Acționează cu această determinare în mandatul asumat. Și privește – cu o responsabilitate specifică femeilor conștiincioase și dedicate – toate proiectele pe care și le-a asumat în fața oamenilor. În opinia domniei-sale, sunt câteva atribute care se pot dovedi definitorii atunci când o femeie își asumă asemenea atribuții de management public:

  •  adoptarea unui stil de leadership bazat pe dezvoltare personală și pe comunicare;
  •  focalizarea pe sarcini, pe îndeplinirea sarcinilor asumate în condiții de stres și termene-limită;
  •  promovarea colaborării  între membrii echipei, cu roluri și responsabilități bine definite, axate o muncă eficientă;
  •  flexibilitate, marcată pe adaptarea la circumstanțe noi în orice moment, într-un domeniu marcat de schimbări legislative și axat pe munca alături de oameni.

Dacă aceste atribute sunt necesare evoluției, pentru succes, Anca Baciu identifică următoarele  elemente-cheie:

Consider că elementul principal este corectitudinea, urmat de implicare, dorința de dezvoltare, empatie și respect.”, explică domnia-sa.

Munca necontenită, câștigarea încrederii și a acceptării celorlalți, îmbinarea vieții personale și a carierei profesionale sunt doar unele dintre provocările pe care le înfruntă cu brio reprezentantele sexului frumos în viața publică. În pofida acestor circumstanțe, Anca Baciu acționează cu determinarea de a sparge bariera stereotipurilor din societate care limitează accesul lor la funcții de conducere pentru a-și demonstra talentul și abilitățile. Mai mult, domnia-sa consideră că femeile pot aduce o nouă viziune asupra leadershipului, că pot adopta stiluri și strategii de conducere diferite în comparație cu cele tradiționale.

Cu experiența deja dobândită în spate, primărița argeșeană consideră că – în societatea actuală – nu mai există diferențe sesizabile în leadership între reprezentanții celor două sexe:

În acest moment, chiar cred că se aplică principiul egalității de șanse. Nu mai există diferențe salariale nici în mediul public, nici în mediul privat. Tot mai multe femei au funcții-cheie, ceea ce înseamnă că societatea acceptă acest principiu și îl susține.”, explică Anca Baciu.

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Ana Stan: Egalitatea de gen nu este o luptă a femeilor împotriva bărbaților, ci este despre asigurarea unui echilibru real!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Anca Baciu | Argeș | Corbi