Ana Stan: Egalitatea de gen nu este o luptă a femeilor împotriva bărbaților, ci este despre asigurarea unui echilibru real!

de | 07.03.2023 19:00 | Lifestyle, Din ediția tipărită

Este una dintre cele mai cunoscute, respectate și puternice voci ale reprezentantelor sexului frumos din mediul public argeșean. Profesionist cu o notabilă experiență și cu recunoaștere la nivelul notariatului, ales public al Piteștiului, prezență mereu vie în proiectele publice și sociale, Ana Stan reprezintă un tipar al doamnelor care – prin ambiție, pregătire solidă și determinare – au reușit să se impună și să devină personalități publice.

În analiza succesului, Ana Stan inventariază o serie de elemente-cheie, generatoare ale unui acronim definitoriu.

  • Profesionalism
  • Empatie
  • Responsabilitate
  • Feminitate
  • Eleganță
  • Corectitudine
  • Tenacitate

Despre modelele care i-au creionat evoluția, notarul Ana Stan spune că au fost reprezentate de oamenii cu care a empatizat și care au împărtășit aceleași valori personale și profesionale cu domnia-sa.

Modelul/modelele ce și-au pus amprenta, de-a lungul timpului, ajutându-mă să-mi aleg și desăvârșesc cariera s-au pliat pe personalitatea mea și pe principiile după care m-am ghidat în viață. Cele dintâi modele feminine, ce mi-au modelat personalitatea, au fost, pe rând: doamna învățătoare, doamna profesoară de matematică din clasele V-VIII, profesoara de engleză din clasa a VIII-a și prima mea șefă, de la primul loc de muncă.”

Ana Stan

În ceea ce privește una dintre cele mai vechi și totuși veșnic actuale teme din societatea românească, și anume egalitatea de gen și aplicarea acestui principiu în mod real, Ana Stan consideră că aceasta rămâne, deocamdată, doar un deziderat.

În societatea românească femeile continuă să fie afectate de discriminare în multe domenii sau aspecte ale vieții acestora. Și mă refer aici la piața muncii unde femeile se regăsesc în număr mai mare în sectoare mai prost plătite și continuând cu a fi victimele violenței domestice sau ale violențelor sexuale.

 

Cu un punctaj de 54,5 din 100 de puncte, România se clasează pe locul 26 în Uniunea Europeană în ceea ce privește indicele egalității de gen, iar pe plan mondial, stă chiar mai rău în clasament.

 

În ce privește participarea echilibrată a femeilor și a bărbaților la procesul de decizie, România și-a asumat acest proces prin adoptarea unei legislații interne care să reglementeze juridic acest aspect, vezi Legea nr. 202/2002, modificată și completată prin Legea nr. 178/2018 și prin semnarea unor angajamente internaționale, dar, cu toate acestea, participarea femeilor la decizie continuă să reprezinte problema cea mai spinoasă în materia egalității de gen.

 

Reprezentarea politică la nivel național este foarte scăzută în România, comparativ cu media europeană; deși s-au făcut anumite progrese, șansele reale ale femeilor de a fi desemnate în consiliile de administrație și pe listele electorale rămân un obiectiv de îndeplinit, respectiv acela ca femeile să ocupe 30% din locurile pe listele de candidați ale partidelor politice.

 

Egalitatea de gen nu este o luptă a femeilor împotriva bărbaților, ci este despre asigurarea unui echilibru real între viața profesională și viața de familie, eliminarea diferențelor de remunerare între femei și bărbați, împărțirea responsabilităților casnice, medii de muncă flexibile și pentru femei și pentru bărbați.”, explică cunoscutul notar argeșean.

Analizând factorii care definesc o femeie cu adevărat împlinită, domnia-sa apreciază că reușita profesională nu poate fi definitorie, ci că trebuie permanent completată, cu egală măsură, de reușita în plan personal, de echilibrul pe care ți-l asigură familia și oamenii dragi.

Pare ciudat ce spun, dar, pentru mine, succesul profesional nu echivalează cu starea de împlinire deplină, cu fericirea deplină. Pentru mine, personal, reușita în carieră nu ar însemna decât jumătate din ceea ce am nevoie pentru a fi împlinită. Adaug aici o familie iubitoare care mă susține necondiționat, un partener de nădejde cu care să împart atât reușitele, cât și dezamăgirile și bunul Dumnezeu care să-mi dea sănătate, mie și celor dragi!”

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Ana-Maria Sabie: Pentru a te simţi împlinit, trebuie să trăieşti în acord cu propria persoană, cu principiile și valorile pe care le ai!

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ana Stan

Ultimele articole