Efectivele de porci de reproducție din rasele Bazna și Mangalița, în creștere

de | 07.03.2023 19:15 | Știri, Economic, Județean, Național, Rural

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale reamintește că cererile de înscriere în programul de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa se depun la Direcțiile pentru Agricultură Județene, până la data de 30 iunie 2023, inclusiv. Ajutorul de minimis de 1.200 lei/scroafă/an, cu condiția comercializării a minimum 4 produși/an/scroafă, la o greutate de minimum 8 kg/cap se acordă și în acest an.

Programul de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa s-a bucurat de succes, iar rezultatele se văd în evoluția efectivelor de porcine din ultimii ani. Dacă în anul 2018, la nivelul țării exista un număr de 45 de porci din rasa Bazna, în anul 2023 numărul acestora a ajuns la 662. În ceea ce privește rasa Mangalița, s-a observat o creștere de la 684 de porci în anul 2018, la 2749 în anul 2023, arată Ministerul Agriculturii.

Termen limită

Ministerul Agriculturii reamintește că în sedința de Guvern de săptămâna trecută a fost aprobat programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa pentru anul 2023. ”Astfel, MADR continuă sprijinul acordat crescătorilor de animale din rasele Bazna și/sau Mangalița pentru a-și crește numărului de animale de reproducție cu scopul majorării efectivelor de porci din aceste rase la nivel național. Actul normativ prevede acordarea unui ajutor de minimis de 1200 lei/scroafă/an, cu condiția comercializării a minimum 4 produși/an/scroafă, la o greutate de minimum 8 kg/cap”, se arată în postarea publicată de Ministerul Agriculturii pe pagina de Facebook. Cererile de înscriere se depun la Direcțiile pentru Agricultură Județene, până la data de 30 iunie 2023, inclusiv, iar cererile de plată şi documentele justificative se depun până cel târziu la data de 22 decembrie 2023, inclusiv.

Cine beneficiază

Schema de ajutor de minimis se aplică crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița, respectiv:

  • producătorilor agricoli PFA, II și IF;
  • producătorilor agricoli societăţi agricole;
  • producătorilor agricoli persoane juridice.

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Belgia. Perturbări ale circulației trenurilor și mijloacelor de transport în comun

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Agriculturii

Ultimele articole