Marius Budăi, ministrul Muncii, a informat, în cursul zilei de astăzi, luni, 22 mai, după întâlnirea cu reprezentanții Comisiei Europene de la Bruxelles, că vârsta de pensionare va crește treptat pentru toți românii până la 65 de ani.
Creșterea treptată a vârstei de pensionare, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta de 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România, va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii și vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea din sistemul public de pensii”, a anunțat ministrul Muncii.
Deși în momentul de față vârsta de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 pentru femei, există totuși anumite categorii de salariați pentru care vârsta de pensionare este mult mai scăzută.
De asemenea, Marius Budăi a declarat că drepturile de pensii urmează să fie calculate în funcție de perioada de contribuții. Nu va mai fi luată în calculul pensiei doar o anumită perioadă de contributivitate, ci se va calcula pe întreaga perioadă, relatează G4Media.ro.
O parte din amendamente sunt gata și le-am prezentat liderilor coaliției. Am primit indicație ca până miercuri să fie finalizate amendamentele, astfel încât joi coaliția politică să le poată depune în Parlament”, a informat Marius Budăi.
Totodată, acesta a subliniat că pensiile care depășesc venitul aflat în activitate vor fi afectate, dar fără a afecta partea de contributivitate.
Nicio pensie nu va depăși venitul aflat în activitate”, a adăugat ministrul.
Ministrul Muncii a explicat și faptul că se schimbă și regimul de pensionare a diplomaților – creșterea treptată a vârstei de pensionare și creșterea treptată a perioadei de contributivitate.
Totodată, vor mai fi luate în calcul și pensiile asimilate unei anumite categorii, cum sunt unele posturi asimilate magistraților, care astfel nu vor mai intra în categoria pensiilor pentru magistrați.
Budăi a spus că trecerea la noul sistem va fi treptată, dar ideea principală, echitatea între toți, să se păstreze.
În plan paralel, în această primăvară au avut loc mai multe proteste în Franța, după ce Consiliul Constituțional din Franța a aprobat creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, propusă de președintele Macron, care a respins cererea de organizare a unui referendum.
sursă foto playtech.ro
Foto descriptiv.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
PITEȘTI! Un polițist a salvat viața unui bărbat căzut pe stradă!