Accesul turiștilor cu bagaje, interzis la Lacul Sfânta Ana

de | 04.07.2023 21:55 | Știri, Lifestyle, Național

Accesul turiştilor cu bagaje voluminoase a fost interzis la Lacul Sfânta Ana, județul Harghita. Decizia a fost luată după ce, în acest weekend, un grup de turiști a lăsat lângă un copac mai multe bucăţi de pepene. Resturile de mâncare au atras imediat o ursoaică şi puiul ei, punând în pericol vizitatorii.

page 1 - Accesul turiștilor cu bagaje, interzis la Lacul Sfânta Ana

Din fericire, animalele sălbatice au fost îndepărtate de cei care administrează aria naturală, înainte să se întâmple o tragedie.

Din cauza comportamentului iresponsabil al unora, în vederea evitării repetării acestor situații de astăzi, coborârea la Lacul Sfânta Ana cu bagaje este strict interzisă. Cei care doresc să viziteze în acest mod vor fi îndrumați de către angajații administrației să lase bagajele în mașină. Celor care nu vor respecta regula interdicției de picnic li se va retrage dreptul de a mai sta în locație și vor fi sancționați conform prevederilor legii picnicului – Legea 52/2012. Vă reamintim că în perimetrul craterelor, singura locație desemnată picnicului este zona verde aflată la vest de parcare, unde se poate face foc și sunt amplasate mese cu bănci”, a transmis Asociaţia Pro Sfânta Ana, într-un mesaj pe Facebook.

Directorul Asociaţiei Pro Sfânta Ana, Dósa Elek Levente, a declarat că bucăţile de pepene au fost lăsate acolo cu bună ştiinţă şi susține că acest comportament „ este o adevărată tentativă de omor”, relatează agerpres.ro

Ştim foarte bine că hrănirea urşilor reprezintă o problemă imensă atât pentru urs, cât şi pentru siguranţa omului şi pentru a evita aceste două situaţii, deci să avem urs care se habituează, care se hrăneşte şi începe să caute mâncare de origine umană şi pentru a proteja vizitatorii de la Sfânta Ana, am luat decizia ca să nu mai permitem nici măcar situaţiile acestea de a se duce cu bagaje mari în apropierea lacului. Deci, avem o zonă desemnată pentru picnic unde se permite şi aprinderea focului, dacă e nevoie. Jos, la lac, dacă ai venit cu un sandviş, dacă serveşti un kurtoskalak nu-i o problemă, dar să vii cu bagaje, să te întinzi la picnic, să stai acolo cu orele… Există riscul, una la mână, dacă respectivii sunt inconştienţi, vor pune mâncare pentru urs, din milă sau din alte motive, ca să facă o fotografie senzaţională, există posibilitatea să se expună riscului şi după aceea să expună mii de vizitatori la acelaşi risc. Deci sunt foarte supărat, în esenţă consider că este tentativă de omor, din inconştienţă”, a afirmat Dósa Elek Levente.

De asemenea, el susține că verificați vor fi doar turiștii care au bagaje voluminoase, pentru a evita lăsarea în urmă a resturilor de mâncare, a celor care vin să facă picnic în zonă.

Vreau să subliniez că nu e vorba că acum ne apucăm să verificăm fiecare rucsac sau fiecare gentuţă a turistului. Ideea e că cei pe care îi vedem că vin pregătiţi cu extrem de multă hrană, pe aceia îi vom întoarce şi vom ruga să lase bagajele la maşină. Dacă vine turistul peste munte cu rucsacul la el, nu o să vină nimeni să îl verifice la bagaj, dacă are un sandviş sau nu. Ideea e ca, pe cât posibil, să minimizăm riscul ca cineva, din inconştienţă, să lase mâncarea”, a spus Dósa Elek Levente.

Hrănirea urşilor este extrem de periculoasă  pentru oameni, deoarece  oricând poate exista riscul unui atac.

Potrivit sursei citate, anul trecut, administraţia ariei naturale a hotărât faptul că cei care sunt prinşi că hrănesc urşii aflaţi în zona Lacului Sfânta Ana sau pe drumul de acces nu vor mai avea voie să viziteze nici lacul şi nici Tinovul Mohoş.

Urșii, tot mai prezenți printre oameni

În ultima perioada,  urșii au fost din ce în ce mai prezenți în zona satelor și orașelor, inclusiv în județul nostru.

Problema urșilor care coboară din păduri în zonele populate de oameni este din ce în ce mai pregnantă în județul Argeș.

Cazurile s-au înmulțit în ultima perioadă, iar în unele localități, oamenii au ajuns să fie terorizați de urși.

Animalele sălbatice care ajung din ce în ce mai des în localităţi produc numeroase pagube materiale, iar  în unele situaţii pun în pericol și viaţa oamenilor.

Argeșenii spun că le este teama să mai iasă din casă  și că le este frică să nu fie atacați, atât ei cât şi animalele din gospodării.

Vă reamintim că, în urmă cu câteva zile, un bărbat de 47 de ani a fost atacat de un urs în comuna Mihăești, satul Furnicoși. Acesta a fost transportat la spital, suferind leziuni la piciorul drept, după ce a fost mușcat de urs.

În astfel de situații, IJJ Argeș le recomandă cetățenilor:

-să nu se apropie de animalele sălbatice
-să nu le hrănească neautorizat
-la nevoie, să apeleze numărul unic de urgență 112.

sursă foto libertatea.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Bărbat de 47 de ani, atacat de urs în Mihăești. Victima a ajuns la spital

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Lacul Sfânta Ana