Fabuloasa Ada Dumitru- selectată în 10 pentru TIFF! Argeșul e mândru!

de | 03.06.2022 14:23 | Știri, Cultură, Eveniment, Național

  • Ada Dumitru. A debutat la 15 ani într-un spectacol de Mihai Mălăimare, este pregătită de celebra Susan Batson, profesoara de actorie a lui Nicole Kidman, şi are rol principal într-un serial poliţist alături de James Marshall, unul dintre starurile din Twin Peaks.

Ada Dumitru3

Tânăra actriță Ada Dumitru –  una dintre răsfățatele publicului de la Teatrul Alexandru Davila, dar și a iubitorilor de cinematografie din toată România – se numără printre 10 tinere talente pe care organizatorii TIFF – cel mai mare festival de film din țara noastră i-a selectat pentru a fi promovați ca talentele anului 2022.

Anual, 10 astfel de artiști care s-au remarcat deja în domeniu, 5 fete și 5 băieți, sunt aleși și aduși în fața zecilor de mii de oameni care participă la uriașul festival derulat în inima Transilvaniei pentru a fi promovați drept viitoarele mari talente ale cinematografiei românești.

Ada Dumitru9

O rampă de lansare dedicată artiștilor care s-au remarcat pe scenele teatrelor din România, dar nu au avut încă șansa de a se afirma pe marile ecrane, programul îşi propune să promoveze figuri noi în filmul românesc”, explică organizatorii TIFF.

Până în prezent, 100 de actori au fost promovați în cadrul proiectului. Aflaţi la debut sau cu roluri secundare la activ, cei artiști selectați anual vor fi prezentați la TIFF 2022, beneficiind de materiale de prezentare – fotografii și video – și de întâlniri cu profesioniști din industrie.

TIFF1

Sursa foto: TIFF.RO

De-a lungul timpului, la TIFF au fost prezenți monstri sacrii ai acestei arte, precum: Julie Delpy, Michael Radford, Annie Girardot, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Wim Wenders, Jacqueline Bisset, Geraldine Chaplin, Sophia Loren, Alain Delon și Fanny Ardant.

Festivalul Intenațional de Film Transilvania (TIFF) a făcut primul pas către evenimentul uriaș care este astăzi în anul 2002. Este primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România.

TIFF2

Sursa foto: TIFF.RO

Evenimentul a devenit un brand, nu doar datorită selecției remarcabile de filme, ci și organizării fabuloase, atmosferei efervescente și varietății de evenimente – de la seminarii, ateliere, programe dedicate industriei cinematografice și conferințe la concerte și petreceri memorabile, cine-concerte și expoziții de artă.

TIFF este primul festival major din Europa care a avut loc fizic inclusiv în timpul pandemiei, în 2020, în condiții de siguranță.

Ultima ediție TIFF  (2021) în cifre:

» 93.000 participanți

»179 de filme din 47 de țări

»peste 300 de proiecții

»17 locații

»370 voluntari

Anul acesta, festivalul se derulează în perioada 17-26 iunie, la Cluj Napoca, iar biletele pot fi achiziționate de pe https://tiff.eventbook.ro/. De asemenea, programul poate fi studiat pe site-ul oficial al festivalului tiff.ro.

TIFF

Sursa foto: TIFF.RO

Ada Dumitru –  furtuna artistică de o frumusețe extremă, cu un talent incredibil

Ada Dumitru și-a început cariera în actorie la 15 ani. Calcă pe urmele mamei sale, actrița Iulia Dumitru și îl are alături pe tatăl ei vitreg, celebrul artist Bebe Cotimanis.

Ada Dumitru8

A absolvit UNATC în 2017, a făcut cursuri de actorie inclusiv la New York şi Los Angeles şi are la activ zeci de roluri apreciate în piese de teatru, filme şi scurt metraje premiate inclusiv la Hollywood.

A debutat cu trei proiecte importante: ”Rambuku” , ”La ordin, Fuhrer și  ”Idiotul” -spectacolul său de licență făcut de Bogdana Darie.

Pentru rolul Variei din spectacolul „Idiotul”, Ada Dumitru a fost desemnată, la Festivalul de Teatru Okaua, drept Cea mai bună actriţă în rol principal.

“Rambuku” regizat de Mihai Măniuţiu a câştigat în 2018 premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol.

Ada Dumitru2

A urmat o perioadă de 1 an și jumătate în care a lucrat la Coriolanus, după care  a cunoscut lumea Teatrului Alexandru Davila din Pitești.

Aici va fi un romance mai lung întrucât Pitești tocmai mi-a devenit homebase, de câteva zile fac parte din trupă. A uramt premiera cu ”Experimentul P” în regia lui Alexander Hausvater.Trebuie să îi menționez pe colegii mei care sunt foarte talentați și generoși. Gogu Preda, Oana Marcu, Tatiana Serghi, Ramona Olteanu, Andrei Nedelea, Ciprian Valea și mulți alții. The young fire. Gladiatorii. The new wave. Cei care au speriat Argeșul. Super-eroii cetății. – povestește Ada Dumitru traseul ei către marile scene.

În cinematografie a debutat cu un scurt metraj, după care a urmat excelentul “Coborâm la prima”, urmat de alte două producții de film.

În 2020, scurt metrajul „La vorbitor”, filmat în fosta închisoare Malmaison, şi în care Ada Dumitru joacă rolul principal, a fost premiat la Festivalurile Hollywood Just4Shorts şi New York Movie Awards.

Ada Dumitru

La 26 de ani, Ada Dumitru Este pasionată și talentată, originală și plină de energie creativă.Este șarmantă și natruală, are simțul umorului și, desigur, o mare aplecare către teatralitate.

Îmi creează reacţii adverse şi toţi politicienii care devin peste noapte responsabili de cultură necălcând la vreun spectacol de teatru. Am reacţii adverse şi la actorii care îşi dau coate-n gură reciproc. Când o să înţelegem că dacă celuilalt îi este bine îmi va fi şi mie, atunci o să reuşim. Până atunci doar vom supravieţui.

România este în sine un paradox. Suntem numărul unu la analfabetism funcţional pe Europa şi totuşi unele dintre cele mai luminate minţi de prin lume sunt tot românii. Ne facem de râs în afară prin diverse prostii şi totuşi toţi străinii ne iubesc. Suntem săraci lipiţi pământului, dar dacă-i de bairam scoatem teancurile de cash.

Ada Dumitru4

Ne distrăm chiar şi când trecem prin momente cumplite. Haz de necaz. Am încercat să-i explic prietenului meu american această vorbă. Nu prea am reuşit pentru că este ceva atât de tipic nouă. Eu am devenit la rândul meu adeptă a acestui paradox. Azi mă plimb prin Manhattan ca o mare doamnă şi după mă vezi pe o bordură prin Piteşti mâncând brocolli cu brânză cu portarul de la non stop. La orice hotel mă duc, tot plec acasă cu toate mini şamponelele şi mini săpunelele din baie. Dacă mă întrebi, aş lua şi un hălăţel, de ce să te mint?

Ada Dumitru1

România se vrea un film al lui Tarantino şi de fapt este regizată de Kusturica.- iată doar o bucățică din modul Adei Dumitru de a discuta deschis și cu siguranța pe care doar mentalitatea de artist liber i-o poate conferi cu presa, un fragment dintr-un interviu acordat de tânăra actriță pentru Adevărul

O furtună  într-un corp de femeie fabulos de frumoasă, o speranță uriașă pentru viitoarele capete de afiș ale cinematrografiei românești. Iar acum anii de muncă și pasiunea îi sunt recunoscute prin selectarea ei în cei 10 tineri talentați pe care TIFF îi va promova semnificativ la ediția din 2022. Îi urmă mult succes! Argeșul e mândru de tine, Ada!

Fotografii arhivă personală Ada Dumitru. Foto central: Anatol Struna Photography


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:


 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Adi Istrate | Europa | Hollywood | Iulian Selea | Pitești