anchetaonline.ro

Adăposturile civile sunt luate la verificări de IGSU

de | 04.03.2022 20:04 | Național

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță că în această perioadă sunt făcute verificări la adăposturile civile din România. Potrivit șefului DSU, Raed Arafat, cele mai multe dintre aceste adăposturi nu sunt pregătite pentru situații de urgență, fiind folosite pentru depozitare. Arafat face apel la toți cei care se ocupă cu gestionarea acestor spații, asociații de locatari sau autorități locale, să amenajeze adăposturile civile în scopul pentru care sunt create.

Șeful DSU adaugă că este foarte puțin probabilă folosirea acestor spații, însă ele trebuie să fie totuși golite și amenajate pentru orice situație de urgență.

„IGSU lucrează în acest sens, pentru reactualizarea situaţiei. Din păcate – iar aceasta nu e de acum, noi am explicat acest lucru de foarte multe ori, numai că nimeni nu s-a gândit că vor fi situaţii în care e bine să ne pregătim; nu înseamnă că ne aşteptăm să avem o problemă noi, dar pregătirea este obligatorie – unele adăposturi din blocuri sunt utilizate cu alte scopuri. Va trebui să fie refăcute, rearanjate şi redată destinaţia lor. De acest lucru se ocupă colegii de la IGSU şi autorităţile locale. Vom intensifica acţiunile noastre. Rugămintea către cei care gestionează aceste adăposturi este să respecte regulile pentru care ele au fost create. Aceste adăposturi trebuie să rămână funcţionale ca adăposturi, aşa cum era destinaţia lor iniţială”, a spus secretarul de stat.

„Avem obligația să fim pregătiți”

Raed Arafat precizează că adăposturile trebuie să fie golite și totodată pregătit un „minim necesar” pentru situații de urgență.

„Eu locuiesc într-un bloc care are o zonă de boxe, dar are şi adăpostul. Iar adăpostul e gol. E adevărat că nu e pregătit cu ce trebuie acolo, adică pături. Trebuie să ai minim necesar în adăpostul respectiv pregătit sau să existe undeva depozitat, ca să fie pus acolo. Şi curăţat depozitul – pentru că multe nu sunt curăţate măcar – ca să poată să ţină oamenii în ele, o perioadă, dacă va fi nevoie. La noi foarte puţin probabil să fie această nevoie, dar avem obligaţia să fim pregătiţi”, a punctat șeful DSU.

Foto: g4Media.ro

Citește articolele pe același subiecte:
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare: