anchetaonline.ro

Toţi inculpaţii din dosarul Hanul Valea Ursului au fost achitaţi

de | 04.03.2022 23:22 | Eveniment

Toţi inculpaţii din dosarul Hanul Valea Ursului au fost achitaţi

 

DNA Piteşti pierde un nou proces la Tribunal

Săptămâna trecută, magistraţii Tribunalului Argeş au pus capăt primei runde a procesului care a avut ca obiect modernizarea Hanului Valea Ursului cu fonduri europene. Vorbim despre un proces declanşat în urmă cu cinci ani pentru o investiţie realizată în urmă cu peste 15 ani. Cu acest prilej, judecătorii au dispus achitarea tuturor inculpaţilor din dosar.

 

Denunţ pe bune sau interese imobiliare?

În 2016, ca urmare a unor denunţuri, procurorii DNA au deschis urmărirea penală împotriva mai multor persoane din conducerea Fedcoop, societatea care are în administrare Hanul Valea Ursului, din comuna Bascov. Anchetatorii aveau suspiciuni că aceştia ar fi fraudat fondurile europene accesate prin programul Sapard, Fedcoop fiind una dintre primele societăţi argeşene care au accesat şi au beneficiat de bani de la UE. Astfel, printr-o finanţare de aproximativ 100.000 de euro, Hanul Valea Ursului a fost renovat radical în urmă cu circa 15 ani, atunci când mobilierul vechi şi plin de cari de pe vremea comunismului a fost în sfârşit schimbat. La momentul declanşării anchetei DNA, surse acreditate susţineau că existau suspiciuni potrivit cărora materialele de construcții folosite nu ar fi fost achiziționate la prețurile decontate ulterior, dar și că în realitate nu ar fi fost executate toate lucrările asumate prin proiectul pentru care s-au primit banii europeni. Pe de altă parte, nu puţini au fost cei care au pus denunţurile pe seama unor interese obscure ale unor indivizi care vizau preluarea Hanului Valea Ursului, unul dintre cele mai valoroase active ale Fedcoop SA.

Achitări pe bandă la Tribunal

Săptămâna trecută, instanţa a respins toate acuzaţiile procurorilor DNA, achitând toţi inculpaţii din dosar pentru toate acuzaţiile privind săvârşirea infracţiunii folosire sau prezentarea de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată, sau de complicitate la aceeaşi infracţiune. Mai mult decât atât, judecătorii Tribunalului Argeş au dispus ridicarea sechestrului instituit asupra bunurilor unora dintre inculpaţi, constând în case, terenuri şi magazine. Decizia nu este însă definitivă, putând fi atacată cu apel.

 

 

 

Citește articolele pe același subiecte: DNA | DNA Pitesti | Fedcoop
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: