Alina Gorghiu: „Înainte de a le recomanda oamenilor să reducă risipa de energie, autoritățile publice să dea exemplu”

de | 19.09.2022 14:00 | Știri, Județean, Național, Politic

Președintele interimar al Senatului României, Alina Gorghiu, a vorbit despre măsurile care ar trebui luate pentru a eficientiza consumul energetic peste tot.

 

Senatul își desfășoară activitatea în a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, deci avem mult spațiu de încălzit, multe ferestre, multe terase, multe candelabre, multe echipamente. Trebuie să luăm măsuri pentru a eficientiza consumul energetic peste tot.”

 

În acest sens Alina Gorghiu subliniază faptul că reducerea risipei generează facturi mai mici și este de părere că autoritățile publice trebuie să dea un exemplu în acest sens.

 

Este o perioadă în care trebuie să fim atenți cu banii. Senatul nu face altceva decât ar face orice om chibzuit care dorește să reducă facturile.

Este important ca înainte de a le recomanda oamenilor să reducă risipa de energie, autoritățile publice să dea exemplu.

Subliniez: măsurile de economisire nu sunt obligatorii pentru populație ci sunt măsuri de solidaritate cu Europa în criza energetică. Nu vor exista factori de coerciție (ex: amenzi, pedepse). Nu se face nimic cu forța, nu se vor face întreruperi ale furnizării de energie.”

 

Alina Gorghiu menționează faptul că reducerea risipei de energie este doar o recomandare, o încurajare, pe care o face Comisia Europeană și o fac guvernele tuturor statelor membre pentru că toată lumea dorește facturi mai mici.

 

Alina G. Palatul Parlamentului

 

Președintele interimar al Senatului precizează, referitor la Palatul Parlamentului, faptul că acesta consumă „cât un mic oraș” dar că vor avea loc investiții în urma cărora vor exista efecte permanente de eficiență energetică.

 

Este mult loc pentru măsuri de eficiență energetică pentru că în prezent Palatul Parlamentului consumă cât un mic oraș.

Sunt dificultăți dar și oportunități cu această clădire mare: avem spațiu pentru panouri fotovoltaice de exemplu.

O mare parte din investițiile pe care le vom face vor avea efecte permanente de eficiență energetică. Avem o obligație nu doar în iarna aceasta ci față de modul în care consumăm resursele planetei și față de copiii noștri.

Să știți, în ultimii ani au mai fost luate măsuri: becurile vechi deja au fost înlocuite cu surse tip led în proporție de 98% ceea ce a dus la o reducere de peste 60% a consumului.

Tot ce s-a făcut pentru înlocuirea instalațiilor de aer condiționat, aparatelor frigorifice, televizoarelor – de ani de zile se aduc echipamente din clase energetice cu eficiență sporită”, a mai adăugat aceasta.

 

Alina Gorghiu anunță de asemenea faptul că s-a adoptat un memorandum în acest sens în Biroul Permanent al Senatului.

 

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Regina Elisabeta a II-a este condusă pe ultimul drum

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alina Gorghiu | Comisia Europeană | Europa