Alina Gorghiu vrea pedepse mai dure pentru condamnații fugari

de | 07.08.2023 18:20 | Știri, Din ediția tipărită, Importante, Politic

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a elaborat un proiect de lege prin care dorește înăsprirea pedepsei pentru persoanele care se sustrag de la executarea unei pedepse. Acestea ar urma să fie condamnate și pentru evadare.

Statul român nu a fost niciodată pasiv legat de acest subiect al extrădării fugarilor şi nu doar că nu a fost pasiv, ne-am preocupat permanent de soluţiile legislative. Acum, de exemplu, am înaintat CSM din nou un proiect şi sper să obţinem un aviz favorbabil pe această iniţiativă. Este vorba despre un proiect de lege care descurajează sustragerea de la executarea unei pedepse definitive privative de libertate. În limba română ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că cel care a fost condamnat la închisoare cu executare, dacă nu se prezintă în termen de șapte zile pentru a îşi executa pedeapsa, se adaugă la pedeapsa pe care o are şi pedeapsa pentru evadare.”, a declarat Alina Gorghiu, adăugând că numai în perioada 14-20 iulie 2023, poliţiştii români au pus în aplicare 13 mandate europene de arestare, iar 231 de persoane căutate de autorităţile române au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în decursul săptămânii trecute.

Proiectul a fost trimis pentru analiză și avizare la Consiliul Superior al Magistraturii.

Până când această propunere ar putea deveni realitate, ministrul Justiției trebuie să gestioneze tensiunile din justiție. Parchetul General îi solicită să nu pună în aplicare măsura cu care guvernanții vor să vină, privind eliminarea tuturor posturilor de personal. Potrivit datelor magistraților, în prezent, avem 903 posturi de procurori vacante la nivel național și 1.129 de posturi vacante la nivelul judecătorilor, ceea ce face ca sistemul de justiție să funcționeze la cota de avarie, în momentul de față.

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Narcis Sofianu: Propunerea de mărire a numărului de angajați ai CJ Argeș este inoportună

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/iulia-badulescu/" target="_self">Iulia Bădulescu</a>

Articol scris de Iulia Bădulescu

Jurnalist cu 21 de ani de experiență în presă, fiind specializată pe secțiunile de politică, administrație și pamflet, cu abilități editoriale complexe. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alina Gorghiu

Ultimele articole