Angajații din privat pot primi, de la anul, vouchere de vacanță!

de | 30.04.2023 22:50 | Știri, Din ediția tipărită, Județean, Lifestyle

  • După ce au ajuns de râsul angajaților de la stat, Angajații din privat pot primi, de la anul, vouchere de vacanță!

Săptămâna trecută, la sediul Prefecturii Argeș, a avut loc o dezbatere publică pe tema propunerii legislative de acordare a voucherelor de vacanță suportate din bugetul de stat salariaților din sistemul privat. A participat Alina Gorghiu – președinte interimar al Senatului României, senator Eugen Țapu-Nazare, președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism, Radu Perianu, prefectul județului Argeș, senatorul Vlad Pufu, membru al Comisiei pentru antreprenoriat și turism, și oameni de afaceri din Argeș. Dezbaterea a fost un dialog constructiv între antreprenori și inițiatorii acestui proiect legislativ. Tema principală a dezbaterii a fost inițiativa legislativă a senatorului PNL Eugen Țapu-Nazare pentru acordarea voucherelor de vacanță în valoare de 1.450 lei și pentru mediul privat.

Măsura ar putea genera nu doar dezvoltare economică, ci și crearea a 200.000 de locuri de muncă

Vorbim despre vouchere de vacanță pe care le au cei din sectorul public, dar de care cei din sectorul privat nu beneficiază.”, a declarat Alina Gorghiu, președintele Senatului.

Potrivit domniei-sale, această lege este necesară și are multe beneficii: se elimină inechitatea între salariații din sistemul public și cei peste 4,2 milioane de salariați din sistemul privat; se încurajează încheierea de contracte de muncă și reduce presiunea fiscală în condițiile în care la noi costul fiscal pe angajat este de peste 40%, cel mai ridicat din UE; cel puțin două treimi din valoarea acestor vouchere se vor întoarce în economie; se impulsionează sectoare importante din economie, turismul și HoReCa, dar și alte industrii conexe.

PNL - Angajații din privat pot primi, de la anul, vouchere de vacanță!

Eugen Țapu-Nazare a prezentat detaliat avantajele pe care le vor resimți nu doar angajații de la privat, cumva discriminați prin comparație cu cei de la stat, ci și economia în ansamblul ei. Efortul bugetar va fi amortizat cât se poate de repede, studiile de specialitate relevând faptul că banii care se vor întoarce către stat vor fi considerabil mai mulți.

Acest proiect de lege a fost necesar din multe puncte de vedere. În primul rând, se elimină discriminarea care are loc între cele două tipuri de angajați, cei din sectorul public și cei din sectorul de stat. Sunt 4,2 milioane de contribuabili la privat și 1,2 milioane contribuabili în sectorul public, iar această inechitate trebuie eliminată. Ambele forme de angajați sunt contribuabili. Aș putea spune chiar că cei care sunt contribuabili net sunt cei din sectorul privat.

 

În al doilea rând, România are cel mai mare cost fiscal pe salartiat din UE – 40,85%, în timp ce media în Uniunea Europeană este de 26%. Nu trebuie să facem abstracție că trăim într-o regiune și că avem vecini. Spre exemplu, sistemul fiscal din Bulgaria constă în cotă unică de 10 procente și cost fiscal de angajat – 22,5%. Mult mai atractiv decât în România! În Ungaria, cotă unică de 16%, ca și noi, dar costul fiscal pe angajat este de 33,5%, mai avantajos. Și atunci trebuie să facem astfel încât angajatul să rămână cu mai mulți bani în mână, să mai reducem din presiunea fiscală.

 

În al treilea rând, ponderea turismului în PIB e 2,9% în România, în timp ce media în Uniunea Europeană este de 4 procente din PIB. Făcând abstracție de țări precum Spania, Grecia, Franța sau Italia, cred că potențialul României e mult mai ridicat decât al altor state UE. Vrem să ajungem cel puțin la media europeană.

 

Legea nu este una electorală, cum s-a mai afirmat și efortul financiar nu este deloc ridicat. Există studii bine aprofundate care ne spun că la 1 leu investit într-un voucher de vacanță se întorc direct în bugetul statului 1,13 lei. Ca efect al acestei legi se vor crea între 150.000 și 200.000 de locuri de muncă. De asemenea, la un leu infuzat în piață, valoarea nominală în PIB e de 1,51 lei. Cu alte cuvinte, privim lucrurile nu ca pe un efort financiar, ci ca pe o investiție. Economia va fi pusă în mișcare. Efortul financiar va fi de 0,42% din PIB, dar rezultatul va fi o creștere a PIB de 1,28%. Așadar, nu există efort financiar propriu-zis.”, a explicat senatorul liberal, principalul inițiator al legii.

Proiectul de lege va intra în plen, foarte probabil, în ședința din 8 mai. Fiind semnat de peste140 de senatori PNL, PSD și UDMR, în mod evident va trece și de vot. Cum bugetul pe anul acesta este bătut în cuie, legea va deveni operabilă începând cu anul viitor.

 

Doar 800.000 angajați din privat beneficiază, azi, de vouchere de vacanță

Prezent la discuții, Dumitru Luca, președintele ANAT (Asociația Națională a Agențiilor de Turism), a declarat că, pentru prima oară, privații sunt încurajați să acorde vouchere de vacanță propriilor angajați. Și până acum o puteau face, doar că legea fusese dată, cumva, în bătaie de joc, căci facilitățile fiscale aproape că nu existau.

Abia acum se dă posibilitatea celor mulți să beneficeze de acest avantaj în condiții echitabile. Exista și până acum o lege care dădea posibilitatea privaților să ofere vouchere, dar avantajele financiare nu au fost suficiente astfel încât programul să fie atractiv. Undeva pe la 800.000 de angajați, din 4,2 milioane, beneficiau de vouchere de vacanță. Luându-se povara fiscală de pe umerii angajatorilor, mai toți angajații vor beneficia de această opțiune.”, a declarat președintele ANAT.

 

Alina Gorghiu: „Argeșul are un potențial turistic enorm, neexploatat la adevărata valoare”

La întâlnirea care a avut loc la Prefectura Argeș s-a mai discutat și despre viitorul turismului argeșean, în strânsă legătură cu proiectele de infrastructură de care are nevoie ca de aer.

Argeșul are un potențial turistic enorm, neexploatat la adevărata valoare. Aceste vouchere reprezintă o gură de oxigen în acest sens. Trebuie să se rețină că nu se poate face turism în Argeș dacă nu ai infrastructură bine pusă la punct. Sunt măsuri în timp real luate legat de drumurile argeșene. Îmi doresc ca pe Transfăgărășan să avem circulația deschisă tot timpul anului sau pentru o perioadă cât mai îndelungată. Așa voucherele de vacanță vor fi cheltuite în Argeș!”, a mai punctat senatorul Alina Gorghiu.

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Senatorul Cristina Stocheci: „Cine va vedea «Tricolorul» pe eticheta unui produs va avea garanția că respectivul produs conține materii prime românești”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/iulia-badulescu/" target="_self">Iulia Bădulescu</a>

Articol scris de Iulia Bădulescu

Jurnalist cu 21 de ani de experiență în presă, fiind specializată pe secțiunile de politică, administrație și pamflet, cu abilități editoriale complexe. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole