Pentru anul şcolar 2024 – 2025. Ce valoare vor avea bursele de merit?

de | 25.03.2024 18:40 | Național, Administrație

Ministerul Educației anunță că a lansat în consultare publică proiectul de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și a Legii învățământului superior nr. 199/2023. Una dintre principalele modificări vizează cea prin care școlile vor putea decide supravegherea audio-video a activității didactice, în funcție de particularitățile comunității. Proiectul poate fi consultat aici. De asemenea, Ministerul a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor școlare.

Principalele modificări enunțate de Ministerul Educației în informarea publicată vizează:

  • acordarea burselor în învățământul preuniversitar;
  • creșterea siguranței în unitățile de învățământ preuniversitar: școlile vor putea decide supravegherea audio-video a activității didactice, în funcție de particularitățile comunității. ”Camerele audio-video pot fi instalate și în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de mese, săli de sport şi săli de festivităţi, cămine internate, biblioteci școlare sau centre de documentare și informare”, se arată în proiectul de act normativ.
  • introducerea prevederii conform căreia, în cazul în care un cadru didactic este cercetat pentru fapte care constituie infracțiuni incompatibile cu funcția didactică, pe perioada cercetării penale, acesta nu va desfășura activități didactice cu beneficiarii primari;
  • introducerea prevederii conform căreia bursele românilor de pretutindeni se acordă pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanței de vară. De asemenea, beneficiarii acestor burse pot primi în aceleași condiții cu studenții români bursă de performanță sau bursă specială.

Un lucru important prevăzut în proiect se referă la situația ”în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa de excelență, bursa de reziliență, bursa de merit, bursa socială, respectiv bursa tehnologică, după caz, pentru luna respective”.

Totodată, pentru anul şcolar 2024 – 2025, ”cuantumul minim al burselor este stabilit după cum urmează: a) bursă de merit – 450 lei/lună; b) bursă de reziliență – 300 lei/lună; c) bursă socială – 300 lei/lună; d) bursă tehnologică – 300 lei/lună”.

În Metodologia de acordare a burselor școlare, principalele noutăți sunt:

Sursă foto: Facebook Ministerul Educației Sursă foto: Facebook Ministerul Educației Sursă foto: Facebook Ministerul Educației Sursă foto: Facebook Ministerul Educației Sursă foto: Facebook Ministerul Educației Sursă foto: Facebook Ministerul Educației Sursă foto: Facebook Ministerul Educației

  • Bursele de merit și de reziliență se acordă primilor 30% dintre elevii din fiecărei clase.
  • Cuantumul bursei de reziliență este de 300 de lei/lună.
  • Bursele de merit se acordă elevilor care au cel puțin media 9.50
  • Bursele de reziliență se acordă elevilor care au cel puțin media 7.
  • Noi beneficiari de bursă socială: elevii cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, precum și a elevilor reintegrați în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior, după o perioadă de spitalizare mai mare de 4 săptămâni.
  • Bursa de excelență, bursa de merit, bursa de reziliență sau bursa tehnologică sunt acordate doar elevilor care au obținut media 10/calificativul foarte bine la purtare la finalul anului școlar anterior.
  • În situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa de excelență, bursa de reziliență, bursa de merit, bursa socială, bursa tehnologică, după caz, pentru luna respectivă.

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Primăria Orașului Mioveni și Facebook Ministerul Educației.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Legea a fost promulgată. Alina Gorghiu: Registrul traficanților de droguri este realitate

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Educaţiei

Ultimele articole