IPJ Argeș-activitate preventivă despre agresiunea sexuală și traficul de persoane

de | 31.07.2023 00:07 | Știri, Eveniment, Județean

În cursul zilei de ieri, 29 iulie, polițiștii Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au desfășurat o activitate preventivă pe raza municipiului Pitești.

Acțiunile au constat în discuții ale polițiștilor, în special cu tinere fete, dar și cu adulți, despre traficul de persoane, dar și despre agresiunile sexuale.

Astfel, au fost transmise în cadrul discuțiilor înformații despre Telefonul copilului – 119, precum și despre ce implică infracțiunea de agresiune sexuală și modul în care cetățenii pot fi de ajutor în identificarea și prinderea făptuitorilor.

Scopul principal al acestei activități a fost creşterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor și publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestor fapte, iar în situația nedorită în care asemenea fapte s-au petrecut deja, încurajarea victimelor de a cere ajutor.

Aspecte despre agresiunile sexuale

Potrivit Codului Penal, agresiunea sexuală  este în rândul infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale, iar fapta ce are ca victimă un minor este pedepsită mai aspru. Astfel de fapte au implicații psihologice față de victimă, mai ales la vârste fragede.

IPJ Argeș oferă câteva sfaturi pentru a preveni ,,atingerile nedorite”:

  • faceți tot ce puteți pentru a vă feri copiii de abuz. Învățați-i de mici că nimeni nu-i poate atinge în zonele intime, vorbiți cu ei despre secrete, despre limitele personale, pe care au tot dreptul să și le apere;

  • Ajutați-i să vă memoreze numărul de telefon și să învețe adresa de acasă;

  •  Arătați-le cum să recunoască de la distanță furia, frica și alte emoții puternice;

  • Credeți-i! De fiecare dată când se întâmplă ceva, rămâneți de partea lor! Interveniți, cereți ajutor, luați măsuri!

  • Spuneți-le că nu e vina lor că există persoane care nu respectă limitele personale, dar că e datoria lor să și le protejeze, și a noastră, ca părinți, să-i ajutăm cu tot ce putem;

  •  Învățați-i să evalueze bine spațiul și oamenii din jur: -Sunt copii agitați în partea aceea? Să evite zona. -Cineva strigă? Să evite zona; Să repereze de la început un adult sau doi (un părinte cu copii, cineva de la pază), căruia să îi poată cere ajutorul în caz de orice;

  • când merg singuri undeva și sunt interpelați pe stradă de oricine, să ridice privirea, să analizeze contextual, și să meargă mai departe, să ceară ajutor, sau să o ia la fugă; dacă nu pot fugi, cum ar fi într-un autobuz, să strige ,,STOP! Nu mă mai atinge! Ajutor!”

În ceea ce privește traficul de persoane, interesul manifestat de traficanți este tot mai mare, din dorința de a se îmbogăți rapid.

Victimele sunt în principal femei și fete, traficate în scopul exploatării sexuale.

În căutarea unor oportunități mai bune în viață sau din cauza condițiilor materiale precare, lipsei educației și a accesului la informație ori lipsa experienței de viață socială, cele mai multe femei sau tinere devin victime.

De cele mai multe ori, victimizarea se petrece pe teritoriul altor state, unde există cerere pentru forță de muncă ieftină, pentru servicii sexuale, sau unde există contextul și se tolerează faptele de cerșetorie sau chiar furturi mărunte, la care victimele pot fi obligate să le comită.”, transmite IPJ Argeș

Informarea joacă un rol foarte important pentru prevenirea acestei categorii de fapte, iar mai multe informații din domeniu pot fi accesate gratuit pe pagina de internet a Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, la link-ul https://anitp.mai.gov.ro/ .

sursă foto IPJ Argeș

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Copil mușcat de viperă, pe masivul Godeanu

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: IPJ Argeș