anchetaonline.ro

Atenție! E-mailuri virusate în numele ANAF

de | 28.06.2022 22:57 | Știri, După locație, După subiect, Eveniment, Național

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) anunță că zeci de români au primit e-mailuri virusate, în numele ANAF, în care erau înștiințați că au datorii.

Potrivit specialiștilor, cei care au descărcat presupusa somație ANAF, riscă să își fi virusat telefonul sau laptopul.

Românii sunt anunțați în prima parte a mesajului că au facturi fiscale restante și le este recomandat să și le plătească. Ulterior, în a doua parte, aceștia sunt poftiți să acceseze un atașament cu scopul de a-l descărca. Acesta este de fapt un fișier malițios, care ar infecta dispozitivul.

Au fost câteva persoane care au sunat la acel număr care este de la ANAF, bine au făcut pentru că li s-a spus că este un e-mail fals. Noi niciodată nu trimitem pe e-mail se folosește spațiul privat virtual care este principala interfață de comunicare cu contribuabilii, dacă intră în executare silită de primesc somațiile.”, a transmis Lucian Heiuș – președintele ANAF.

Conform specialiștilor în securitate cibernetică, acest atac se manifestă prin trimiterea unor e-mailuri care copiază indentitatea vizuală a unor instituții, oferind oamenilor un scenariu credibil.

În acest caz, textul folosit de atacatori face referire la acest stimul psihologic încă de la început, destinatarii e-mail-ului fiind anunţaţi că au ‘plăţi restante fiscale’, iar pentru a verifica situaţia trebuie să acceseze ‘factura fiscală ataşată’. Odată descărcat şi accesat, ataşamentul duce la infectarea dispozitivului cu malware-ul LokiBot”, explică specialiştii DNSC, citați de Agerpres.

Foto Impact.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Alertă alimentară pe litoral! Pericol descoperit de ANPC

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ANAF | Lucian Heiuș