anchetaonline.ro

Banca pentru Locuințe. Acești români vor primi bani!

de | 28.03.2023 23:11 | Știri, Economic, Național

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației vine cu o veste bună pentru acești români. 79.277 de beneficiari ai Programului de economisire-creditare în sistem colectiv pentru domeniul locativ ”Banca pentru Locuințe” vor primi, de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, suma de 238.484.275,84 de lei.

”Suma va fi plătită către clienții BCR Banca pentru Locuințe și Aedificium Banca pentru Locuințe și reprezintă primele de la stat datorate pentru anii 2014-2022 – a anunțat ministrul Cseke Attila, adăugând că, astfel, primele de stat vor fi virate către cetățeni în integralitate, iar plățile vor fi la zi. Astfel se vor vira 209.187.032,41 de lei către clienții BCR Banca pentru Locuințe și 29.297.243,43 de lei către clienții Aedificium Banca pentru Locuințe”, se arată în comunicatul publicat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Beneficiarii acestor prime sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, care au încheiat contracte de economisire-creditare pe o perioadă de minimum 5 ani și au justificat sumele economisite în scop locativ. Prima de stat este finanțată de Guvern prin bugetul Ministerul Dezvoltării și este de maximum 250 de euro pentru fiecare an de economisire. Astfel, prin Legea bugetului de stat pe anul 2023, pentru acest Program au fost alocate credite bugetare în valoare de 280.000.000 de lei.

Sumele vor fi transferate către bănci în următoarele zile

”În acest fel, se asigură fondurile necesare pentru plata primelor de stat aferente anilor 2014-2022, care nu au fost acordate din cauza existenței unor acțiuni formulate în instanță ca urmare a unor decizii ale Curții de Conturi privind neregulile referitoare la abateri de la legalitate și regularitate.

Având în vedere întinderea prejudiciilor estimate de Curtea de Conturi la cele două bănci de locuințe și ținând cont că acestea vizau dreptul clienților de a beneficia de primă de stat, pentru ca prejudiciile aduse bugetului de stat să nu fie extinse și pe următorii ani, Ministerul Dezvoltării a decis, la acel moment, suspendarea plăților până la pronunțarea unor hotărâri definitive.

În urma deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, ministerul a recuperat de la cele două instituții bancare suma totală de 597.708.504,80 lei, care conform sentinței judecătorești a fost virată la bugetul de stat”, se mai arată în comunicatul publicat. Sumele vor fi transferate către bănci în următoarele zile, urmând ca acestea să le vireze către beneficiari.

Foto descriptiv.

Citiți, de asemenea, pe anchtaonline.ro:

Vor reprezenta România la Campionatul Mondial de Robotică. Echipa ”TehnoZ”, premiată de municipalitate!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Dezvoltării