Omul de 71 de ani – lăsat să zacă prăbușit pe munte! „E ok, uite, că mișcă! Știe Salvamontul de el!”.

de | 06.04.2022 08:30 | Știri, Eveniment, Importante, Județean, Național

INFORMAȚII NOI, 6.04.2022

La mai bine o săptămână de la accidentul de pe Vârful Lespezi când un bărbat de 71 de ani s-a prăbușit pe munte și a necesitat o intervenție complexă de recuperare, o serie de detalii șocante despre eveniment  – din punct de vedere uman –  ies la iveală grație unui semnal public tras de șeful Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu.

Evenimentul în sine s-a petrecut cu un weekend în urmă, pe 26 martie. Pasionatul de alpinism, în vârstă de 71 de ani, a căzut în gol de la 40 m înalțime. La fața locului au intervenit 9 salvatori montani argeșeni și a fost solicitat elicopterul SMURD cu troliu de la Târgu Mureș. Deși vântul a dat mult de furcă celor implicați în operațiunea de salvare a omului prăbușit în gol, după ceva vreme de eforturi și chin, aceștia au reușit să recupereze victima accidentului și s-o transporte spre un spital din Sibiu. Acolo unde bărbatul s-a recuperat și a ținut să le mulțumească salvatorilor săi.

salvamont ridicare prabusit

70 de persoane care asistau în muchie, nu a coborat NIMENI la un om rănit!

Povestea sa are un final  fericit, dar o însemnătate extrem de tristă. Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș povestește că, în așteptarea echipelor de intervenție, zeci de oameni (ghizi cu grupuri de turiști) au trecut efectiv nepăsători pe lângă zona în care zăcea bărbatul, văzându-și de treabă și de planul inițial, pe principiul că: „E ok, uite, că mișcă! Știe Salvamontul de el!”.

Suntem toți ULUIȚI de faptul că, preț de câteva ore, nu a coborat NIMENI la un om care era rănit. Vremea era bună, erau peste 70 de persoane care asistau în muchie, mare parte cu „ghizi” pentru care a fost mai importantă partea comercială decât oferirea de ajutor unei persoane rănite, așa cum ar fi normal și cum se învață într-o școală de ghizi adevărați.

Cum îți poți continua drumul liniștit, cu un șir supradimensionat de turiști cu „gheruțe” pe bocanci, marea majoritate începători, răspunzând la întrebările acestora cu un scurt cuvânt care probabil te disculpă numai în propria gândire: „ E ok, uite, că mișcă! Știe Salvamontul de el!”. Dacă omul ăla avea nevoie de prim ajutor? De protecție termică? Sau doar de o persoană alături, o persoană căreia să îi pese?”- scrie Ion Sănduloiu, șocat și revoltat, despre cele întâmplate.

Domnia sa povestește că norocul victimei care s-a prăbușit a fost acela că accidentul s-a petrecut pe vreme relativ permisivă, că patrula Salvamont Argeș de la Cota 2000 era dublată în weekend și că s-a putut interveni cu elicopterul care a fost și el disponibil imediat, având și troliul deja montat. Mai mult, bărbatul pe care l-a iubit Dumnezeu a avut telefonul asupra sa (nu l-a pierdut în cădere), a avut semnal, nu a avut răni grave la mâini și umeri, fiind capabil să își ia haine de rezervă peste ceea ce purta, ca să se protejeze termic.

Intervenția echipelor Salvamont a fost eficientă, iar bărbatul i-a sunat să le mulțumească. Gustul amar lăsat, însă, de oamenii care au trecut în tot acel timp prin zonă fără să facă nimic în sprijinul victimei, nu dispare cu una cu două. Mai ales într-un domeniu în care solidaritatea și omenia fac, frecvent, diferența între viață și moarte.

Sunt apliniști care au abandonat ture pentru care munciseră o viață, ca să ajute alt om!

Muntele înseamnă întrajutorare în primul rând, asta ne învață el! Pe unii, cel puțin… Exemplu este domnul care a avut ghinion, alpinist cu vechi state, mult, mult peste “ghizii” care împing grămezi de persoane echipate oricum, unii prima oară pe munte iarna, pe un vârf care cere respect. Am evocat cu domnia sa mai multe episoade din alpinismul național sau mondial, cu situații care au impus renunțări.

Ion Sanduloiu Salvamont

Sunt alpiniști, inclusiv români, cum ar fi Horia Colibășanu sau Ticu Lăcătușu, care au renunțat la ture – pentru care se antrenaseră o viață și cheltuiseră poate, mai mult decât pe propria casă – pentru a ajuta un altul care era în dificultate, dar deh, pentru asta se cer o anumită structură și educație. Pentru că, în mod normal, o viață înseamnă infinit mai mult. Și pentru că omenia nu ar trebui să dispară. Ce să faci? N-ai ce să faci, se pare ca societatea merge către un…

Uite că mișcă, hai că e ok, știe Salvamontul de el. Hai, că noi avem treabă, azi trebuie să bifăm vârful Lespezi, suntem oameni cu targeturi, nu ne jucăm…

Unde este oare omenia? Mai exista empatie, sau este strivită sub comercial?”, mai scrie Ion Sănduloiu în mesajul public transmis către toți urmăritorii și prietenii săi despre povestea bărbatului prăbușit pe care oamenii au ales să îl ignore pe munte.


INFORMAȚII INIȚIALE 26.03.2022

 Bărbatul prăbușit în gol a fost recuperat de elicopterul SMURD și va transportat la spitalul din Sibiu.

Un bărbat în vârstă de 71 de ani s-a prăbușit de la aproximativ 40 de metri de pe Vârful Lespezi și are o fractură la membrul inferior. La fața locului intervin 9 salvatori montani din cadrul Salvamont Argeș și a fost solicitat elicopterul SMURD cu troliu de la Târgu Mureș.

salvamont arges - Omul de 71 de ani - lăsat să zacă prăbușit pe munte! „E ok, uite, că mișcă! Știe Salvamontul de el!”.Vântul puternic dă mari bătăi de cap salvatorilor, iar dacă elicopterul SMURD solicitat nu o să poată interveni, situația se anunță destul de gravă.

Echipajul de salvatori de la baza de salvare montană, Cota 2000 va interveni pedestru pentru preluarea și transportarea bărbatului prăbușit la baza muntelui.


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Pilot TAROM și campion național-mort în accidentul aviatic din Prahova! Avionul era un Suhoi -31 rusesc!

Un avion de acrobație s-a prăbușit în Prahova! Un pilot Tarom, ampion național la zbor, a murit!  


 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/luana-alexandra-popescu/" target="_self">Luana Alexandra Popescu</a>

Articol scris de Luana Alexandra Popescu

Editor și autor de content media online, specializat în relații publice și jurnalism. Absolvent al Facultății de Jurnalism, cu master în Comunicare Audio Video SNSPA.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: SMURD

Ultimele articole