anchetaonline.ro

Blue Air – amenda 2 milioane euro si banii înapoi în 10 zile pentru clientii zborurile anulate!

de | 15.07.2022 08:52 | Știri, Eveniment, Național

ANPC a anunțat faptul că a primit 924 de reclamații cu privire la activitatea companiei Blue Air. Compania românească a anulat, în perioada 30.04.2021 – 30.04.2022, un număr de până la 11.289 de zboruri, în care erau făcute 178.405 de rezervări. Toate acestea având o valoare aproximativ 66,5 milioane de euro a clienților din 20 de state membre ale Uniunii Europene.

Blue Air nu mai are voie să vândă bilete pentru zboruri pe care nu le poate efectua

Astfel, pe lângă amenda de două milioane de euro, Protecția Consumatorilor interzice companiei Blue Air să mai pună la dispoziția călătorilor, “oferte de zbor pentru care operatorul economic nu dispune de dotările/mijloacele/resursele necesare efectuării acestora” și obligă compania să restituie contravaloarea curselor anulate în termen de maxim 10 zile.

 

Odată cu aplicarea acestei amenzi contravenționale, echipa de control a propus, iar președintele ANPC, prin ordin, a dispus ca sancțiune complementară, (…) încetarea contractului și restituirea contravalorii serviciilor anulate și a compensațiilor aferente în termen de maximum 10 de zile, cu respectarea opțiunii consumatorilor și cu raportare la toate rezervările anulate și pentru care operatorul economic nu a procedat la restituirea corespunzătoare a sumelor datorate, inclusiv compensații, în urma anulării zborurilor survenite ulterior datei de 30.04.2022”, informează comunicatul ANPC. Acesta adaugă faptul că după cele 10 zile de termen va urma un nou control.

Totodată, Comisia Europeană a mai fost alertată, alături și de alte instituții, cu privire la protecția consumatorilor din celelalte state membre cu privire la neregulile raportate. Astfel, a fost solicitată o verificare solicitând la nivel european a activității Blue Air, dar şi a altor companii low cost.

Să fie extrem de vigilenți și să evite achiziționarea biletelor de avion de la operatori economici care, în trecut, au anulat foarte multe curse și nu au respectat drepturile consumatorilor” spun inspectorii.

Pe lângă Blue Air, pe lista companiilor care sunt vizate de către o anchetă ANPC se numără și Wizz Air și RyanAir, după ce peste 600 de călători au reclamat activitatea acestora.

 

Sursa Foto Airlines Travel.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Adjunctul IPJ Florin Mocanu și alți 11 polițiști – băgați în anchetă disciplinară după un control IGPR

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/raluca-balasa/" target="_self">Raluca Bălașa</a>

Articol scris de Raluca Bălașa

Studentă a Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, Jurnalism, pasionată de fotografie și content media, voluntară în cadrul redacției UPIT Media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ANPC | Comisia Europeană