anchetaonline.ro

Bugetul pentru 2023 merge în Parlament

de | 09.12.2022 08:14 | Știri, După subiect, Economic, Național

Proiectele legilor bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2023 au fost aprobate, ieri, în ședința de Guvern, urmând să fie transmise pentru dezbatere și adoptare Parlamentului, potrivit comunicării transmise. Acest proiect de buget a fost configurat pe un cadru economic cu o creștere economică de 2,8% prevăzută pentru anul 2023.

Potrivit sursei citate bugetul pe anul 2023 a fost construit pe o țintă de deficit bugetar cash estimată la 4,40% din PIB și deficit ESA estimat la 4,40% din PIB, în scădere de la 80 miliarde lei, 5,74% din PIB. Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creștere economică de 2,8% prevăzută pentru anul 2023. Cheltuielile destinate investițiilor însumează aprox. 112,1 miliarde lei, reprezentând aproximativ 7,22% în PIB, remarcându-se un vârf de investiții în acest an, datorat finalizării cadrului de programare financiar 2014-2020, fiind ultimul an de eligibilitate, precum și continuarea proiectelor pe PNRR și demararea noului cadru de programare 2021-2027.

”Pachetul de măsuri de plafonare și compensare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale va continua să protejeze cetățenii și economia de creșterea prețurilor și de efectele crizei energetice. Principiile de bază ale acestui proiect de buget sunt: transparența, evitarea risipei banului public, reconsiderarea priorităților de finanțare în acord cu noile provocări europene, accelerarea oportunității de utilizare a fondurilor europene 2021 – 2027 și a celor alocate reformelor finanțate din Mecanismul de Redresare și Reziliență pentru creșterea rezilienței economiei românești. De asemenea, susținerea mediului de afaceri este o altă coordonată a construcției bugetare pe anul 2023 prin sprijinirea sectorului IMM, caracterizat prin dinamism și diversitate, prin finanțarea unor programe importante. Totodată, elaborarea bugetului are în vedere întărirea guvernanței corporative la companiile de stat în vederea îmbunătățirii performanței acestora, prin utilizarea celor mai bune practici la nivel european”, se arată în comunicatul Guvernului.

Foto descriptiv.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Sprijin de la stat: 1.400 lei pentru încălzire. Iată cine îl primește

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: