Instabilitate atmosferică, caniculă și disconfort termic în Argeș și în alte județe din țară!

de | 22.07.2023 09:51 | Știri, Județean, Lifestyle, Național

  • Avertizare ANM de averse torențiale, vijelii dar și caniculă!

Meteorologii au transmis în această dimineață o avertizare de cod galben de instabilitate atmosferică valabil în intervalul 22 iulie, ora 19:00 – 23 iulie, ora 10:00.

cod canicula vijelii

Banatul, Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei, jumătatea de sud a Moldovei și local în Oltenia și Muntenia, vor  avea parte de averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp), intensificări ale vântului (rafale de 55…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice.

ANM mai anunță că în după-amiaza zilei de sâmbătă, manifestări de instabilitate amosferică vor fi pentru intervale scurte de timp și pe arii restrânse, în special la munte și în sud-estul teritoriului.

Cod galben de caniculă în Argeș!

ANM a trannsmis o avertizare de caniculă şi disconfort termic valabil pe parcursul zilei de astăzi, 22 iulie.

Valul de căldură se va menține în sudul și sud-estul teritoriului. Maximele se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade..

Codul galben anunță caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

cod anm caniculă

Cod portocaliu de caniculă în 7 județe din țară și în București

În ceea ce privește codul portocaliu, acesta vizează județele: Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța dar și  capitala.

Se vor înregistra temperaturi maxime de 38…39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Administrația Națională de Meteorologie anunță de asemenea că și duminică, 23 iulie, valul de căldură va persista în regiunile sudice, iar la începutul săptămânii viitoare se va extinde în cea mai mare parte a țării și se va intensifica.

Duminică valul de căldură se va menține în sudul teritoriului, unde local va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 35 de grade, iar cele minime între 18 și 22 de grade.

 

În prima jumătate a săptămânii viitoare valul de căldură se va extinde și se va intensifica în cea mai mare parte a țării.

de canicula

Medicii recomandă populației pe timpul caniculei să țină cont de următoarele măsuri de prevenire a posibilelor situații de urgență ce se pot produce ca urmare a creșterii temperaturilor:

  • este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
  •  NU trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
  •  trebuie evitate băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
  •  pe parcursul zilei este bine să facem duşuri calduţe, fără a ne şterge de apă, i
  • dacă aveți aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
  •  persoanele care nu au aer condiționat în locuință sau la locul de muncă, trebuie să petreacă 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (spații publice, farmacii, biserică, magazine).
  • plecările între orele amiezii trebuie evitate dar în cazul în acre sunt necesare trebuie să folosiți o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
  •  evitaţi pe cât posibil activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.
  • persoanele care suferă de anumite afecțiuni iși vor continua tratamentul conform indicațiilor  medicului. Este foarte util ca în aceste perioade de caniculă, persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.

 

Foto: ANM

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ANM

Ultimele articole