Cătălin Gherzan: ”Într-o țară dezindustrializată, bazată doar pe consum și căpușată, doar o politică externă serioasă mai poate face ceva!”

de | 11.09.2023 07:32 | Din ediția tipărită, Județean, Politic

România încă nu a fost admisă în spațiul Schengen, deși îndeplinește toate condițiile. În ciuda acestui fapt, diplomația românească dă rateuri după rateuri, abandonând, practic, acest subiect care înseamnă pierderi de milioane de euro pentru oamenii de afaceri din România și, inevitabil, și pentru statul român.

”Și bulgarii sunt mai interesați decât noi să determine, cumva, intrarea țării lor în Schengen. Europarlamentarul bulgar Andrey Novakov a venit cu propunerea ca, dacă România și Bulgaria nu ajung anul acesta să fie integrate în spațiul de liberă circulație, să fie desființate granițele dintre țările noastre, astfel încât șoferii de camioane sau turiștii să nu mai aștepte ore în șir în vamă. Ar fi un demers care nu contravine regulilor europene și care ar trebui pus în practică întrucât transportatorii stau cu zilele în vămi, timp în care se pierd mulți bani, timp inutil și, de ce nu, sănătate.”, a declarat omul de afaceri Cătălin Gherzan.

Până și ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a făcut lobby pentru România. Acesta a revenit cu ”cererea respectuoasă” către Austria de a nu mai bloca aderarea României la Schengen, el acuzând un dublu standard: ”Dacă o ţară din Europa Centrală recurge la veto sau doar îl ia în considerare, acest lucru este considerat o încălcare gravă a unităţii europene”. Ministrul ungar de Externe a spus că blocarea aderării României la Schengen este contrară interesului naţional al Ungariei, obligă comunităţile de pe ambele părţi ale frontierei să facă ocoluri lungi, îngreunează menţinerea relaţiilor şi contravine intereselor economice. El a reamintit că aderarea la Schengen a fost blocată anul trecut de Austria, în cazul României, şi de Olanda, în cazul Bulgariei.

”Într-o țară dezindustrializată, bazată doar pe consum și căpușată de multinaționalele impuse de UE, doar o politică externă serioasă bazată pe relații internaționale mai poate face ceva. Nu uitați, suntem în situația în care fără banii UE, nu putem progresa. La asta am ajuns… cu asta trebuie să ne descurcăm!”, a mai adăugat omul de afaceri piteștean.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Cătălin Gherzan avertizează: ”Winter is coming”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Cătălin Gherzan

Ultimele articole