Când încep programele Rabla Clasic și Rabla Plus

de | 20.03.2023 18:25 | Știri, După locație, După subiect, Economic, Național

Când încep programele Rabla Clasic și Rabla Plus

Programele Rabla Plus și Rabla Clasic 2023 vor începe pe 24 martie, iar pentru acestea va fi acordat un buget de peste 1,5 miliarde lei, potrivit ministrului Tanczo Barna.

În urma propunerii Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, s-a decis ca bugetul pentru Administrația Fondului de Mediu (AFM) pentru anul 2023 să fie de peste 13,3 miliarde de lei, urmând ca din acesta să fie alimentate și programele Rabla Clasic, Rabla Plus și Rabla Local.

Totalul bugetului este de 1,5 miliarde (lei, n.r.), anul acesta pentru cele două programe. De asemenea, avem alocare pentru un program nou, finanţat tot din fondurile pentru gaze cu efect de seră – Rabla Local. Acest program va fi derulat şi implementat în colaborare cu Unităţile Administrativ-Teritoriale, cu primăriile. În 15 zile deschidem înscrierea pentru primării în acest program. După ce se finalizează lista acestor Unităţi Administrativ-Teritoriale şi se semnează electronic contractele de finanţare, deschidem aplicaţia pentru cetăţeni. Avem un buget de 240 de milioane de lei pentru acest program. Bugetul va fi completat cu un procent de 20% din totalul de 100% din partea autorităţilor locale. Adică, 2.400 lei se vor plăti din bugetul AFM, iar 600 de lei se vor plăti din bugetul local. Astfel, beneficiarul va primi un total de 3.000 lei pentru fiecare maşină mai veche de 15 ani şi care va fi casată, va fi predată pentru reciclare”, a transmis Tanczos, potrivit Agerpres.

Program nou destinat unităților de învățământ

Totodată, ministrul Tanczo Barna a anunțat că va fi implementat un nou program, în acest an, care se referă la microbuzele electrice, destinate unităților de învățământ. În acest sens, Consiliile Județene vor trebui să centralizeze cererile din partea școlilor, ca AFM să gestioneze cît mai eficient programul.

Mai mult, programul pentru piste de biciclete va continua, urmând să fie acordat un buget de 50 de milioane de lei, precum și inițiativa „Săptămâna Verde” pentru care se va aloca 100 de milioane de lei.

Este primul an când, împreună cu Ministerul Educaţiei, pornim educaţia de mediu prin acest program „Săptămâna verde în şcoli”. Vom aloca o sumă de 100 de milioane de lei pentru acest program. Banii se vor duce direct la Ministerul Învăţământului şi de acolo vor ajunge în judeţe, prin inspectoratele judeţene”, a adăugat ministrul.

Foto descriptiv Wowbiz

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Vouchere sociale 2023. Când intră pe card a doua tranșă de 250 lei

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: