Staţiile imperiului GPL creat de Ion Doldurea împânzesc Argeşul

de | 08.09.2023 21:00 | Din ediția tipărită, Eveniment, Importante, Județean

► Firma ale cărei cisterne au explodat la Crevedia are afaceri în mai multe localităţi din judeţ. Conform evidenţelor Prefecturii Argeş, mai multe staţii GPL figurează ca fiind ale Ade Gas Oil Company, firmă în care familia Doldurea este puternic înfiptă.

26 august 2023 va rămâne una din cele mai negre zile în istoria modernă a României. La 8 ani de la tragedia de la Colectiv, o altă catastrofă provoacă suferinţă, dar şi revoltă: mai multe cisterne au explodat la un depozit GPL care funcţiona ilegal de ani de zile sub nasul autorităţilor, firma aparţinând familiei unui primar PSD.

Bilanţul accidentului de la Crevedia este unul dramatic: 3 persoane au murit, iar alte 55 sunt rănite, unele în stare critică, din care 39 sunt pompieri aflați la locul intervenției în timpul celei de a doua explozii. 24 dintre victime au fost externate, 19 sunt internate în București și 12 au fost transferate în străinătate. Pagubele materiale sunt şi ele însemnate: 10 case distruse, 75 avariate, 11 autospeciale de pompieri, inclusiv cea cu roboți, sunt deteriorate.

Întrebat dacă știe că au murit oameni, tatăl patronului  depozitului GPL, primarul din Caracal, Ion Doldurea, a spus cinic: „O persoană. Ceilalți… pompierii… e problema lor!”

Anchetele jurnalistice derulate pe parcursul săptămânii trecute scot la iveală faptul că edilul din Caracal a reuşit să creeze un uriaş imperiu al afacerilor cu gaz petrolier lichefiat, ale cărui „tentacule” au ajuns şi în Argeş, unde firmele controlate de familia Doldurea deţin mai multe staţii GPL.

► Afacerile familiei Doldurea depăşesc 180 milioane euro pe an

Familia Doldurea şi-a construit un adevărat imperiu GPL, controlând mai multe firme care se ocupă cu vânzarea acestui tip de combustibil. Flagas SRL este societatea pe care funcţiona depozitul ilegal din Crevedia, aceasta fiind administrată de Ionuţ Doldurea, unul dintre fiii primarului din Caracal. Tot el administrează şi Criana Gas SRL. Celălalt fiu al edilului, Cristian Doldurea, este şi el implicat în businessurile cu GPL, împreună cu fratele său conducând alte două societăţi cu acelaşi specific, Dolgas SRL şi Dolchimex SRL.

Ionuț şi Cristian Doldurea sunt acționari la Dolchimex SRL, societate comercială pe care au înființat-o împreună cu tatăl lor în anul 2001. În 2010, Dolchimex SRL a format, alături de alte două firme din domeniu, Azalis SRL și Eurogenetic SRL, grupul Ade Gas Oil Company, la care Cristian Doldurea se numără printre administratori, familia Doldurea deţinând o treime din gigantul Ade Gas.

Până să fie ales primar al Caracalului, Ion Doldurea a fost unul dintre membrii Consiliului de administraţie al Ade Gas Oil Company. I se spune „Împăratul” şi are peste 20 de case, apartamente și spații comerciale! În 2012, Ade Gas a cumpărat de la investitorii olandezi fostele staţii Crimbo Gas, care au aparţinut pe vremuri lui Cristi Borcea, de la Dinamo Bucureşti.

  • Flagas SRL – 27 de puncte de lucru în 13 judeţe, cifră de afaceri de 596 milioane lei şi profit de 32 milioane lei
  • Criana Gas SRL – afaceri anuale de 33 milioane lei, profit de 1,5 milioane lei, acţionează în sudul şi sud-estul ţării. Familia Doldurea deţine 52% din companie
  • Dolgas SRL – 87 milioane lei pe an, profit de 1,5 milioane
  • Dolchimex SRL – a avut în 2022 o cifră de afaceri de 15,5 milioane și un profit de 3,8 milioane de lei.
  • Ade Gas Oil Company SRL – aflată în proporţie de 33,34% în proprietatea familiei Doldurea are afaceri de 173 milioane lei pe an şi este cel mai mare distribuitor de gaz petrolier lichefiat din sud-vestul României.

► „Caracatiţa” primarului din Caracal a ajuns şi în Argeş

Dolchimex SRL figurează în documentele de la Registrul Comerţului cu un punct de lucru în Argeş, în localitatea Miroşi, staţia GPL de aici fiind în prezent parte a grupului Ade Gas Oil Company.

captura depozit GPL crevedia cisterne ade gas 2021

Imagini surprinse de Google Maps în 2021 la depozitul din Crevedia

În imaginile surprinse la Crevedia de către maşina celor de la Google Maps de-a lungul ultimilor ani, atât în 2021, cât şi cu doar două luni înainte de accident, curtea depozitului unde s-au produs exploziile devastatoare apare plină de cisterne purtând sigla Ade Gas (siglă care apare şi pe multe dintre staţiile GPL din judeţul nostru), deşi depozitul figura cu activitatea suspendată încă din 2020.

Ade Gas deţine în Argeş – conform datelor aflate în evidenţele Prefecturii Argeş – 12 staţii GPL în funcţiune, amplasate după cum urmează:

  • 2 staţii în Piteşti
  • 1 staţie în Costeşti
  • 2 staţii în Călineşti
  • 2 staţii în Bradu
  • 1 staţie în Albota
  • 1 staţie în Ungheni
  • 1 staţie în Miroşi
  • 1 staţie în Popeşti
  • 1 staţie în Stâlpeni

► Bombele cu ceas dintre blocurile Piteştiului

Catastrofa de la Crevedia a readus în discuţieşi problema amplasării unor astfel de staţii de alimentare în imediata apropiere a zonelor locuite, a unor unităţi economice sau instituţii publice cu flux permanent de vizitatori. Legislaţia actuală prevede ca aceste staţii să nu fie mai aproape de 40 de metri faţă de locuinţe, însă la Crevedia exploziile au produs dezastru pe o rază mult mai mare, una dintre cisterne fiind aruncată de suflu la o distanţă de aproximativ un kilometru faţă de locul deflagraţiei.

În aceste condiţii, nu poţi să nu stai cu inima strânsă când ştii că la doi paşi de blocul tău funcţionează o veritabilă „bombă cu ceas”, fiind de ajuns ca un „deştept” să aprindă şmechereşte o ţigară în timpul transferului de combustibil, aşa cum se pare că s-a întâmplat la depozitul din Crevedia.

Statie GPL Ade Gas Pitesti cartier Fratii Golesti

În Piteşti, una dintre cele două staţii ale Ade Gas Oil Company se află chiar între blocurile din cartierul Fraţii Goleşti, în vreme ce o alta este amplasată pe str. Basarabiei (varianta Prundu-Craiovei), lângă Pensiunea Domnească. La Bradu o staţie GPL, situată în Prelungirea Craiovei, se află în zona Târgului Săptămânal, la doar câţiva metri de restaurantul Casa Muntenească şi de câteva imobile.

►Staţia de la Călineşti – cu lacătul pus

Redactorii „Ancheta” au mers la Călineşti, acolo unde una din staţiile GPL se află în vecinătatea Bibliotecii şi Casei de Cultură, la drumul principal. După cum ne-a declarat viceprimarul comunei, Mihai Nistor, staţia respectivă a fost înfiinţată cu ani în urmă de ginerele fostului primar Nicolae Gavrilescu. Conform evidenţelor Prefecturii Argeş, unitatea figurează ca fiind a Ade Gas Oil Company, firmă în care familia Doldurea este puternic înfiptă.

statie GPL Ade Gas Calinesti

La momentul vizitei noastre, staţia GPL avea lacătul pus, iar clienţii erau înştiinţaţi printr-un afiş că este temporar închisă, viceprimarul confirmând că suspendarea activităţii a venit după accidentul de la Crevedia, undeva la jumătatea săptămânii trecute.

Localnicii nu ştiau dacă închiderea staţiei din Călineşti a venit după controalele Prefecturii sau dacă a fost o mişcare preventivă a managementului companiei, în contextul scandalului provocat de declaraţiile unui fost colaborator al lui Ionuț Doldurea, patronul depozitului de la Cravedia, care a susținut în cadrul unei intervenții telefonice la Antena3 CNN că „angajații care lucrau în stația de la Crevedia ar fi combinat gazul de butelie cu propan pentru a-l vinde mai apoi ca fiind GPL pentru mașini, la un preț de 3 ori mai mare”.

► Au început controalele. Primele staţii închise pentru nereguli

Săptămâna trecută, Prefectura Argeş împreună cu reprezentanţi a 11 instituţii de control au demarat primele verificări la staţiile GPL din judeţ.

În județul Argeș au fost constituite echipe mixte de control la operatorii economici și instituții publice care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat”, a transmis, joi, Radu Perianu, prefectul județului Argeș.

În prima zi de verificări, din patru unități verificate, ISCIR a închis trei. Potrivit prefectului, acestora le lipseau mai multe documente, buletinele de verificare pentru instalațiile deținute erau neconforme, iar la una dintre stațiile GPL s-a schimbat deținătorul fără a se respecta obligația legală de a anunța instituțiile. Era nevoie de o verificare și avizare pentru noul deținător. La aceeași locație s-a constatat că nu există autorizație de securitate la incendiu, dar și exploatarea necorespunzătoare a echipamentelor electrice, de altfel, o problemă găsită de inspectorii ISU și la alte unități. De asemenea, două dintre stațiile verificate nu dețineau autorizație de mediu.

Acţiunile de verificare sunt însă un proces de durată, deoarece  vorbim de sute de astfel de staţii, împrăştiate prin tot judeţul, la care se adaugă şi buteliile cu gaz petrolier lichefiat utilizate pentru alimentarea unor unităţi economice sau a locuinţelor.

► Procurorul argeşean Marius Iacob a preluat ancheta

procuror marius iacob la Crevedia

Ancheta în cazul tragediei de la Crevedia a fost preluată de Parchetul General, cercetările fiind coordonate de procurorul originar din Argeş, Marius Iacob. Fost adjunct al DNA pe vremea când instituţia era condusă de Laura-Codruţa Kovesi, Marius Iacob a devenit celebru după ce a anchetat dispariţia avocatei Elodia Ghinescu, dar şi cazul „Maternitatea Giuleşti”.

Alte două anchete în cazul Crevedia sunt în desfășurare, derulate de DNA. Una dintre acestea se referă la activitățile ISU Dâmbovița. Deocamdată, aceste investigații sunt in rem, urmărind doar faptele.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Nereguli găsite la mai multe stații GPL din Argeș! Radu Perianu: „8 au fost închise!”

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole