Cinci incendii de vegetație într-o singură zi

de | 22.03.2024 13:45 | Județean, Eveniment

STOP incendiilor de vegetație uscată! Nicio zi fără foc!

Zilnic, pompierii argeșeni sunt solicitați să intervină în toate colțurile județului, pentru a stinge flăcările de pe hectare întregi de teren.

Pompierii atrag atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

Numai în cursul zilei de ieri, salvatorii argeșeni au intervenit pentru localizarea și lichidarea a cinci incendii în care au ars vegetație uscată, mărăciniș, fân și lemne.

În acest context îngrijorător, specialiștii de la ISU Argeș trag din nou un semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care îl reprezintă arderea necontrolată, pe lângă riscul de a primi amenzi usturătoare.

Din păcate, efectele negative ale incendiilor de vegetație mediatizate de noi nu au fost conștientizate pe deplin de către cetățeni și ajung să genereze astfel de arderi necontrolate care se propagă cu rapiditate, distrugând tot ce le stă în cale.”, transmite ISU Argeș

Din păcate, utilizarea focului deschis pentru arderea vegetației, a resturilor vegetale și a altor deșeuri face din nou pagube la proprietățile cetățenilor.

O primă solicitare a salvatorilor argeșeni a fost într-o gospodărie din orașul Mioveni, unde flăcările au afectat aproximativ trei metri cubi de lemne depozitate în curte.

O altă intervenție a pompierilor a fost în localitatea Stâlpeni, unde o anexă gospodărească de aproximativ 50 mp, circa trei tone de fân și aproximativ 2000 mp de vegetație au fost afectate de un incendiu.

Cea de-a treia intervenție a fost în localitatea Bascov. Aici au ars aproximativ 1000 mp de vegetație uscată și mărăciniș.

Nici localitatea Rătești nu a scăpat de flăcări, iar aproximativ 750 mp de vegetație uscată a fost afectată.

O ultimă solicitare a fost în localitatea Mălureni, unde au ars vegetația uscată și mărăcinișul de pe un teren de aproximativ 50 mp.

Arderile necontrolate de vegetație sunt interzise!

Având în vedere faptul că sunt tot mai dese astfel de cazuri,  pompierii argeșeni fac apel către cetățeni să adopte un comportament preventiv în evitarea incendiilor de vegetație. Totodată, reamintim că arderile necontrolate de vegetație sunt interzise.

Nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Precizăm că arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru
persoane juridice.

Inspectorii de prevenire ai ISU Argeș vor manifesta toleranță zero față de persoanele care provoacă aceste arderi necontrolate.”, avertizează ISU Argeș

Foto: ISU Argeș

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Incendiu în Stâlpeni! O anexă gospodărească a luat foc

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: