Cine sunt PATRONII din politica argeşeană

de | 16.07.2022 21:30 | Importante, Economic, Județean, Politic

Mulţi dintre politicienii argeşeni, pe lângă activitatea la partid sau în funcţii publice, au şi afaceri, mai mult sau mai puţin profitabile. E drept, nu toate figurează pe numele lor, unele dintre businessuri fiind controlate prin interpuşi sau rude. Până pe 15 iunie, politicienii aflaţi în funcţii publice au avut obligaţia să-şi actualizeze declaraţiile de avere şi interese, prilej de care am profitat pentru a vredea cu ce businessuri (oficiale) se mai ocupă cei care fac parte din eşaloanele superioare ale partidelor din Argeş, cine a făcut profit şi cine a pierdut, dar şi ce bani învârt firmele controlate de liderii politici ai judeţului.

Parlamentarii argeseni cu afaceri

Businessurile de la Parlament

Adrian Miuţescu are firmă în Kosovo

Despre deputatul Adrian Miuţescu, fost lider al liberalilor argeşeni, în prezent vicepreşedinte la nivel naţional al Partidului Forţa Dreptei, se ştie că, încă din perioada imediat următoare după Revoluţie, şi-a deschis o mică afacere, firma Miurra SRL, înfiinţată în 1992, care însă nu mai este activă. Ceea ce se cunoaşte însă mai puţin este că Adrian Miuţescu are acţiuni într-o firmă de construcţii din… Kosovo.

Conform unui site de afaceri din statul Kosovo, societatea Infra Simarc Sh.P.K., din care Miuţescu are 10%, are sediul în Llapllasellë, Graçanicë, din Kosovo şi, cel puţin în urmă cu cinci ani, apărea ca fiind condusă de către o altă argeşeancă, Elena Zinică Olteanu, membru în Consiliul de administraţie al Salubritate 2000 SA(n.red. – informaţia este însă neoficială, în condiţiile în care aceasta nu a menţionat niciodată nimic despre firma din Kosovo în declaraţia sa de interese).

Daniel Constantin şi-a cumpărat acţiuni la o firmă londoneză

Conform celei mai recente declaraţii de avere, deputatul liberal Daniel Constantin este acţionar în cinci firme. Parlamentarul argeşean deţine 15.000 părţi sociale în SC Cameea Business Solutions SRL, societate cu doi angajaţi ce are ca principal obiect de activitate activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management şi care a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 457.933 lei şi un profit net de 20.404 lei.

O altă firmă în care Daniel Constantin apare ca acţionar este Event Trade Consulting SRL, cu sediul în Corbeanca, firmă al cărei principal obiect de activitate constă în activități de organizare a expozițiilor, a târgurilor și a congreselor. În 2021, compania a raportat o cifră de afaceri de 312.725 lei şi pierderi de 131.716 lei, având pe statul de plată doi angajaţi.

Începând din acest an, deputatul PNL Argeş este acţionar şi în cadrul Tinia Group Ltd, o companie înființată în primăvara acestui an, cu sediul social situat în Londra şi care, potrivit site-urilor economice britanice, se ocupă cu activităţi din sfera intermedierilor financiare şi a investiţiilor imobiliare şi de capital. De asemenea, Daniel Constantin mai deţine acţiuni în firmele Flower Event Consulting SRL şi Green Society Development SRL, aceasta din urmă înfiinţată anul trecut, ambele societăţi nedesfăşurând însă activitate de la data înfiinţării – conform declaraţiilor date la Finanţe cu prilejul bilanţului pe 2021.

Ionuţ Moşteanu face bani din publicitate

Deputatul USR Argeş Ionuţ Moşteanu deţine o prosperă firmă de publicitate  în Piteşti. Acesta este unic asociat în Total Branding Partners SRL, o firmă cu doar doi angajaţi prin care – conform propriului CV – a derulat contracte de comunicare pentru clienţi precum BMW, Pirelli, Shell, KRUK, Romexpo, Coca Cola, Vodafone, Opel, Petrom etc. Anul 2021 a fost unul foarte bun pentru businessul lui Ionuţ Moşteanu, care a înregistrat cea mai mare cifră de afaceri de până acum, de aproape 3,2 milioane lei, şi cel mai mare profit – 754.798 lei.

Deputatul Nicolae Pavelescu vinde… săpunuri şi creme!

Fostul lider sindical de la Dacia, în prezent deputat PSD Argeş, Nicolae Pavelescu cochetează şi el cu lumea afacerilor. După cum menţionează în declaraţia sa de interese, acesta deţine jumătate din Nigeioro Total SRL, al cărei administrator este chiar soţia sa. Firma are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al produselor cosmetice şi de parfumerie şi funcţionează din 2009.

„Firma noastră comercializează engros şi endetail produse cosmetice naturale, bijuterii din pietre semipreţioase, cadouri diverse…” – este prezentarea cu care Nigeioro Total SRL îşi îmbie clienţi, pe site-ul clubafaceri.ro, acolo unde aflăm că vinde creme de mâini sau de călcâie, uleiuri de masaj, şampoane, balsamuri, săpunuri etc. De-a lungul timpului, firma familiei Pavelescu a evoluat constant, ajungând să vândă produse cosmetice de aproape 2 miliarde lei vechi, însă anul trecut afacerea pare să fi intrat în declin, înregistrând o cifră de afaceri de doar 58.725 lei şi un profit la limita supravieţuirii, de doar 2.580 lei.

consilierii argeseni cu afaceri_2

Afaceriştii din CJ Argeş

Marius Nicolaescu – businessuri cu material lemnos

Înainte de a deveni vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, Marius Nicolaescu a condus ani buni Ocolul Silvic Privat „Codrii Verzi”, în care şi are 18% din acţiuni. Anul trecut, ocolul silvic a raportat afaceri de 1.262.746 lei şi a revenit pe profit, după ce în 2020 a înregistrat pierderi de aproape un milion de lei.

O altă afacere în care vicepreşedintele social-democrat al CJ Argeş este implicat, Green Team 4U, are ca principal obiect de activitate comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare, Marius Nicolaescu deţinând compania 100%. Această societate relativ nouă, cu zero angajaţi, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 31.500 lei şi un profit aproape cât cifra de afaceri, de 29.227 lei.

Maria Cotenescu – incompatibilă din cauza afacerilor cu statul

Consilierul judeţean PSD Maria Cotenescu este acţionar majoritar al societăţii IATSA Dacia Câmpulung, din care deţine 80%. Firma controlată de Maria Cotenescu se ocupă atât cu vânzarea de autoturisme, cât şi cu serviciile de reparaţii auto şi a rămas, conform bilanţului pe 2021,cu doar 16 angajaţi şi o cifră de afaceri puţin peste 1,8 milioane lei, în condiţiile în care, în urmă cu peste un deceniu, businessul IATSA Dacia Câmpulung duduia, depăşind şi 4 milioane de euro pe an, o sumă uriaşă pentru un oraş în care economia s-a prăbuşit după Revoluţie.

În urmă cu câţiva ani, firma Mariei Cotenescu a vândut maşini inclusiv unei instituţii administrate de CJ Argeş, motiv pentru care aceasta a intrat în atenţia ANI, care a declarat-o în incompatibilitate. Maria Cotenescu a pierdut definitiv procesul cu ANI la Înalta Curte şi, aşa cum este şi normal, în 15 iunie 2022 prefectul Argeşului a emis un ordin  privind încetarea de drept a mandatului de consilier judeţean, înainte de termen. Aşa cum se întâmplă însă în majoritatea cazurilor de acest gen, consiliera PSD trage cu dinţii de scaun şi a atacat în instanţă ordinul prefectului, procesul urmând să se reia în toamnă, la Tribunalul Argeş.

Maria Cotenescu mai deţine, 100 %, şi Roclean Eco Câmpulung SRL, societate specializată în spălarea şi curăţarea articolelor textile, care anul trecut a bifat afaceri de 148.953 lei şi un profit de doar 4.963 lei.

Dumitru Grecu – seniorul turismului argeşean

Având în spate o experienţă vastă în afaceri, Dumitru Grecu aproape că nu mai are nevoie de prezentare. Cunoscut mai ales prin prisma businessului Valea cu Peşti, una dintre cele mai căutate destinaţii turistice din Argeş şi o afacere de peste 4 milioane lei anual, consilierul judeţean Pro România mai este acţionar şi în alte societăţi. Astfel, îl regăsim pe Dumitru Grecu în acţionariarul Selectra SA, care administrează Pensiunea Casa Domnească, Hotel Naturalias şi Agenţia de Turism Selectra, dar şi în două societăţi care, la momentul actual, nu derulează afaceri – Gremi Construct 2007 SRL şi Domus Seniores SA.

Narcis Sofianu vinde chimicale pentru agricultură

Liberalul argeşean Narcis Sofianu controlează firma Bravo Grup SRL din Costeşti, în calitate de unic acţionar. Firma a fost înfiinţată în 2008, iar în ultimii doi ani a avut afaceri anuale de peste 3 milioane lei, cu profituri în jurul a 300.000 lei. Firma comercializează produse chimice destinate agriculturii şi silviculturii, în special pesticide, erbicide şi îngrăşăminte.

Valentin Deaconescu construieşte sobe şi şeminee

Consilierul liberal Valentin Deaconescu a venit în politică din mediul privat, aşa că era şi normal să îl regăsim în continuare angrenat în afaceri, fiind asociat în trei companii. Firmă specializată în vânzarea şi construcţia de şeminee, sobe pe lemne, termoşeminee, centrale pe peleţi sau pe gaz, precum și coşuri de fum ceramice sau din inox este în plină ascensiune, în 2021 atingând cea mai mare cifră de afaceri din istoria sa de opt ani, de aproape 2,6 milioane lei, şi un profit record de peste 560.000 lei.Valentin Deaconescu mai deţine şi o firmă de coşari, Dada Coşar Profesionist SRL, şi o alta de construcţii – Tenc Argeş Profesional SRL.

Consilierul Mîndroc – de la afaceri cu haine la lucrări de construcţii publice

Cătălin-Viorel Mîndroc a înfiinţat în urmă cu trei ani o firmă de construcţii, care pare să-i meargă chiar bine. Nici nu a apărut bine pe piaţă şi firma Hidro Industrial SRL, a consilierului PSD Argeş, face deja bani frumoşi în licitaţiile publice, având contracte de peste 1 milion de euro cu Hidroelectrica şi cu Compania Naţională de Investiţii. Interesant este că, anterior, Cătălin-Viorel Mîndroc se ocupa de afaceri cu articole de îmbrăcăminte, controlând firma Coralin Divers SRL cu sediul în municipiul Slatina. Comerţul cu haine pare să nu mai fi fost rentabil, de la afaceri între 2 şi 4,5 milioane lei anual, societatea ajungând la pierderi-record, de peste 1 milion de lei în 2021.

Aurel Iacşa – patron de service

Fost lider al ALDE Argeş, în prezent consilier judeţean PSD, Aurel Iacşa este acţionarul majoritar al unui service din Mioveni, acolo de unde de altfel îşi şi ia salariul. El are 93% din service-ul Pitmiovcom, unde lucrează în medie 24 de angajaţi şi care anul trecut a reparat maşini de aproape 2,3 milioane lei.

Ion Istrate – „comersant” de băuturi şi tutun

Consilier judeţean din partea PSD Argeş, Ion Istrate este unicul acţionar al firmei Total Istra Divers SRL, ce are ca principal obiect de activitate comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun (cod CAEN 4711). În 2021, firma ce numără trei angajaţi a înregistrat afaceri de 600.000 lei şi un profit net de circa 22.000 lei.

afaceristii din CL Pitesti

 Antreprenorii din primărie

Mihai Coteţ controlează afaceri de 16 milioane de euro anual

Consilierul local liberal Mihai Coteţ este exponent al noii generaţii de antreprenori, venind în politică după ce a creat şi dezvoltat businessuri performante. Liderul PNL Piteşti deţine acţiuni în trei societăţi, cea mai importantă afacere fiind Radical Zero, specializată în comerţul cu lubrifianţi. Anul trecut, compania manageriată de omul de afaceri Mihai Coteţ a înregistrat o cifră de afaceri istorică, de aproape 40 milioane lei.

Fiind distribuitor al unora dintre cei mai căutaţi lubrifianţi în zona de sud a ţării, cumva era de de aşteptat să regăsim firma liderului PNL Piteşti şi pe SICAP, pe lista firmelor care au contracte cu instituţiile publice. Valoarea contractelor din bani publici este însă infimă raportat la cifra de afaceri a companiei, în 2021 încheind contracte prin atribuire directă în valoare totală de doar 54.000 lei, ceea ce reprezintă mai puţin de 0,15% din business!

O altă firmă în care Mihai Coteţ este acţionar este Lubricants Trade AG, de asemenea cu o cifră de afaceri impresionantă, de peste 39 milioane lei. Portofoliul liderului liberal este completat de Comexfor Investment SRL, o afacere de 1,7 milioane lei în 2021 şi o franciză a Germanos Telecom Romania SA – cel mai important distribuitor de echipamente şi servicii de telecomunicaţii din România.

Tibi Irimia – venituri substanţiale din servicii medicale

Un alt liberal cu afaceri prospere este medicul Tibi Irimia, coproprietar în cadrul mai multor clinici şi firme cu profil medical. Astfel, acesta deţine jumătate din Self Control SRL şi jumătate din Dr. Irimia SRL, afaceri de 5,6 milioane lei respectiv 3,5 milioane lei anual, cu profituri totale de peste 2,5 milioane lei, sub umbrela cărora funcţionează Centrul Medical Self Control şi Clinica Dr. Irimia, primul spital privat din Argeş. De asemenea, Tiberiu Irimia deţine Medical Regenesis SRL – un business de peste 1,1 milioane lei, din care profit peste 1 milion lei – şi este acţionar în alte două societăţi – Dir Inspre Team SRL şi Dir Medical Center SRL – a căror activitate este însă aproape inexistentă.

Robert Tudorache – businessuri cu teste COVID în pandemie

Fostul secretar de stat şi fost preşedinte al Consiliului de administraţie al Nuclearelectrica, Robert Tudorache, în prezent doar simplu consilier local la Piteşti, deţine în calitate de unic asociat firma RKT Lease & Development SRL. În urmă cu câteva săptămâni, „Ancheta” dezvăluia în premieră faptul că, prin intermediul acestei societăţi, Robert Tudorache a vândut către Unifarm, împreună cu alţi doi parteneri, teste pentru depistarea noului coronavirus la preţuri piperate, încă din primele zile ale lunii martie 2020, când abia apăruse virusul în România.

Dovadă că businessul a fost unul profitabil stă cifra de afaceri a firmei lui Robert Tudorache, al cărei obiect de activitate îl reprezintă serviciile de consultanţă şi care, în acel an, a raportat o cifră de afaceri record pentru micuţa societate, de 564.677 lei, mare parte din această suma provenind – după cum însuşi avea să declare pentru „Ancheta” – din afacerea cu teste. Fără astfel de tranzacţii mai mult decât profitabile, în anul următor afacerile au căzut la doar 36.000 de lei, firma înregistrând pierderi de 4 ori mai mari decât cifra de afaceri.

Sorin Apostoliceanu deţine jumătate dintr-o afacere cu haine

Consilierul local şi fostul viceprimar al Piteştiului, Sorin Apostoliceanu,  deţine jumătate dintr-o firmă de comerţ cu haine, Double Stand Alex SRL. Societatea înregistrează cifre relativ constante de câţiva ani, în 2021 având afaceri aproape de pragul de 200.000 de lei, dar şi pierderi de peste 7000 lei.

Sorina Coman – proprietara unei agenţii de turism

Sorina Coman este consilier local PMP, la primul mandat, şi vine din mediul privat. Mai exact, aceasta deţine agenţia de turism Coral Tour Carpat, care, după un 2020 dezastruos, anul trecut a înregistrat afaceri de 291.000 lei şi un profit net de aproape 68.000 lei. Din cauza pandemiei, şi veniturile sale din dividende au scăzut dramatic, aşa încât, dacă la început de mandat raporta dividende de aproape 70.000 lei anual, în 2020 acestea coborâseră la puţin peste 25.000 lei, pentru ca în ultima declaraţie de avere să dispară cu totul.

Mici afaceri la USR Piteşti

Claudia German, consilier local USR, deţine împreună cu soţul său Geco SRL, o mică firmă specializată în computere de doar 60.000-70.000 lei pe an, în vreme ce colegul de partid, Ionuţ Gherase, controlează un mic business specializat în activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea, de doar 37.000 lei pe an. La rândul său, viceprimarul Mihai Mihăilescu apare acţionar în două firme, Brutus Comercial Service SRL şi Green Soft Apps SRL, ambele cu afaceri pe zero în ultimii ani. Şi aliatul de la PLUS, Florin Plecanciuc, este acţionar în două mici afaceri – Multiplec Gold SRL, cu afaceri de doar 48.000 lei, şi MTC Bucovina SRL din Câmpulung Moldovenesc, un business de 70.000 lei anual.

 

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Ion Mînzînă nu mai are nicio proprietate pe numele lui

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole