anchetaonline.ro

Stenograme! Negocierea supraimpozitării veniturilor mari: “Nu se taie niciun salariu! Fără dezmăț la stat cu mii de angajări și pile”

de | 26.04.2023 10:38 | Știri, După locație, După subiect, Economic, Național, Politic

Stenograme! Negocierea supraimpozitării veniturilor mari: “Nu se taie niciun salariu! Fără dezmăț la stat cu mii de angajări și pile”

O nouă ședință a coaliției de guvernare a avut loc luni, unde liderul PSD, Marcel Ciolacu, a propus ca veniturile care depășesc salariul președintelui, respectiv 25 000 lei brut, să fie impozitate progresiv. Această măsura ar putea fi aplicată atât celor de la stat, cât și celor din sectorul privat.

Potrivit statisticilor de la Ministerul Muncii, se pare că 30.574 de români vor avea de suferit, deoarece au un salariu de bază brut mai mare decât al șefului statului.

Marcel Ciolacu nu mai vrea mii de angajări pe pile la stat, motiv pentru care a propus coaliției, supraimpozitarea veniturilor mari potrivit antena 3, care a întrat în posesia stenogramelor din cadrul ședinței:

Marcel Ciolacu (PSD): Văd că am ajuns şi noi să găsim explicaţii cum nu se pot face reforme, aşa cum ne spun şi cei care sunt vizaţi de reforme. Cine îşi asumă deficitul excesiv în care ne-a aruncat Cîţu? Cine îşi asumă că au fost atât de proşti încât au băgat împrumuturile din PNRR şi cofinanţările în deficit? Iar la anul trebuie să ajungem la 3 la suta?

Sorin Grindeanu (PSD): A7 este pe împrumut, de exemplu.

Marcel Ciolacu: Deci cum facem? De unde luăm banii dacă nu vreţi să facem nimic? Sunteţi în guvern, spuneţi voi de unde luăm banii? Cum faci deficitul la anul? Vă aduc aminte că am avut o iarna uşoară, dar dacă va veni una grea?

Kelemen Hunor (UDMR): Eu nu ştiu. Eu doar am spus că ar putea fi probleme.

Iulian Dumitrescu (PNL): Noi am crescut salariile şi am făcut angajari. Nu am avea cum decât să dam oameni afară.

Marcel Ciolacu: Credeţi că eu îi voi spune lui Câciu să omoare bugetarii? Nu se taie niciun salariu. Lumea trebuie să fie liniştită. În schimb, nu mai vreau dezmăţ la stat cu mii de angajări şi tot felul de pile.

Câciu (PSD): Vă propun blocarea posturilor în sistemul public, cu excepţia celor care au susţinut deja proba scrisă a examenului.

Paul Stănescu (PSD): E normal, oameni buni, să nu poţi cumula pensia cu salariul la stat.

Kelemen Hunor: Vă spun că lumea va da în judecată şi va câştiga. Şi vom plăti ani de zile cum s-a mai întâmplat.

Marcel Ciolacu: Să facem măcar pentru zona de speciali, în prima fază. Nu este normal aşa ceva.

Nicolae Ciucă (PNL): Eu vă spun că nu trebuie prin ordonanţă, ci prin lege în Parlament. Altfel e neconstituţional.

Marcel Ciolacu: Dorneanu are 120.000 de lei pe lună. Fostul procuror general (Augustin Lazăr – n.r.) are 130.000 de lei.

Marcel Ciolacu: Nu aduce nimic bun să o tot pasăm de la unii la alţii. Nu ne ajută la nimic. Văd că atunci când e bine, e bine pentru toţi, când e rău, e rau doar pentru unii.

Rares Bogdan (PNL): Sunt perfect de acord.

Marcel Ciolacu: Să rămână impozitul de 16% pe profit, dar doar dacă este mai puţin de 1% din cifra de afaceri. Să punem impozit pe tot ce depăşeşte salariul preşedintelui.

Lucian Bode: Asta înseamna impozit progresiv inclusiv la privat. Altfel ar fi neconstituţional, iar PNL nu este de acord cu impozitul progresiv.

Nicolae Ciucă: Ministrul Finanţelor să facă o analiză până săptămâna viitoare şi să ne-o prezinte.

Este vorba de veniturile din cumulul de pensie cu salariu, pensiile speciale, pensiile speciale cumulate cu alt fel de pensie, salariile de la companiile de stat sau cele de reglementare (ANRE, ASF).

Cumulul pensie-salariu aplicat doar prin lege

În urma discuțiilor, cumulul pensie-salariu, la stat, nu se poate face prin Ordonanță de urgență, pentru că este neconstituţional, astfel că trebuie să se aplice prin lege.

Este o discuție… Sunt două drepturi fundamentale prevăzute în constituție. Este vorba despre dreptul la muncă și dreptul la pensie. Pe niciunul din cele două drepturi legiuitorul nu poate interveni să îi ia cuiva acest drept.

Pe această discuție, sub nicio formă, în ordonanță nu puteam prinde cumulul pensiei cu salariul. Pentru că acest lucru se poate numai prin lege. Și au fost mai multe discuții privind constituționalitatea unui astfel de demers și atunci am discutat mai multe variante”, a mai spus președintele Partidului Social Democrat.

Ministerul Finanțelor are la dispoziție o săptămână pentru a analiza impactul unei astfel de măsuri, au precizat surse social-democrate pentru news.ro.

Liderul PSD a propus coaliției supraimpozitarea veniturilor bugetarilor și a pensiilor speciale care depășesc salariul președintelui.

Nu este prima dată când Marcel Ciolacu susține introducerea impozitului progresiv.

După ce statul român, prin ANAF, Ministerul Finanţelor şi Vamă, va face digitalizarea în România. Nu există alt viitor decât impozitarea progresivă, doar dacă rămânem în logica Rusiei. Mi se pare că şi Estoria e în această logică”, declara liderul PSD la sfârșitul anului 2022.

Până în prezent, PSD nu a reușit impunerea impozitării progresive din cauza opoziției PNL, care susține în continuare cota unică de impozitare.

Ce se va întâmpla cu salariile

O altă discuție în cadrul ședinței a fost despre măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, pe fondul scăderii încasărilor la bugetul de stat, la care propunerea premierului Nicolae Ciucă a fost sa nu fie tăieri salariale de niciun fel, dar nici creșteri salariale până la noua lege a salarizării.

Avem Legea 153. Urmează, după cum bine știți, în cererea de plată numărul 4, să venim cu o nouă lege a salarizării. Și, în acel moment, toate aceste lucruri vor fi discutate. Nu s-a vorbit de tăieri de salarii niciodată. Nu s-a vorbit niciodată de vreo înghețare de venituri, nici în sistemul bugetar, nici într-un alt sistem.” a declarat Marcel Ciolacu pentru antena 3

sursă foto republicaonline.ro

Citiți,de asemenea, pe anchetaonline.ro

Crește valoarea tichetelor de masă! Ar putea fi majorate până la 40 de lei

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Marcel Ciolacu | PSD