Cod galben de ninsori în Argeș și alte 13 județe din țară

de | 22.04.2024 10:01 | Județean, Importante, Lifestyle

Meteorologii au emis un cod galben de ninsori în zonele înalte de munte din 14 județe. Este vorba despre zona de munte a județelor Caraş – Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Covasna, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj şi Mehedinţi.

Avertizarea meteo a intrat în vigoare ieri, 21 aprilie, la ora 18:00 și este valabilă până astăzi, la ora 12:00.

Potrivit ANM, la altitudini de peste 1500 m în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură, vor predomina ninsorile, local însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă.

Zăpadă pe Transfăgărăşan

A nins și pe Transfăgărășan.

Pe DN 7C, drumarii au ieșit încă de dimineață cu lama și cu material antiderapant, pentru curățarea drumului.

Nu scăpăm de ploi

De asemenea, specialiștii ANM au emis și o informare meteorologică valabilă până astăzi la ora 15.00 care anunță că aria ploilor va fi în extindere treptată dinspre sud-vest și va cuprinde toate regiunile.

 În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi local de 10…15 l/mp, iar în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și în jumătatea de sud a Moldovei, pe arii restrânse de peste 30 l/mp. Vor fi mai ales averse, izolat însoțite de descărcări electrice. În zona de munte precipitațiile vor fi mixte.

Vântul va avea local și temporar intensificări în regiunile sudice și sud-estice cu viteze în general între 45 și 55 km/h.

Mâine, 23 aprilie, ploile se vor extinde din nou, iar mai ales în zonele de munte și în sud-vest se vor acumula cantități însemnate de apă. Vântul se va intensifica în cea mai mare parte a țării

Atenție! Risc însemnat de avalanșă în munții Făgăraș

Nu vă aventurați pe munte, este risc de avalanșe!

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de avalanșă de grad 3 din 5 în mai multe masive muntoase, valabilă până pe 24 aprilie, la ora 21:00.

Potrivit specialiștilor, în munții Făgăraș și Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine riscul este însemnat, de gradul 3 din 5. Sub altitudinea de 1.800 de metri este risc redus, de gradul întâi.

Și Salvamont Argeș atrage atenția asupra riscului de avalanșă.

În urma stratului proaspăt de peste 30 cm, riscul de avalanșă este stabilit în acest moment la gradul 3 peste 1800 metri, gradul 1 sub aceasta altitudine.
Ninsorile vor continua la intervale de 1-2 zile, fiecare dintre ele fiind prognozate să contribuie cu alți 20-30 cm fiecare, astfel ca riscul de avalanșă poate crește, mai ales spre finalul săptămânii viitoare.”, transmit reprezentanții Salvamont Argeș
Cel mai mare strat de zăpadă măsurat la o staţie meteo din ţară este în Carpații Meridionali, de 87 de cm la Vârful Omu și  75 cm la Bâlea-Lac, în Munţii Făgăraş.
Foto Facebook Salvamont Argeș
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Munţii Făgăraş | Salvamont Argeș

Ultimele articole