Mai mulți bani la salariu de la 1 iunie

de | 28.05.2022 17:09 | Știri, După locație, După subiect, Economic, Național

Miercuri, 1 iunie, va intra în vigoare legea potrivit căreia angajatorii vor putea crește voluntar salariul brut cu 200 de lei. Cei care aleg să mărească salariile lucrătorilor, nu vor datora plăți în plus pentru impozit pe venit și contribuții sociale, cei 200 de lei ajungând în mâinile angajaților.

Amintim că pe data de 18 mai, Guvernul a aprobat, prin ordonanță de urgență, măsura din pachetul „Sprijin pentru România” privind creșterea voluntară a salariului brut.

Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri fiscale, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, un act normativ aprobat astăzi prin care Executivul aprobă facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului şi a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei. Practic, începând cu 1 iunie 2022, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 2.550 de lei lunar, fără a include sporuri sau alte adaosuri, se va duce majorarea la 2.750 de lei lunar, majorare pentru care nu se va datora impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Dan Cărbunaru a adăugat că această măsură a fost luată pentru a veni în sprijinul lucrătorilor, dar și a angajatorilor:

Este o măsură care vine în sprijinul angajaţilor, dar, în egală măsură, şi în sprijinul angajatorilor care vor putea să mărească cu 200 de lei salariile angajaţilor cu salarii micii fără a dubla această responsabilitate asumată şi prin taxe şi impozite suplimentare”, a menționat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

De această scutire de taxe vor beneficia angajatorii care măresc voluntar salariul de la 2.550 de lei la 2.750 de lei (fără a lua în calcul sporurile și alte adaosuri). De asemenea, potrivit legii, această măsură va fi aplicată numai pentru veniturile salariale din perioada iunie-decembrie 2022 pentru angajații care lucreză cu normă întreagă.

Mai mult, facilitatea va fi valabilă și în cazul angajaților noi, în partea a doua a anului 2022. Acestora li se va stabili de la bun început salariu brut de 2750 de lei.

De menționat este faptul că această măsură nu se adresează bugetarilor, ci doar salariaților din domeniul privat.

Potrivit Ministerului Finanțelor, măsura a fost luată cu scopul de a ajuta salariații care primesc minimul pe economie (2.550 lei) să facă față mult mai ușor creșterilor de prețuri din ultima perioadă.

Având în vedere situaţia de vulnerabilitate a persoanelor al căror salariu de bază lunar corespunzător locului de muncă ocupat, realizat în baza contractului individual de muncă, este la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, determinată de creșterea preţurilor la energie electrică, gaze naturale, combustibili și la produse alimentare precum și efectele sociale provocate de aceste creșteri, ce conduc la creșterea riscului de scădere a nivelului de trai al acestora, se impune adoptarea unor măsuri de compensare a efectelor sociale negative. Nepromovarea măsurii ar avea consecinţe negative, în sensul în care ar crește vulnerabilitatea persoanelor cu venituri reduse din salarii”, se arată în nota de fundamentare.

 

Sursa foto: Digi 24

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Ordin dat de ANPC! Restaurantele și fast-foodurile vor fi obligate să își dezvăluie rețetele

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole