Cristian Gentea: NU se poate construi în pădurea statului, indiferent că este pădure-parc sau arie naturală protejată!

de | 08.05.2024 07:41 | Pitești, Administrație, Politic

”Plămânul verde al Piteștiului” reprezintă de ceva vreme un subiect intens dezbătut. Regimul în care va funcționa Pădurea Trivale în viitor a creat dezbateri, iar părerile au fost și au rămas împărțite între cele două opțiuni și anume declararea Pădurii Trivale ca ”pădure – parc” sau declarare ca ”arie protejată”. Primarul Cristian Gentea a venit astăzi în fața piteștenilor cu o serie de argumente pentru opțiunea administrației ”Trivale: pădure parc”. Totodată, Gentea a subliniat că ”NU se poate construi în pădurea statului, indiferent că este pădure-parc sau arie naturală protejată!”

Sursă foto: Faceboook Cristian Gentea

Inima verde a Piteștiului este – în ciuda zgomotului de fond provocat, la nivel urban, din raționamente de ordin electoral – un obiectiv de care ne-am îngrijit cu maximă atenție, corelând eforturile administrative cu identificarea celui mai bun concept, și anume cel de pădure-parc!

După nenumărate discuții cu specialiști și instituții abilitate, după nenumărate documentări, ne-am raportat la modelele de bună practică la nivel național și european:

Iată câteva dintre acestea:

Păduri-parc, stabilite prin hotărâri de Guvern:

Suceava (143,925 ha) | Timișoara (519,8412 ha) | Buzău (177,7895 ha) | Râmnicu Vâlcea (46,5552 ha) | Călimănești (20,35 ha).

Păduri-parc cu statut în curs de definitivare:

Bârlad | Novaci | Chiajna | Târgu Mureș | Sângeorgiu | Neptun.

Suprafețe de păduri retrocedate și transformate în păduri-parc:

Bistrița – pădurea Schullerwald (30 ha) | Giurgiu – pădurea Comana (parc natural din 2010) | Piatra Neamț (parc tiroliană – cel mai mare din țară).

Suprafețe de păduri retrocedate și în curs de definitivare ca păduri-parc: Brașov (1000 ha) | Solovăstru – Mureș (14 ha).

E limpede pentru oricine studiază această abordare că administrațiile din toate colțurile țării, indiferent de culoarea politică a celor care le conduc, au ales soluția cea mai CORECTĂ pentru ca pădurile din zonele respective să fie protejate, oferind, în același timp – în corsetul legii – alternative de timp liber și de acces la cadrul natural.

În vreme ce alții deturnează adevăruri ca să valorifice electoral grija naturală a piteștenilor pentru Pădurea Trivale, eu aleg, ca de fiecare dată, să vin în fața cetățenilor noștri cu informații factuale!

Pădurea Trivale presupune 394,16 ha, aflate în proprietatea statului, NU a Piteștiului!

Municipiul Pitești solicită, din această suprafață, trecerea în proprietatea sa publică a 160,7 ha, în zona de pădure în care nu există litigii, pentru a proteja pădurea Trivale de retrocedări!

Proprietatea privată (573 ha) din pădurea Trivale NU face obiectul proiectului!

NU se poate construi în pădurea statului, indiferent că este pădure-parc sau arie naturală protejată!

Iată, pentru ca toți piteștenii să înțeleagă diferențele majore, care sunt primele 10 argumente pentru opțiunea administrației: ”TRIVALE:  PĂDURE – PARC”!

  • În pădure-parc, retrocedările sunt INTERZISE (art. 5 legea 220/2018).

În pădure – arie naturală protejată, retrocedările sunt PERMISE (legea 247/2005).

  • Îngrijirea pădurii–parc este finanțată prin bugetul local.

Îngrijirea ariei naturale protejate este finanțată din taxele plătite de public pentru acces în zonele permise (OUG 57, art. 30), iar întreținerea de necesitate este birocratică, prin proceduri costisitoare de timp și bani – operativitate scăzută, implicit apariția deșeurilor, gunoaielor, vegetației spontane.

  • Administrarea pădurii–parc o face municipalitatea în scopul activităților de recreere, sport, educație și cultură pentru cetățeni și turiști.

Administrarea ariei naturale protejate o face Ministerul Mediului, prin custodele/administrator desemnat, în scopul conservării unor habitate și specii naturale, prin managementul diferențiat al rezervațiilor naturale.

  • Pădurea–parc este spațiul natural de agrement pentru cetățeni, familii, cu amenajări care să protejeze mediul, dar care să ofere libertate de mișcare.

Aria naturală protejată este pentru protecția biodiversității, nu permite libertate de mișcare cetățeanului.

  • Accesul public este liber, fără taxe, oriunde în pădurea-parc.

Acces public este restricționat, în funcție de planul de management al zonei protejate: INTERZIS accesul uman sau permis doar după obținerea de acorduri și avize de la custode, CU TAXĂ, în pădurile urbane.

  • Accesul public permis, în pădurea-parc, pe 3 noi căi de acces pietonal: strada Antim Ivireanu, strada Nicolae Labiș, spre Grădina Zoologică și strada Ion Minulescu.

Accesul în zonele interzise ale ariei naturale protejate se amendează contravențional (art. 53, OUG 57/2007):

–  de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice;

–  de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice.

  • Amenajările permise în pădurea-parc NU implică tăieri de arbori sau defrişări!

Amenajările NU sunt permise, în ariile INTERZISE – în cazul ariei naturale protejate!

  • În pădure-parc, este permisă amenajarea doar pentru:

– alei din materiale ecologice (max. 2 m lățime) sau piste pentru biciclete;

– bănci, iluminat, puncte de informare, toalete ecologice;

– construcții provizorii din lemn (max. 15 m2 /suprafață construită).

În pădurea – arie naturală protejată, numai în ariile cu permis restricționat se pot face amenajări minimale (ex. marcaje pentru alei pietonale).

  • În pădurea-parc, se poate împăduri cu orice specie de arbori;

În pădurea – arie naturală protejată, NU se poate împăduri cu orice specie de arbori.

  • Se pot accesa fonduri nerambursabile pentru amenajarea pădurii-parc, aflate în proprietatea publică municipală (alei, iluminat, băncuțe, chioșcuri).

NU se pot accesa fonduri nerambursabile, finanțări pentru amenajări, în cazul pădurii – arie naturală protejată.

Așa cum spuneam, viziunea noastră se întemeiază pe argumente legale și raționale, pe dorința a păstra această inestimabilă comoară a Piteștiului – pădurea Trivale – neatinsă, dar și de a oferi posibilitatea piteștenilor de a se bucura de ea în continuare, așa cum au făcut-o dintotdeauna, fără taxe și fără condiții excepționale de acces!”, a transmis Cristian Gentea pe pagina de Facebook.

Foto descriptiv. Sursă foto: Arhiva și Faceboook Cristian Gentea

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Ce urmează? The Mono Jacks închide stagiunea la Filarmonica Pitești

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Cristian Gentea | Pădurea Trivale | Primăria Municipiului Pitești

Ultimele articole