Cuvintele „bărbat” și „femeie” ar putea să dispară! Ce termeni sunt recomandați

de | 18.02.2023 14:43 | Știri, După locație, După subiect, Lifestyle, Național

Cuvintele „bărbat” și „femeie” ar putea să dispară! Ce termeni sunt recomandați

Oamenii de știință consideră că termenii „femeie” și „bărbat” ar trebui să dispară din acest domeniu și că ar trebui să fie folosiți cei de „producător de ovule” și „producător de spermatozoizi”.

Potrivit publicației The Times, noii termeni care ar putea fi introduși ar ajuta la evitarea consolidării „viziunilor heteronormative”.

O mare parte din știința occidentală are rădăcini în colonialism, supremația albă și patriarhat, iar aceste structuri de putere continuă să pătrundă în cultura noastră științifică”, au scris unii dintre cercetări, într-o lucrare publicată în revista Trends in Ecology and Evolution.

Conform acestora, limbajul folosit „susține adesea un status quo discriminatoriu și ar trebui să se schimbe.” Mai mult, cercetătorii au realizat o listă cu 24 de termeni care nu sunt agreați de ei. Pe lângă cuvintele „bărbat” și „femeie”, se numără și „mamă”, „tată”, „primitiv”, „invaziv” și „supraviețuirea celui mai puternic” – despre care susțin că este legat de „darwinism social”.

Și termenul „știință cetățenească” este considerat „dăunător”, deoarece ar putea să fie discriminatoriu pentru „non-cetățeni”, care s-ar putea simți excluși.

Cercetătorii care susțin acest proiect provin din universități precum Harvard, Princeton și Universitatea din California.

Există, însă, voci care critică aceste idei, precum a profesorului Frank Furedi de la Universitatea din Kent:

Cred că atunci când caracterizați termeni precum bărbat/femeie, mamă/tată ca fiind dăunători, abandonați știința pentru ideologia advocacy.

Indiferent de intenție, această propunere va provoca confuzie pentru mulți și ultimul lucru de care au nevoie oamenii de știință este lipsa de claritate cu privire la sensul cuvintelor pe care le folosesc.”, a transmis acesta, potrivit The Daily Telegraph, citat de Observatornews.ro.

Foto ro.jf-staeulalia.pt

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Într-un judeţ fără pârtii, Argeşul are 2 campioni europeni la bob

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole