Delicte silvice constatate de polițiștii argeșeni: Amenzi de 30.000 de lei și 80 mc de lemn confiscat

de | 02.02.2024 14:39 | Județean, Eveniment

Pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice, în perioada 26 ianuarie – 01 februarie, echipe formate din polițiști și specialiști silvici au desfășurat mai multe controale pe raza județului Argeș.

În urma acestora, au fost aplicate 22 de sancțiuni, în valoare totală de 30.000 de lei. De asemenea, oamenii legii au confiscat și aproximativ 80 de metri cubi de material lemnos (din care aproape 55 mc material lemnos prelucrat- cherestea).

Polițiștii și specialiștii silvici au efectuat verificări privind tăierea, transportul, depozitarea și comercializarea de material lemnos. În urma activităților, au fost constatate abateri privind încălcarea normelor specifice de către transportatori de material lemnos (cinci cu atelaje, 11 cu autoutilitare și 3 cu autocamioane), precum și de către o persoană care deținea material lemnos ce nu are atestată proveniența legală.”, transmite IPJ Argeș

Delicte silvice constatate de polițiștii argeșeni

Printre cei amendați se află un bărbat de 46 de ani, din Rucăr, care conducea un autocamion cu semiremorcă specializat în transportul de material lemnos, pe raza comunei Stoenești, prezentând pentru verificări un document prin care justifica transportul unei cantități de 42,06 mc, material lemnos esență rășinoase.

Întrucât au rezultat suspiciuni cu privire la cantitatea declarată și cea care se afla în mijlocul de transport, oamenii legii au cerut ajutorul unui specialist silvic. În urma verificărilor, a rezultat o diferență de 3.88 mc în plus, transportați fără documente specifice de însoțire a transportului sau documente care să ateste proveniența legală.

În urma celor constatate, bărbatul din Rucăr s-a ales cu o amendă în valoare de 2.000 de lei, dar și cu lemnul confiscat.

Ca urmare a abaterii constatate, cel în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, conform Legii 171/2010, iar cantitatea de material lemnos fără provenință justificată, respectiv 3.88 m.c. lemn rotund rășinoase, a fost confiscată și predată reprezentanților Ocolului Silvic Câmpulung.”, transmite IPJ Argeș

Cu amendă s-a ales și un bărbat de 35 de ani, din Lerești, care conducea o autoutilitară cu care transporta lemne, iar în urma verificărilor oamenii legii au constatat că acesta nu deține acte pentru materialul lemnos transportat.
În urma celor constatate, bărbatul s-a ales cu amendă, dar și cu autoutilitara confiscată.

Ca urmare a abaterii constatate, cel în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 171/2010, iar cantitatea de material lemnos fără provenință justificată, respectiv 3.88 m.c. lemn rotund rășinoase, a fost confiscată și predată reprezentanților Ocolului Silvic Păpușa Rucăr.
De asemenea, polițiștii au dispus și aplicarea măsurii complementare de confiscare a autoutilitarei ce a fost utilizată la săvârșirea faptei.”, mai transmite IPJ Argeș

De amendă nu a scăpat nici un bărbat de 46 de ani, din Rucăr, care conducea o autoutilitară pe raza localității de domiciliu, cu care transporta material lemnos prelucrat.

În urma verificărilor, oamenii legii au constatat că acesta nu deține documente de însoțire sau documente care să ateste provenineța legală.

Cu sprijinul unui specialist silvic s-a stabilit că în mijlocul de transport se afla cantitatea de 1.2 m.c. cherestea rășinoase.

Prin urmare, bărbatul s-a ales cu amendă în valoare de 1.000 de lei, iar cantitatea de material lemnos fără provenință justificată a fost confiscată și predată reprezentanților Ocolului Silvic Păpușa Rucăr.

De asemenea, polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului Ordine Publică Argeș au finalizat verificările privind transportul de material lemnos, de către un bărbat de 35 de ani, din Mihăești, care nu era înregistrat în aplicația SUMAL 2.0 ca transportator profesionist de material lemnos.

Potrivit cercetărilor, în perioada 29.07 -31.12.2023, bărbatul a efectuat 15 transporturi de material lemnos, toate din sortimentul cherestea rășinoase, depășind cu  57,1956 m.c. volumul de 20 mc/an calendaristic permis de normele legale.

În urma celor constatate, bărbatul s-a ales cu amendă, dar și cu lemnul confiscat.

În urma celor constatate, bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 10.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor din Legea 171/2010, raportat la Normele H.G. 497/2020. De asemenea, a fost luată măsura complementară a confiscării valorice a cantității de 57,1956 m.c. de material lemnos, în valoare de aproximativ 53.000 de lei.”, mai transmite IPJ Argeș

Foto Monitorul de Vrancea

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Vreme severă în SUA! MAE a emis o atenționare de călătorie

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: IPJ Argeș