Doliu în lumea culturală. Sculptorul Vlad Ciobanu s-a stins din viață

de | 21.01.2024 17:20 | Național, Cultură

Doliu în lumea culturală după trecerea în neființă a unui mare artist din România. Sculptorul Vlad Ciobanu s-a stins din viață, vestea tristă fiind dată de Uniunea Artiștilor Plastici din România.
Uniunea Artiștilor Plastici din România îşi exprimă profundul regret faţă de trecerea în eternitate a unuia dintre cei mai valoroși artişti şi oameni de cultură din țara noastră, sculptorul Vlad Ciobanu.”, au transmis reprezentanții Uniunii Artiștilor Plastici din România
Considerat „unul dintre cei mai valoroși artiști și oameni de cultură din țara noastră”, Vlad Ciobanu s-a născut pe 11 aprilie 1948, în comuna Pungești, județul Vaslui. El a absolvit Institutul de arte plastice „Nicolae Grigorescu” din București, iar din anul 1990 a predat la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti.
Vlad Ciobanu - Doliu în lumea culturală. Sculptorul Vlad Ciobanu s-a stins din viață

Vlad Ciobanu a primit numeroase premii

De-a lungul carierei sale, Vlad Ciobanu a fost distins cu numeroase premii. Printre acestea se numără Premiul Concursului pentru Desen și Sculptură „Amici del Pomero” din Milano, Italia (1985), Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru Artă Ambientală (1999), și Medalia de aur „Dantesca” din Ravenna, Italia (1999).

El a participat la simpozioane naționale și internaționale și a avut expoziții personale sau de grup în țară și în străinătate, inclusiv în Olanda, Italia, Spania, Serbia, Bulgaria, Austria, Germania și Franța.

În anul 2004, a fost recunoscut drept cel mai bun sculptor român. Printre monumentele semnate de artist se numără „Eroul Necunoscut” în Alexandria, „Regele Ferdinand” în Alba Iulia și „Dimitrie Cantemir” în Onești.

Artistul a primit Premiul „Restitutio. Brâncuși”

Vlad Ciobanu a fost, de asemenea, coordonator și curator al Simpozionului Internațional de Sculptură „Atelierele Brâncuși” de la Târgu Jiu, având această responsabilitate în mai multe ediții.

De asemenea, el a scris numeroase articole, comunicări şi eseuri despre Brâncuşi în publicaţiile „Academica”, „Brâncuşi”, „Viaţa Românească”, „România Literară”, „Confesiuni” ş.a.

În 2021, la Târgu Jiu, cu ocazia Colocviilor Brâncuși, artistul a primit Premiul „Restitutio. Brâncuși” al Asociației cultural-istorice Pleniceanu, premiu oferit anual celor care prin activitatea lor contribuie la popularizarea operelor şi personalităţii sculptorului naţional.

Uniunea Artiștilor Plastici din România transmite condoleanţe familiei, rudelor şi tuturor celor care l-au cunoscut și admirat.”, a transmis cu regret Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Sursă foto:

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Tânăr de 21 de ani, prins în timp ce făcea drifturi în Pitești! A fost amendat și lăsat fără permis

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Vlad Ciobanu

Ultimele articole