anchetaonline.ro

Dosar de mită strămutat de la Piteşti la Craiova pe motiv că unul dintre judecători a lucrat în SRI

de | 15.09.2022 21:00 | Lifestyle, Administrație, Știri

Procesul unui primar din judeţul Vâlcea, judecat pentru luare de mită, s-a lăsat cu suspiciuni în ceea ce priveşte imparţialitatea magistraţilor de la Curtea de Apel Piteşti. După ce edilul a fost condamnat la 6 ani închisoare, avocatul acestuia a cerut strămutarea procesului prin care clientul său solicită anularea sentinţei, considerând că la Piteşti nu i se poate asigura un proces corect.

Condamnare la 6 ani închisoare contestată de inculpat

Fostul primar al comunei Prundeni din judeţul Vâlcea, Ion Horăscu, a fost judecat pentru luare de mită, abuz în serviciu, deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals și fals în înscrisuri, fiind condamnat la 6 ani de închisoare, mai întâi pe fond, anul trecut, la Tribunalul Argeş, apoi definitiv, în apel, la Curtea de Apel Piteşti, în iulie 2022.

Nemulţumit de decizia celor două completuri care l-au trimis la puşcărie, fostul edil a depus contestaţie în anulare, care ar fi trebuit să se judece la începutul săptămânii viitoare, tot la Curtea de Apel Piteşti. Acest lucru nu se va mai întâmpla însă, pentru că săptămâna trecută Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea sa de strămutare a dosarului la o instanţă din alt judeţ.

horascu saltat cu mascatii

Cum şi-a motivat fostul primar cererea de strămutare

În primul rând, fostul edil a invocat faptul că toţi judecătorii de la Secţia Penală a Curţii de Apel Piteşti au fost deja implicaţi în speţa sa, fapt ce le-ar putea afecta imparţialitatea:

Facem precizarea că cererea de strămutare formulată este întemeiată, existând o suspiciune rezonabilă că imparţialitatea judecătorilor de la Curtea de Apel Piteşti, Secţia Penală este afectată datorită împrejurărilor cauzei, pronunţarea tuturor judecătorilor instanţei de control judiciar în contestaţiile promovate vizând măsurile preventive (au exercitat funcţia de judecător de drepturi şi libertăţi), în procedura de camera preliminară şi în apel” – se arată în cererea de strămutare.

De asemenea, printre argumentele invocate se află şi acela că la nivelul Curţii de Apel „a fost percepută o ostilitate la adresa lui Horăscu Ion, lipsa de imparţialitate, cu atât mai mult, cu cât implicarea nelegală în dosarele «fabricate» contestatorului a ofiţerilor de informaţii este evidentă.”

Judecătoarea Alina Hubert, care l-a condamnat iniţial pe fostul edil, a lucrat în SRI în urmă cu zece ani

Vorbind despre aşa-zisa implicare a ofiţerilor de informaţii în procesul său, fostul primar condamnat, care se declară „victimă nevinovată a statului paralel”, face referire de fapt la judecătoarea Alina Hubert de la Tribunalul Argeş, cea care a judecat procesul pe fond şi care a dat prima condamnare. Înainte de a lucra în justiţie, mai întâi ca procuror şi apoi, de aproximativ trei ani, ca judecător, Alina Hubert s-a aflat pe statele de plată ale Serviciului Român de Informaţii, situaţie pe care de altfel judecătoarea nu a ţinut-o secretă, de vreme ce chiar în prima sa declaraţie de avere ca magistrat, cea din 2013, aceasta îşi menţionează veniturile obţinute la UM 0198 Bucureşti (SRI).

declaratie avere 2013 judecatoare alina hubert

În declaraţia de avere a magistratului Alina Hubert apar atât fostul ei job la SRI, Bucureşti cât şi cel al soţului acesteia, la SRI Piteşti

Şi soţul judecătoarei a fost luat la ochi de primarul condamnat

Însă nu numai fostul job al Alinei Hubert este folosit de fostul primar ca argument al suspiciunilor sale privind imparţialitatea magistraţilor, ci şi cel al soţului acesteia, Alexandru-Olivian Hubert, în prezent angajat al UM 0711, adică agenţia Piteşti a SRI.

În tentativa sa de a demonstra aşa-zisa implicare a SRI în dosarul său, Ion Horăscu a cerut în timpul procesului de la Curtea de Apel Piteşti ca instanţa să trimită la SRI o adresă în care această instituţie să precizeze dacă soţul judecătoarei „are în cadrul vreunei structuri de serviciu atribuţii legate de activitatea instanţelor de judecatăşi a magistraţilor din judeţul Argeş”. Instanţa însă a considerat că nu este necesară o astfel de solicitare.

Joi, 8 septembrie, un complet de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a admis cererea de strămutare a fostului edil vâlcean, cauza fiind trimisă la Curtea de Apel Craiova, acolo unde se va judeca în continuare contestaţia în anulare.

(Sursa foto: luju.ro)

Citeşte, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Nu doar comisarii OPC șpagari, dar și patronii care au dat bani au fost arși de judecatori!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: