anchetaonline.ro

Dosarul „Blocuri ilegale în zona Tancodrom”. Dezvoltatorul reținut, funcționarul liber ca pasărea cerului

de | 14.03.2022 09:51 | Economic

Mai mulţi angajaţi ai dezvoltatorului imobiliar Florian Construct Invest Concept SRL şi ai Primăriei Piteşti sunt bănuiţi de abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, după ce anchetatorii au descoperit că dezvoltatorul a ridicat două blocuri ilegale pe aceeaşi stradă! Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş au efectuat percheziţii domiciliare și au descins și la Primăria Pitești, la Serviciul de Urbanism. Dezvoltatorul a primit ordonanță de reținere. S-au eliberat mandate de aducere la audieri pe numele reprezentantului dezvoltatorului imobiliar care a ridicat blocul, cel al constructorului, al dirigintelui de şantier, al arhitectului şi al reprezentantului Primăriei din comisia de recepţie a imobilului.

Două dintr-o lovitură!

Săptămânalul „Anchetaˮ relata pe larg, într-una dintre ediţiile precedente, despre modul în care firma Florian Construct Invest Concept SRL își făcuse un obicei să realizeze case unifamiliale în documente, dar, în realitate, să mai adauge 2-3 etaje și să scoată apartamentele la vânzare. Toate acestea aveau loc cu complicitatea celor din serviciul de Urbanism al Primăriei Pitești, care nu doar că închideau ochii atunci când vedeau că imobilele din realitate nu respectă autorizația de construire, dar îi și învățau pe constructori… cum merge șmecheria. Iar șmecheria era de felul următor: declari că faci casă unifamilială, nu mai ai nevoie de atâtea avize, de locuri de parcare, de spațiu verde, de rampă pentru deșeuri sau de avizul Consiliului Local, după care stai pe burtă timp de trei ani, iar fapta se prescrie. C-așa zice legea! În cel mai rău caz, scapi cu o amendă infimă…

În noiembrie 2021, în urma sesizării din partea mai multor cetăţeni, Primăria Piteşti şi Poliţia Locală au verificat un bloc ridicat în oraş, descoperind că acesta nu avea vreo autorizaţie în acest sens. Blocul de pe strada Nicolae Iorga, zona Tancodrom, avea trei etaje construite. La vremea respectivă, Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti a deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, şase persoane fiind cercetate. Pornind de la acest dosar, procurorii au mai descoperit că acelaşi dezvoltator imobiliar a mai ridicat un bloc ilegal pe aceeaşi stradă! Acesta ar fi trebuit să aibă parter şi două etaje, numai că dezvoltatorul a adăugat ilegal şi mansardă. Acesta riscă amenzi cumulate de 200.000 de lei pentru cele două blocuri ridicate ilegal. În plus, primul bloc va fi demolat, iar al doilea bloc va fi readus la dimensiunile din autorizația de construire.

În timp ce dezvoltatorul, reținut fiind, are timp suficient să se gândească la faptele sale, funcționarul din primărie vizat în anchetă, cel care a răspuns de proiect și a recepționat lucrările ca fiind conforme, este liber ca pasărea cerului. Merge zilnic la serviciu și, probabil, pentru o perioadă se va abține să le țină dezvoltatorilor cursuri intensive despre… cum merge șmecheria la Pitești (și nu numai!).

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/iulia-badulescu/" target="_self">Iulia Bădulescu</a>

Articol scris de Iulia Bădulescu

Jurnalist cu 21 de ani de experiență în presă, fiind specializată pe secțiunile de politică, administrație și pamflet, cu abilități editoriale complexe. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare: