anchetaonline.ro

Jurnalistul piteştean Marius Saizu – mărturisiri de pe frontul din Ucraina

de | 14.03.2022 09:46 | Eveniment

De 12 ani corespondentul cel mai… special al PrimaTV, jurnalistul piteștean Marius Saizu, se află de aproximativ o săptămână în Ucraina, cel mai fierbinte și tensionat loc de pe planetă. Nu este la prima experiență de gen, căci jurnalistul a mai transmis atât de pe frontul de război din Irak, cât și de la tensionatele alegeri din Republica Moldova. Între două reportaje de la fața locului și transmisiuni în direct la jurnalele Prima TV, Marius Saizu a avut amabilitatea să schimbe câteva impresii „de front” și cu redactorul „Ancheta”. Spune că „microbul” muncii de teren l-a determinat să aleagă această provocare, dar și faptul că mereu și-a dorit să fie el sursa care transmite de la fața locului, nu cel care ia informația la a doua sau  a treia mână. Ca atare, dacă doriți să vă faceți o imagine cât mai clară cu privire la cum stau lucrurile la granița cu România, urmăriți-l pe Saizu! Nu lipsesc nici picanteriile din relatările sale, jurnalistul povestind cum a scăpat de o amendă făcând schimb de ceasuri cu un polițist sau cum a fost sfătuit să-și ia numerele de înmatriculare în camera de hotel, ca să nu rămână fără ele. Viața în Ucraina este cât se poate de imprevizibilă în perioada aceasta, așa că suntem convinși că jurnalistul piteștean va avea parte de multe aventuri de acest gen.

„Nu s-a inventat vaccinul care să mă scape de dorința de a fi acolo unde se întâmplă lucruri, de a afla adevărul de la sursă”

 De ce ai ales să mergi în Ucraina?

– Pericol există oriunde și oricând, important este să te adaptezi situației și… am o vorbă: «Să nu fiu eu știre niciodată!» Asta este cel mai important! Ce se întâmplă în Ucraina este foarte important pentru România, militar și uman. Am ales să plec pentru a realiza corespondenţe pentru jurnalele Focus, știrile Prima TV, pentru că vreau ca telespectatorii să vadă care este realitatea de la granița de nord. În plus, în Ucraina, în zona Cernăuți, trăiesc mulți români. Și, pentru ei, un război cu Rusia poate avea efecte devastatoare.

Cum e atmosfera în zonele în care filmezi?

– Oamenii sunt puțin confuzi și împărțiți. Cam 50-50 în ceea ce privește o invazie a Rusiei. Există o stare de tensiune, oamenii urmăresc știrile și sunt deschiși să stea de vorbă cu jurnaliștii.

Sunt pregătiți însă pentru un război, iau în serios această probabilitate?

– Niciodată nu ești pregătit pentru război. Și sperăm nici să nu se întâmple. Sunt oameni cu griji, cu greutatea traiului de zi cu zi. Războiul îi sperie. În est însă situația este mai dură, acolo chiar se simte presiunea Rusiei și tensiunea conflictului.

S-a tot vorbit despre faptul că statele au început să-și retragă personalul diplomatic, inclusiv Rusia…

– Știu doar că starea de nesiguranță e din ce în ce mai prezentă și că inclusiv MAE a recomandat românilor din Ucraina să părăsească teritoriul țării.

Câteva impresii de pe front…

– Sunt reporter la bază, corespondent. «Microbul» acesta al omului de teren a intrat în mine în urmă cu 20 de ani și nu s-a inventat vaccinul care să mă scape de dorința de a fi acolo unde se întâmplă lucruri, de a afla adevărul de la sursă, nu din surse. Ca jurnalist nu au fost probleme la frontieră și nici emoții.

Cum a reacționat familia la vestea plecării tale?

– Familia, cei dragi… s-au împăcat de mult cu ideea că meseria aceasta mă definește. A fost mai dificil să accepte prima deplasare în Afganistan… pe urmă s-au obișnuit. Îmi spun de fiecare dată: «Ai grijă! Te așteptăm acasă!»

Cine este Marius Saizu

„Marius Saizu are un trecut consistent în munca de televiziune. Şi-a început cariera la Piteşti ca reporter la o staţie locală, apoi a venit în Bucureşti, unde a continuat această profesie. Mult timp a fost reporter special, ceea ce i-a permis să fie prezent mereu în mijlocul evenimentelor. Din 2006, face parte din echipa Prima TV. A fost şef al secţiei Eveniment şi reporter special. A transmis de la cele mai diverse evenimente, atât de la războiul din Irak, cât şi de la Campionatul European, atât de la alegerile din America, cât şi de la alegerile din Moldova.

În octombrie 2009, a fost singurul jurnalist din România invitat de ONU, la Viena, la o conferinţă internaţională pe problema traficului de arme şi interzicerea armelor neconvenţionale şi a testelor nucleare. În primăvara anului 2010, Marius Saizu a prezentat emisiunea „Galileo”, producţie ce a venit în completarea muncii sale de reporter. În 2014, Marius Saizu a prezentat „Dosarele DNA”, o emisiune marca Focus, în care, în premieră în România, echipa emisiunii face o analiză completă şi obiectivă a cazurilor celebre investigate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Marius Saizu este corespondent special Prima TV și prezintă, sâmbăta și duminica, de la 18.00, jurnalul Focus18.” – aflăm din prezentarea făcută pe site-ul televiziunii PrimaTV.

Citește articolele pe același subiecte: DNA | Marius Saizu | Rusia | Ucraina
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/iulia-badulescu/" target="_self">Iulia Bădulescu</a>

Articol scris de Iulia Bădulescu

Jurnalist cu 21 de ani de experiență în presă, fiind specializată pe secțiunile de politică, administrație și pamflet, cu abilități editoriale complexe. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare: