”Am dreptul la acest voucher?” Iată cum vor arăta cardurile pentru tichetele educaționale!

de | 30.10.2023 12:49 | Național, Economic

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a publicat astăzi o imagine cum cardurile pentru tichetele educaționale. De asemenea, cei de la MIPE au precizat că vor fi acordate tichete sociale pentru sprijin educaţional în valoare de 500 lei/copil, într-o tranșă unică, în următorii patru ani școlari. Banii vor putea fi folosiți pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei.

Despre tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional:

  • Valoare: 500 lei/ an școlar/ într-o tranșă unică;
  • Vor fi utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei;
  • Nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri;
  • Pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate;
  • Nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței;
  • Cât timp poate fi utilizată suma virată: în anul şcolar în care se acordă, pe perioada de valabilitate a tichetului social;
  • Cât timp este valabil tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educaţional: Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic;
  • Însă, sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an.
Cei de la MIPE au publicat pe site-ul instituției o serie de întrebări și răspunsuri frecvente referitoare la  tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional. Veți regăsi o serie de informații utile și lămuriri. Vă redăm mai jos întrebările și răspunsurile celor de la MIPE.
  • Sunt părinte și consider că am dreptul la acest tichet pentru copilul meu. Ce trebuie să fac?

Depuneți la unitatea de învățământ o Cerere de acordare a tichetului social pe suport electronic, în termen de 45 zile calendaristice de la începutul cursurilor.

  • Sunt părinte. Am dreptul la acest voucher?

Beneficiarii sprijinului educațional sunt copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar înscrişi în învăţământul de stat care îndeplinesc condiţiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările şi completările ulterioare precum și copiii  dezavantajaţi din învăţământul de stat primar și gimnazial înscrişi în învăţământul de stat primar care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară.

  • Când voi primi cardul?

Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional vor fi distribuite după finalizarea listelor cu beneficiarii finali de la Ministerul Educației.

  • De unde ridic cardul?

Unitățile de învățământ din care provin copiii, transmit părintelui/reprezentantului legal/tutorelui destinatarului final tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate pe raza teritorială unde aceștia își au domiciliul sau reședința.

Pentru destinatarii finali nedeplasabili, unitățile școlare au obligația de a asigura serviciul de livrare a tichetului electronic la domiciliul sau reședința acestuia.

  • Am mai mulți copii. Primesc mai multe tichete, sau un singur card pe care îmi veți vira banii aferenți tuturor copiilor aflați în grija mea?

Fiecare copil care îndeplinește condițiile de eligibilitate primește tichet social pe suport electronic pentru sprijin educațional.

  • Am aflat că sunt pe liste și că trebuie să primesc acest ajutor, dar nu am primit cardul. De ce? Ce trebuie să fac?

Vă rugăm să vă adresați unității de învățământ (grădiniță / școală) pentru a verifica dacă sunteți pe liste, respectiv dacă îndepliniți condițiile pentru a primi acest ajutor.

  • Am primit cardul și nu este alimentat cu suma respectivă. Ce trebuie să fac?

Și în această situație, vă rugăm să vă adresați unității de învățământ (grădiniță / școală) pentru a afla informații actualizate.

  • Ce pot să cumpăr? Și de la ce magazine/ unități?

Cu tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educaţional se pot achiziționa rechizite necesare frecventării şcolii – articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane şi alte articole necesare în şcoli şi grădiniţe, precum şi articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei. Acestea pot fi achiziționate de la unităţi care comercializează materiale şcolare și îmbrăcăminte, care se află pe lista unităţii emitente a tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional, unități autorizate potrivit Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare.

  • Pot să cumpăr cărți folosind aceste tichete?

Cu tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educaţional se pot achiziționa rechizite necesare frecventării şcolii – articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane şi alte articole necesare în şcoli şi grădiniţe, precum şi articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei.

Sursă foto: Facebook MIPE.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Compania Ahold Delhaize, care deține Mega Image, cumpără magazinele Profi

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: MIPE

Ultimele articole