Economii la bugetul de stat! Cine are de suferit

de | 13.04.2023 11:50 | Știri, După locație, După subiect, Economic, Național, Politic

Economii la bugetul de stat! Cine are de suferit

Guvernul trebuie să economisească 20 de miliarde de lei după ce datele bugetare au scos la iveală că încasările statului din primele luni sunt mai mici decât cele prevăzute în crearea bugetului pentru 2023, iar cheltuielile sunt peste prognoză.

Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor să vină cu propuneri pentru reducerea cheltuielilor cu 6%, dar asta nu va presupune nici scăderi de salarii, nici disponibilizări şi nici creşteri de taxe.
Planul de reducere cerut de premier se conturează destul de greu. Acesta  susține că nu au fost centralizate toate sursele de economisire de la ministere.

Astfel reducerile de cheltuieli din ministere au fost amânate după perioada sărbătorilor pascale scrie antena3.ro
”Este un proces în derulare. Planurile trebuie depuse la Secretariatul General al Guvernului și discutate după ce sunt centralizate. Deci cel mai probabil o discuție pe baza acestor planuri pe care le întocmesc ministerele va avea loc după ce acest proces de evaluare al lor se va încheia” a explicat Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului.

Unele ministere s-au adaptat rapid la noua decizie și au început deja să micșoreze fondurile pentru deplasări, achiziții și utilități. De asemenea, spun că vor economisi bani și din renunțarea bugetului pentru pixuri, agende sau pliante.

În contextul în care reprezentanții Comisiei Europene cer reducerea cheltuielilor cu salariile la stat, Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, susține că se poate lua în calcul și tăierea salariilor la stat cu 5 sau chiar 10 procente.
”De la aceste cheltuieli de funcționare, care țin de deplasări, cheltuielile cu combustibil, și toate celelalte care privesc consumul de apă, energie, toate va trebui să le monitorizăm astfel încât să ne putem încadra”, a explicat Marcel Boloș.
Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării susține ca soluția ar fi o noua organizare a Ministerului, o organigrama cu 20 sau 30 de posturi mai puțin.
Daniel Cadariu, ministrul Turismului susține ca reducerea cheltuielilor pe acest sector va veni din faptul că vor reduce sumele pentru combustibil, chirii, utilități, marketing și promovare turistică.

    Ce măsuri ar putea fi luate?

În schimb cei de la PSD au o altă variantă de reducere a cheltuielilor încât să nu fie afectate salariile bugetarilor, sau mai rău să existe reduceri ale locurilor de muncă.
O primă propunere în cadrul discuțiilor din Guvern a fost ca orele suplimentare pentru bugetari să nu mai fie plătite, iar în loc să fie acordate zile libere.

O altă măsură ar fi ca posturile vacante să nu mai fie ocupate.

”Serviciile de arhivare și, de achiziții, de birotică, calculatoare și alte echipamente, atât pentru Ministerul Economiei cât și pentru subsidiari”, a explicat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Potrivit edupedu.ro, Ministerul Educației nu va putea face această reducere.
„Având în vedere nevoia crescută de investiții în educație și având în vedere iminența adoptării pachetului de legi ale educației, nu am considerat că putem avea reduceri. Din contră, ne așteptăm să avem nevoie din ce în ce mai mult de cadre didactice, consilieri școlari, alți specialiști și a menționat acest lucru. Din păcate, Ministerul Educației nu poate face reduceri bugetare. Mai mult, cred că dacă vrem să avem un viitor sustenabil, nu putem tăia de la educație“ a declarat Ligia Deca la finalul dezbaterilor de miercuri, din Camera Deputaților, pe marginea legilor Educației

sursă foto informateca.ro

Citiți, de asemenea pe anchetaonline.ro

Adrian Miuțescu: ”Noi, cei din Forța Dreptei, am depus de acum două luni un proiect de lege pentru desființarea pensiilor speciale”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole