Estera Stămoiu, președinte OAMGMAMR Argeș: „Este nevoie să valorificăm la maxim potențialul asistenților medicali”

de | 16.05.2023 12:30 | Județean, Lifestyle, Știri

Într-o atmosferă distinsă și de înaltă clasă, asistenții medicali argeșeni au participat la lucrările Conferinței județene ”Zilele Asistentului Medical Argeșean”, ediția a XI-a, organizață de Ordinul Asistenților Medicali Argeș în spiritul tradiției celebrării Zilei Internaționale a Asistenților Medicali.

”ASISTENȚII NOȘTRI. VIITORUL NOSTRU.”, tema propusă de Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN), este invitația ICN de a proiecta o privire îndrăzneață, corectă și realistă asupra viitorului asistenței medicale, arătând ce reprezintă investițiile pentru asistenții medicali.

Estera Stamoiu asistenti medicali

În mesajul de deschidere, doamnă Estera STĂMOIU, președinte OAMGMAMR Argeș a mulțumit atât invitaților, cât și asistenților medicali prezenți:

Îngăduiți-mi cu acest prilej să-mi exprim recunoștința nesfârșită și aprecierea profundă pentru întreaga dumneavoastră activitate în slujba sănătății comunității noastre, pentru profesionalismul, altruismul, angajamentul dumneavoastră de a promova  și a asigura dreptul la  sănătate. Totodată, îndrept mulțumirile către toți factorii de decizie ai administrației centrale și locale, parteneri și colaboratori ai organizației noastre profesionale care ne-au susținut și ne-au fost alături în proiectele și acțiunile noastre, arătând astfel respectul și prețuirea pentru profesia noastră. Forța profesiilor din domeniul sănătății constă, fără îndoială, în reziliența lor colectivă, care le permite să abordeze viitorul cu forță, încredere și optimism, mai mobilizați ca niciodată, iar succesul este rezultatul unei atitudini pozitive, de câștigători, care ne face să credem nu doar în obiectivul nostru comun și unii într-alții, ci și în noi înșine.”

Domnul Radu-Valeriu PERIANU, Prefect, Instituția Prefectului Argeș a adresat un mesaj de susținere asistenților medicali, arătând care sunt programele de prevenire și screening la care Instituția Prefectului este partener, subliniind rolul fundamental al asistenților în aceste programe.

La mulți ani asistenților medicali! Vă doresc multă sănătate, putere de muncă și mă bucur că sunt astăzi alături de dumneavoastră !

Este nevoie de asistenți medicali în cadrul programelor de prevenire și screening a unor afecțiuni grave, așa cum a fost pentru testările și vaccinările în pandemia de COVID-19 și așa cum va fi nevoie de dumneavoastră, indiferent cu ce ne vom mai confrunta. Oricâte programe sau proiecte am începe noi, fără sprijinul asistenților, nu le-am putea pune în practică.

Respect munca fiecăruia și vă urez mult succes în activitate!”

În alocuțiunea sa,  în concordanță cu tema conferinței – „ASISTENȚII NOȘTRI. VIITORUL NOSTRU”, domnul Marius-Florinel NICOLAESCU, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș, a făcut o radiografie succintă a investițiilor record pe care Consiliul Județean le derulează în cele 9 unități sanitare pe care le gestionează, făcând o reverență în fața eforturilor și rezultatelor asistenților medicali argeșeni.

Nu ne vom opri aici pentru că vom încerca să accesăm toate liniile de finanțare externe pentru modernizare și dotare. Pe lângă aceste finanțări, în curând, vom da în folosință, la Spitalul Județean de Urgență, noul corp P+4, finanțat din bugetul propriu al Consiliului Județean. Acolo, o parte dintre acești asistenți medicali își vor desfășura activitatea în condiții europene, așa cum fiecare asistent medical ar trebui să își desfășoare activitatea.

Ne înclinăm în fața eforturilor și rezultatelor asistenților medicali din Argeș! La mulți ani!”

Prezentă la eveniment, doamna dr. Sorina-Octavia HONȚARU, Director executiv Direcția de Sănătate Publică Argeș a subliniat rolului indispensabil al asistenților medicali în sistemul de sănătate argeșean și în comunitate,  exprimându-și aprecierea și mulțumirile:

Niciun act medical nu ar fi posibil fără activitatea asistenților medicali. Aveți un rol esențial în cursul îngrijirilor, în special datorită proximității cu pacienții, iar acest lucru ar trebui să justifice  un rol mai marcant în îngrijirea lor. Vă mulțumesc pentru profesionalismul ridicat, nenumăratele sacrificii pe care le faceți în fiecare zi, pentru curaj, pentru răbdare, pentru ca oamenii să beneficieze de îngrijirile de care au nevoie, chiar și în circumstanțe dificile și provocatoare,  aflându-vă  de multe ori cel mai aproape de pacient, ceea ce adaugă valențe de profundă umanitate actului de îngrijire. Suntem o echipă și trebuie să fim uniți. Vă urez să fiți sănătoși și să aveți realizări pe toate planurile.”

Doamna dr. Cristina STOCHECI, senator Parlamentul României, prezentă alături de asistenți, ca în fiecare an a avut un mesaj puternic de susținere, reiterând parteneriatul deschis cu asistenții medicali:

Vă mulțumesc !!!!! Pentru sacrificiul pe care îl faceți implicându-vă cu toată compasiunea și priceperea în procesele de refacere a sănătății oamenilor.

 

Vă felicit și vă respect pentru activitatea dumneavoastră neobosită în slujba pacienților. Este esențial să arătăm respect și apreciere asistenților medicali, prin asigurarea unor condiții de muncă sigure și decente. Vă asigur de întreg sprijinul pentru atingerea obiectivelor noastre comune, pentru o forță de muncă și mai puternică un sistem de sănătate și mai performant.”

Domnul ec. Ionuț GHEORGHE, Director general Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Argeș:

Felicit asistenții medicali pentru  întreaga activitatea, pentru modul în care ați ales să vă exercitați profesia, dar și pentru parteneriatul deschis față de instituția noastră. Pentru capaciatea de implicare și susținere a actului medical, mulțumiri și să ne tratați în continuare la fel de bine!”

Estera Stamoiu asistenti medicali

Au răspuns invitației organizatorilor și au onorat cu participarea:

– Preot-paroh Puiu-Andrei DIACONESCU, consilier al Sectorului social și filantropic din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Musceluluidelegat din partea ÎPS Calinic Argeșeanul, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului;

– doamna dr. Adina ENESCU, Director medical Spitalul de Pediatrie Pitești

– doamna dr. Maria FOLEA, Director medical Spitalul Municipal Curtea de Argeș

– domnul Dr. George-Mihail MAN, Conf. Univ. dr. Universitatea din Pitești, Șef Laborator Anatomie Patologică SJU Pitești

– doamna Ecaterina GOGEL, profesor Școala Postliceală Sanitară ”Ion Cantacuzino”

– domnul Gabriel EANA, vicepreședinte Sindicatul ”SANITAS” Argeș

Printre punctele de interes în programul conferinței s-au mai aflat:

  • prezentare material audiovizual: ”ZIUA INTERNAȚIONALĂ A ASISTENȚILOR MEDICALI: VIITORUL ÎNCEPE AZI, NU MÂINE!”, în care OAMGMAMR Argeș si-a îndreptat atenția către viitorul asistenței medicale și a îngrijirilor de sănătate, formulând soluții aplicabile ca forța vitală esențială pe care o reprezintă asistenții medicali să fie valorificată de sistemele de sănătate la justa valoare și realul potențial.
  • sesiune de expuneri tematice, elementul central fiind necesitatea prioritizării investițiilor în profesia de asistent medical, sub toate aspectele operaționale, pentru a crea și menține sisteme de sănătate sigure, responsabile și accesibile financiar, pentru a schimba paradigma și a poziționa asistenții medicali astfel încât să fie vizibili, valorificați și esențiali pentru sănătate, pentru a îngriji lumea.
  • festivitate de premiere, în cadrul căreia au fost înmânate plachete unui număr de 10 asistenți medicali, în semn de recunoaștere a întregii activități profesionale pentru dezvoltarea serviciilor de îngrijire a sănătății populației, aprecierea contribuției remarcabile la realizarea unui viitor durabil al asistenței medicale în comunitate.

Sesiunea plenară a cuprins expuneri tematice, structurate pe domenii fundamentale de influență în modelarea viitorului profesiei de asistent medical, pentru a crea o forță de muncă în domeniul asistenței medicale, bine pregătită, diversă și capabilă să răspundă provocărilor și oportunităților care se întrevăd în viitor.

În calitate de speakeri, au luat cuvântul:

– Dr. George-Mihail MAN, Conf. Univ. dr. Universitatea din Pitești, care a abordat formarea de bază și postbază a asistenților medicali prin investiții în programe de învățământ de înaltă calitate și acreditate în domeniul asistenței medicale și proiectarea unor programe de studii astfel încât asistenții medicali să absolve cu abilitățile, competențele și încrederea necesare pentru a răspunde nevoilor de sănătate în schimbare ale comunităților și pentru a susține progresul în carieră, de la rolul de asistent medical generalist la cel de specialitate și practică avansată;

– Dr. Sorina-Octavia HONȚARU, Director executiv Direcția de Sănătate Publică Argeș, a făcut referire la implementarea standardelor minime pentru igienă și controlul infecțiilor; colectarea și raportarea informațiilor privind infecțiile în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății; investigarea și raportarea publică a deficiențelor sistematice din unitățile de sănătate și promovarea unei culturi a respectului și colaborării în cadrul organizațiilor de sănătate.

– ec. Ionuț GHEORGHE, Director general Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Argeș, a prezentat cele mai recente reglementări privind extinderea paletei contractuale pentru servicii de îngrijire acordate de asistemții medicali în regim independent.

– Estera STĂMOIU, președinte OAMGMAMR Argeș a adus în atenție rolul organizației profesionale, rol esențial în dezvoltarea și implementarea politicilor eficiente de sănătate și îngrijire medicală. În calitate de reprezentanți ai profesiei de asistent medical, organizația profesională deține cunoștințe și expertiză valoroase în practica de îngrijire medicală și în ceea ce privește provocările cu care se confruntă asistenții medicali. Prin promovarea standardelor ridicate de îngrijire, a profesiei și a pacienților, a cercetării și a practicii bazate pe dovezi și creșterea gradului de conștientizare publică, organizația profesională contribuie la comunități sănătoase, sisteme de sănătate performante și la progresul și evoluția profesiei de asistent medical.

Estera STĂMOIU și-a exprimat încrederea deplină în experiența profesională, curajul, spiritul de lider al asistenților medicali pentru un viitor durabil pentru asistență medicală și îngrijirea sănătății.

În cadrul festivității de premiere, oficiată de doamna Estera STĂMOIU și doamna dr. Sorina HONȚARU, a fost conferit titlul ”LIDER  AL PROFESIEI DE ASISTENT MEDICAL ÎN COMUNITATE” unui număr de 10 asistenți medicali din unități sanitare argeșene pentru contribuția constantă la dezvoltarea serviciilor de îngrijire în comunitate, a pregătirii profesionale continue, a creșterii standardelor educaționale.  

  1. Elena-Carmen BELCHIȚĂ – asistent medical Cabinet de practică independent
  2. Bianca-Maria-Luciana MÎNDRUȚĂ – asistent medical Spitalul Județean de Urgență Pitești
  3. Mihaela-Diana FRĂTOAICA – asistent medical Spitalul Județean de Urgență Pitești
  4. Gabriela-Carmen ROMAN – asistent șef Spitalul Militar de Urgență Pitești
  5. Gabriela-Mirela STOICA – asistent șef Spitalul Militar de Urgență Pitești
  6. Florica STOICA – asistent medical coordonator Spitalul de Pediatrie Pitești
  7. Georgeta-Corina ZIGONEANU – asistent medical Serviciul Județean de Ambulanță Argeș
  8. Ionela-Geanina PROCA – asistent șef Spitalul Municipal Câmpulung
  9. Amalia-Cristina Neacșu – asistent medical șef Spitalul Județean de Urgență Pitești
  10. Constantina NEAȚĂ – asistent medical Spitalul Județean de Urgență Pitești

Ne-au onorat mesajele de apreciere din partea autorităților și îmi doresc ca această recunoștință să ne însoțească în fiecare zi și ÎMPREUNĂ să atingem dezideratul SĂNĂTATE PENTRU TOȚI, pentru un VIITOR MAI SIGUR, MAI LUMINOS, MAI SĂNĂTOS !

 

Cu reverență mulțumesc echipei de conducere a filialei și  tuturor participanților pentru succesul acestui eveniment!”, a concluzionat Estera Stămoiu, președinte OAMGMAMR Argeș.

 


Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: OAMGMAMR Argeș

Ultimele articole