Expoziție de grafică „Rudolf Schweitzer-Cumpăna – 49 de ani de la moartea artistului” la Muzeul Județean Argeș

de | 15.02.2024 14:15 | Pitești, Cultură

Vineri, 16 februarie Muzeul Județean Argeș, vă invită la Galeria Națională de Artă Naivă, unde va avea loc vernisajul expoziției de grafică „Rudolf Schweitzer-Cumpăna -49 de ani de la moartea artistului”. Evenimentul începe la ora 10.00.

Artistul Rudolf Schweitzer-Cumpăna s-a născut la Pitești, la 7 mai 1886, într-o familie de origine germană.

În anul 1904 acesta pleacă în Germania, la Berlin, unde, în perioada 1904-1908/1909, a studiat pictura, mai întâi la școala privată a pictorului Adolf Gustav Schlabitz şi apoi la Academia Regală de Arte Frumoase, sub îndrumarea profesorilor Erich Hanke, Arthur Kampf şi Anton Alexander von Werne.

A debutat la Salonul Oficial din București ÎN ANUL 1911 iar anul următor a expus cinci lucrări la expoziția colectivă organizată de Societatea Tinerimea Artistică. Apoi, în 1913, a avut prima sa expoziție personală la București.

Artistul a participat ulerior la numeroase expoziții personale și colective, în țară și în străinătate, făcându-se remarcat prin calitatea estetică a lucrărilor expuse, precumpănitoare fiind peisagistica rurală și urbană, ca și o amplă și variată portretistică, apreciată pentru realism și expresivitate, fără a ocoli genuri ca natura moartă înfățișată în cadrul domestic.

La împlinirea a 70 de ani, în anul 1956, Rudolf Schweitzer-Cumpăna primește titlul de Maestru Emerit al Artelor, iar în 1971 a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural.

Lucrările sale se regăsesc în numeroase colecții publice și private din țară și din străinătate.

Amintim de asemenea faptul că în timpul vieții acesta face donații semnificative muzeelor din Pitești, Brăila, Galați și Craiova.

Muzeul Judetean Arges

Sursă foto: Facebook Muzeul Județean Argeș.

Cei interesați pot vizita expoziția în perioada 16 februarie- 17 martie 2024, de luni până duminică, în intervalul 9.00-19.00.

Reamintim faptul că Muzeul Județean Argeș este o instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Argeș.

 

Foto: Muzeul Județean Argeș.

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

(VIDEO) Şcoala „Al. Davila” a dat startul la citit cu un flashmob cu 530 de elevi

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Muzeul Județean Argeș

Ultimele articole