Intră în vigoare de azi, 1 aprilie! Fonduri pentru cei care stau la bloc!

de | 01.04.2022 19:00 | Știri, Național

  • Statul va acorda ajutoare pentru lucrări de modernizare a blocurilor iar cheltuielile legate de elaborarea documentelor necesare vor putea primi finanțare și prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

 

Autoritățile române au stabilit de curând, printr-un nou proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) adoptat de Guvernul României, să stimuleze rata de renovare a blocurilor. Această inițiativă a fost realizată prin creșterea numărului de activități de renovare pentru care se pot primi bani de la stat și care vizează creșterea eficienței energetice a blocurilor.

Totodată, pentru lucrările de modernizare a instalațiilor de iluminat din spațiile comune ale blocului, înlocuirea sistemelor de ventilație și înlocuirea instalațiilor electrice, se vor putea primi bani de la stat.

 

Cum se pot obține bani de la stat pentru renovări

 

Important de menționat este faptul că asociaţiile de proprietari vor avea posibilitatea să ceară bani în următoarea perioadă, se vorbește chiar de luna aceasta, aprilie.

Reprezentanții asociațiilor trebuie pentru început să depună o cerere la primărie,această cerere va ajunge pe o listă și mai apoi urmează etapa de proiectare.

Trebuie mențonat faptul că lucrările ulterioare trebuie să ducă la o scădere cu cel puțin 50% a energiei consumate pentru încălzirea imobilului și cu cel puțin 30% a energiei consumate în total de către imobilul respectiv.

Lista activităților de renovare a blocurilor

 

Lista activităților de renovare a blocurilor pentru care se pot cere bani de la stat va fi exstinsă, conform informațiilor din noul proiect de OUG. Mai exact, autoritățile române vor putea cere bani de la stat pentru următoarele lucrări:

  • cele care au ca scop asigurarea calității aerului interior prin montarea/ repararea/ înlocuirea instalației de ventilare, inclusiv în spațiile comune, respectiv prevederea de soluții de ventilare mecanică centralizată sau cu unități individuale cu comandă locală sau centralizată, utilizând recuperator de căldură cu performanță ridicată;
  • cele de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în spațiile de utilizare comună ale clădirii;
  • de instalare a infrastructurii de cablare, respectiv conducte pentru cabluri electrice, pentru fiecare loc de parcare, care să permită instalarea, într-o etapă ulterioară, a punctelor de reîncărcare a vehiculelor electrice.

 

De asemenea se vor putea cere bani de la stat și pentru montarea de sisteme de management energetic integrat pentru clădiri.

Lucrările eligibile ce vizează instalațiile de iluminat din spațiile comune ale blocurilor vor fi:

  • reabilitarea instalației de iluminat prin înlocuirea circuitelor de iluminat deteriorate sau subdimensionate;
  • înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, inclusiv tehnologie LED;
  • instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de mişcare sau prezenţă, acolo unde acestea se impun pentru economie de energie.

 

bloc renovare

Începe modernizarea blocurilor din țară

De menționat faptul că noul proiect prevede și izolarea termică a planșeelor sau a pereților care formează anvelopa clădirii ce delimitează spațiul încălzit de alte spații comune neîncălzite.

– asigurarea unui nivel ridicat de etanșeitate la aer a anvelopei clădirii, atât prin montarea adecvată a tâmplăriei termoizolante în anvelopa clădirii, cât și prin aplicarea de tehnologii de reducere a permeabilității la aer a elementelor de anvelopă opace cu asigurarea continuității stratului etanș la nivelul anvelopei clădirii.

Noul proiect stabilește că realizarea auditului energetic, elaborarea certificatului de performanță energetică, a expertizei tehnice, proiectarea lucrărilor de intervenție și verificarea documentațiilor tehnice pentru autorizare sau realizarea certificatelor energetice la finalizarea lucrărilor de renovare a blocurilor vor fi finanțate integral prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).

De asemenea, se vor putea schimba ascensoarele, instalațiile electrice și de scurgere a apei pluviale și de canalizare cu sisteme moderne și eficiente.

bani bloc

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

17 blocuri și 4 școli din Pitești vor beneficia GRATIS de reabilitare termică! Cine sunt norocoșii?

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Pitești | Planul Național de Redresare și Reziliență | PNNR | PNRR