anchetaonline.ro

Forța Dreptei: ”Eliminarea pensiilor speciale a devenit mascarada complicităților dintre CCR și coaliția PSD-PNL”

de | 07.08.2023 13:04 | Știri, Național, Politic

Reprezentanţii partidului Forţa Dreptei au transmis un comunicat în care precizează că decizia de miercuri a Curţii Constituţionale referitoare la pensiile speciale este ”pe cât de previzibilă pe atât necinstită şi lipsită de orice autoritate instituţională”. Potrivit acestora ”eliminarea pensiilor speciale a devenit mascarada complicităților dintre CCR și coaliția PSD-PNL, cu scopul de a promova o pseudo-reformă pentru păcălirea celor mai naivi”.

Curtea Constituţională a admis miercuri, 2 august, parţial sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu. Preşedintele CCR Marian Enache a explicat atunci că actul normativ se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curţii.

”Decizia de astăzi (n.r. – miercuri 2 august) a Curții Constituționale referitoare la pensiile speciale este pe cât de previzibilă pe atât necinstită și lipsită de orice autoritate instituțională. Primul lucru la care erau obligați judecătorii CCR, îndeplinind o funcție de autoritate publică, era fie să se recuze, fie să-și prezinte fiecare în parte argumentele pentru care, aflându-se într-un flagrant conflict de interese, au hotărât să ia o decizie favorabilă pecuniar propriei lor condiții.

Legea referitoare la pensiile speciale, declarată neconstituțională, nu prevedea trecerea pe deplin la regimul contributivității. În ciuda acestui fapt, totuși, a fost admisă sesizarea CCR și întoarsă în Parlamentul României, întrucât coaliția PSD-PNL a introdus în mod deliberat elemente de neconstituționalitate menite să servească drept pretext în decizia Curții Constituționale”, arată cei de la Forța Dreptei în comunicatul transmis.

”Sperăm să nu se ajungă în situația în care să fie necesară revizuirea Constituției”

Totodată, aceștia spun că parlamentarii din Forța Dreptei vor susține trecerea tuturor pensiilor pe principiul contributivității, fără excepție, depunând noi amendamente necesare cu prilejul revenirii în Parlament a proiectului referitor la pensiile speciale.

”Avem convingerea că întreaga chestiune referitoare la pensiile speciale a fost, în realitate, o mascaradă a coaliției guvernamentale în conivență cu CCR, astfel încât să servească drept argument pentru menținerea pensiilor speciale ca privilegii ale unor categorii de angajați bugetari.

De fapt, Curtea Constituțională a îndeplinit astăzi rolul de „gardian al pensiilor speciale” și nicidecum pe cel de gardian al legii fundamentale, așa cum Constituția României îi trasează atribuțiile fundamentale.

Sperăm să nu se ajungă în situația în care să fie necesară revizuirea Constituției în privința cadrului de funcționarea al CCR și a interzicerii pensiilor speciale pentru a putea elimina în cele din urmă aceste beneficii lipsite de temei.

Totodată, este strigător la cer faptul că magistrații, adică cei care au rolul de a împărți dreptatea și de a aplica principiul egalității în fața legii, sunt tocmai cei care pledează pentru ca în situația lor să nu li se aplice același principiu și să se afle deasupra regulilor legale generale.

Parlamentarii din Forța Dreptei vor susține trecerea tuturor pensiilor pe principiul contributivității, fără excepție, depunând noi amendamente necesare cu prilejul revenirii în Parlament a proiectului referitor la pensiile speciale”, se mai arată în comunicatul transmis de cei din Forța Dreptei.

Foto descriptiv.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Ludovic Orban: ”Orice creștere a fiscalității va încetini creșterea economică și nu va aduce bani în plus la buget”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Forța Dreptei