Gazul din Marea Neagră – Statul a renunţat la a-i obliga pe producători să vândă 50% din volume în România

de | 18.04.2022 12:03 | Administrație, Național, Știri

  • Ministrul energiei, Virgil Popescu a precizat faptul că gazul din Marea Neagră va ajunge mai întâi în casele românilor şi apoi în regiune.

Proiectul de Lege Offshore care este esenţial pentru deblocarea resurselor din Marea Neagră, a fost depus în parlament la sfârșitul săptămânii trecute.

Premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă împreună cu preşedintele PSD, Marcel Ciolacu și cu ministrul energiei, Virgil Popescu au fost inițatorii proiectului. Alături de aceștia au fost și Kelemen Hunor şi Varujan Pambuccian.

Important de menționat este faptul că una dintre schimbările mari pe care proiectul le include este renunţarea la obligaţia producătorilor de a vinde 50% din cantităţile extrase în țara noastră..

Pe toată durata derulării acordurilor petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore şi onshore de adâncime, titularii acordurilor, inclusiv operatorii economici afiliaţi acestora au dreptul de a comercializa în mod liber hidrocarburile produse din perimetrele petroliere respective, la preţurile şi în cantităţile determinate de către aceştia, în acord cu legislatia naţională precum şi cu principiile Uniunii Europene de piaţă liberă“, se precizează în proiect.

După data de 31 decembrie 2022, nu se vor putea impune restricţii de preţ, comercializare, ofertare sau vânzare. Doar în cazul unei crize energetice, statul ar putea interveni.

În proiectul de lege apar însă câteva prevederi importante.

În vederea protejării siguranţei energetice a României, contractele bilaterale de tran­zacţionare a cantităţilor de gaze exploatate din perimetrele reglementate de prezenta lege vor fi notificate spre avizare Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei“

În ceea ce privește contractele bilaterale:

Statul Român prin Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale – A.N.R.S.P.S va avea drept de preemţiune pentru achiziţionarea cantităţilor de gaze ce urmează a fi tranzacţionate, în condiţiile con­tractuale negociate de cei doi operatori economici.“

 

Foto descriptiv

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Marcel Ciolacu | Marea Neagră | Nicolae Ciucă | Virgil Popescu