Nicolae Grigorescu, „Fata cu maramă” este exponatul lunii mai la Muzeul Județean Argeș

de | 30.04.2024 12:00 | Județean, Cultură, Lifestyle

  • Invitație la muzeu!

În luna mai, în cadrul microexpoziției „Exponatul lunii”, Muzeul Județean Argeș expune , lucrarea de picturăFata cu maramă”, semnată Nicolae Grigorescu.

tablou la muzeu

Pentru opera și creația lui Nicolae Grigorescu, portretele au constituit un capitol dintre cele mai prodigioase.

Nimeni altul în istoria artei nu a înfățișat atât de bine sufletul românesc, cum a făcut-o artistul al cărui nume este adesea asociat cu Carul cu boi.

 

Portretele de femei grigoresciene sunt caracterizate de lirism, poezie, gingășie, farmec și dinamism deopotrivă. Asemănarea fizică cu modelele este izbitoare, respingând totodată atitudinea fotografică” au transmis reprezentanții muzeului.

Aceștia informează faptul că puterea de sugestie este impresionantă.

Pânzele sale au viață. Sufletul artistului se împletește duios cu sufletul modelului, iar modelul din lucrarea de față a fost chiar iubita sa, Maria Danciu (Dançs), alături de care avea să se mute la Câmpina, începând cu anul 1890, și cu care va avea un fiu, pe Gheorghe Grigorescu, viitor ceramist..

Simbol național, Nicolae Grigorescu, a știut să aducă în prim plan valori ale spiritualității românești, iar pe bună dreptate, Goga îl numea „marele interpret al romantismului național”, mai adaugă reprezentanții Muzeului Județean Argeș.

Cei interesați trebuie să știe că microexpoziția, va fi deschisă toată luna, mai. Aceasta va putea fi vizitată de luni până duminică, între orele 9.00-19.00, la Galeria Națională de Artă Naivă, intrarea din Bulevardul Eroilor.

 

Foto: Muzeul Județean Argeș

 

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Muzeul Județean Argeș