Icoana Maicii Domnului – Prodromița va ajunge la Nucșoara

de | 03.11.2023 22:10 | Județean, Importante, Lifestyle

Veste bună pentru credincioșii argeșeni. Va fi adusă pentru închinare una din cele mai importante icoane ale Maicii Domnului.

O copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Prodromița din Sfântul Munte Athos, de la mănăstirea Prodromu va ajunge la Biserica „Sfânta Treime” a Parohiei Slatina din comuna Nucșoara, care sărbătorește 30 de ani de la sfințire.

Timp de patru zile, mai exact de joi pana duminica (09-12 Noiembrie), credincioșii se pot închina la ea.

prodromita - Icoana Maicii Domnului – Prodromița va ajunge la Nucșoara

Biserica va fi deschisă zilnic, între orele 08:00-18:00.

f161e27c fc16 409b 9b19 3685e0c05139 - Icoana Maicii Domnului – Prodromița va ajunge la Nucșoara

Icoana Maicii Domnului sau Prodromița este una dintre puținele icoane care nu au fost făcute de mâna omului. I se mai spune „Nefăcută-de-mână”, adică pictată în chip minunat.

Ea este păstrată pe Sfântul Munte Athos, în Schitul românesc Prodromu, de aici și numele de Prodromița.

Potrivit prodromu-athos.ro, prăznuirea acestei icoane are loc în fiecare an, pe data de 12 iulie.

În anul 1863, când se construia Schitul Prodromu de la Muntele Athos, cuvioșii Nifon și Nectarie căutau un iconar care să picteze pe lemn o icoană a Maicii Domnului cu totul deosebită, cum aveau toate mănăstirile de la Sfântul Munte.

Cei doi monahi l-au găsit pe iconarul Iordache Nicolau din Iași, un om bătrân și credincios, care a fost de acord să picteze icoana după modelul dat de ei.

Acesta a trebuia să lucreze la icoană cu post, adică fără să mănânce și nici să bea până la sfârșitul lucrului din fiecare zi. Pictorul a început lucrarea și a terminat de pictat veșmintele și celelalte părți ale icoanei.

Când a ajuns să picteze Fața Maicii Domnului și a lui Iisus Hristos, nu reușea să le facă așa cum trebuie.

Mâhnit, iconarul a încetat a mai lucra, apoi a acoperit cu o pânză icoana, a încuiat atelierul și s-a retras în camera sa, nepricepând ce va să fie lucrul acesta căci, silindu-se, mai mult le-a stricat, ca și cum și-ar fi uitat meșteșugul.

În dimineața următoare însă, a descoperit icoana pictată perfect, cu fețele luminoase și pline de dumnezeiesc har, fără să înțeleagă cum se petrecuse totul.

Înfricoșat de aceste întâmplări, el a lăsat și o mărturie scrisă care se păstrează la Schitul Prodromu, un document datat 29 iunie 1863.

Iată ce spunea iconarul Iordache Nicolau, cel care a zugrăvit icoana:

Eu, Iordache Nicolau, zugrav din orașul Iași, am zugrăvit această Sfântă Icoană a Maicii lui Dumnezeu, cu însăși mâna mea, la care a urmat o minune preaslăvită, în modul următor: după ce am isprăvit veșmintele, după meșteșugul zugrăvirei mele, m-am apucat să lucrez Feţele Maicii Domnului și a Domnului nostru Iisus Christos; după ce am dat mâna întâia și a doua, de noapte apucându-mă ca să o zugrăvesc desăvârșit, privind eu la chipuri, cu totul au ieșit dimpotrivă, pentru care foarte mult m-am mâhnit, socotind că mi-am uitat meșteșugul; și așa, fiind seară, m-am culcat scârbit, nemâncând nimic în ziua aceea, socotind că a doua zi, sculându‑mă, să mă apuc mai cu dinadinsul.

După ce m-am sculat a doua zi, mai întâi am făcut trei metanii Maicii lui Dumnezeu, rugându-mă ca să-mi lumineze mintea, să pot isprăvi Sfânta ei Icoană, și când m-am dus să mă apuc de lucru – o, preaslăvite minunile Maicii lui Dumnezeu! – s-au aflat chipurile drese desăvârșit precum se vede; și eu văzând această minune, n-am mai adaos a-mi mai pune condeiul, fără numai am dat lustrul cuviincios, deși cu greșeală am făcut aceasta, ca să dau lustru la o asemenea minune. Aceasta este povestirea acestei Sfinte Icoane.

sursă foto doxologia.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Mircea Lucescu și-a dat demisia de la Dinamo Kiev și a anunțat că se retrage din fotbal

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Nucșoara

Ultimele articole