Ilie Penescu – trimis în judecată pentru ucidere din culpă

de | 15.08.2023 20:18 | Știri, Din ediția tipărită, Economic, Eveniment, Importante, Pitești

Un nou moment de greutăți pentru fostul patron PIC:
Ilie Penescu – trimis în judecată pentru ucidere din culpă

Omul de afaceri argeşean Ilie Penescu, fratele mult mai celebrului Cornel Penescu, are din nou probleme cu legea. Abia ce scăpase prin prescripţie de răspunderea penală în cazul acuzaţiilor de delapidare a SC Pic SA şi s-a trezit pe cap cu o belea şi mai mare: de data aceasta este acuzat de ucidere din culpă!

► Tragedie la firma familiei Penescu

Cum a ajuns Ilie Penescu să rişte închisoarea pentru uciderea unui om? Anul trecut, la sfârşitul verii, în hala unei firme de ambalat zahăr, pe care se pare că o controlează, a avut loc un grav accident de muncă, soldat cu moartea unuia dintre angajaţi. Potrivit unui comunicat de presă transmis de către Poliţia Argeş la scurt timp după tragedie, „în dimineața zilei de 31 august 2022, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Pitești au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat ar fi căzut de la înălțime, în incinta unei societăți comerciale din municipiul Pitești. La fața locului au fost direcționați polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Pitești, precum și polițiștii Biroului Investigații Criminale Pitești.

Din primele verificări, s-a stabilit că, un bărbat de 45 de ani, din Valea Danului, angajat al unei societăți comerciale, în timp ce efectua activități de încărcare cu produs vrac a unui utilaj pentru ambalat, în împrejurări care urmează să fie stabilite din cercetări, ar fi căzut de la înălțime.

Bărbatul a intrat în stop cardio-respirator și, în ciuda manevrelor de resuscitare, efectuate de echipajul medical sosit la fața locului, a fost declarat decedat.

A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, precum și neluarea, respectiv nerespectarea măsurilor de sănătate și securitate în muncă, conform art. 192, 349 și 350 din Codul Penal, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.” – a transmis Poliţia Argeş.

Firma la care s-a produs nefericitul accident este Hera Packing SRL, al cărei asociat unic şi administrator este Tatiana Penescu, soţia lui Ilie Penescu, însă anchetatorii aveau să constate încă din ziua tragediei că, în realitate, el se ocupa de afacere.

► Omul de afaceri a fost reţinut pentru 24 de ore

Potrivit unor surse, muncitorul care şi-a pierdut viaţa la firma familiei Penescu ar fi căzut de la o înălţime de aproximativ 3 metri, de pe un punct de încărcare improvizat, la care se ambalau produse alimentare. Mai mult decât atât, aceleaşi surse susţin că analizele ulterioare ar fi scos în evidenţă că bărbatul s-ar fi aflat şi sub influenţa băuturilor alcoolice, chiar dacă asta se întâmpla la orele dimineţii.

Anchetatorii au constatat nereguli mari în ceea ce priveşte amenajarea spaţiului de muncă în ceea ce privește securitatea şi sănătatea lucrătorilor, postul de lucru unde îşi desfăşura activitatea angajatul care şi-a pierdut viaţa fiind de altfel improvizat şi, în mod evident, neautorizat.

Încă din primele ore ale cercetărilor omul de afaceri a intrat în vizorul anchetatorilor. Astfel, în aceeaşi zi, Ilie Penescu a fost reţinut 24 de ore de către procurori şi, ulterior, plasat sub control judiciar pe bază de ordonanţă dispusă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti în data de 1 septembrie, în dosarul 4346/P/2022.

► Ilie Penescu – angajat la negru la firma soţiei

Poliţiştii sosiţi la locul tragediei au sesizat şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș, care au amendat Hera Packing SRL cu 20.000 lei pentru muncă la negru. Ironia sorţii, în acest caz, este că nu muncitorul decedat sau alt coleg figura fără forme legale, ci tocmai… Ilie Penescu!

Ancheta declanşată de ITM Argeş a scos la iveală că, deşi Ilie Penescu nu avea absolut nicio calitate în cadrul societăţii administrate de soţia sa, el era cel care semna acte şi se ocupa de activitatea firmei ca şi cum ar fi fost el administrator. Astfel, firma soţiei a luat amendă pentru angajatul la negru Ilie Penescu.

►Ce pedeapsă riscă soţii Penescu

Săptămâna trecută, procurorii au finalizat dosarul şi au depus rechizitoriul la Judecătoria Piteşti, trimiţându-l în judecată pe omul de afaceri Ilie Penescu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, acuzaţie adusă şi firmei Hera Packing SRL, prin reprezentant Tatiana Penescu.

tatiana penescu_1

Conform art. 192, alin. 2 din noul cod penal, „uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.”, luându-se în considerare şi pedeapsa cuprinsă între 6 luni şi 3 ani pentru „neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională”.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Patronul cu dosar penal pentru vânzarea pe bucăţi a unui teren defrişat din Pădurea Trivale – salvat de sfânta prescripţie!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: