anchetaonline.ro

Completul care va decide soarta lui Tudor Pendiuc l-a trimis la puşcărie  pe fostul primar al Iaşului

de | 15.02.2022 23:29 | Eveniment

Completul care va decide soarta lui Tudor Pendiuc l-a trimis la puşcărie  pe fostul primar al Iaşului

Judecătorii din dosarul Publitrans au fost recuzaţi

Schimbare importantă în procesul fostului primar Tudor Pendiuc! Săptămâna trecută, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea de recuzare înaintată de procurorii DNA şi i-a înlocuit pe cei doi judecători care instrumentau cazul de corupţie al fostului edil. Astfel, magistraţii Nicoleta Nolden și Aurel Găitan au fost scoşi din proces, în locul lor fiind desemnat un alt complet. „În temeiul art.67, alin.1, Cod de procedură penală, raportat la art.64, alin.1, litera f, Cod de procedură penală, admite cererea de recuzare a judecătorilor Nicoleta Nolden şi Aurel Găitan, formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie. Dispune, în respectarea principiului continuităţii, trimiterea dosarului la completul de apel iniţial învestit, compus din judecătorii Adina-Adriana Radu şi Alin-Benone Rădiunea, în vederea continuării efectuării cercetării judecătoreşti a apelurilor”, se arată în decizia CAB.

Judecătorii înlocuiţi – decizii favorabile foştilor lideri PSD

Articolele de lege pe care se întemeiază decizia Curţii de Apel Bucureşti  de recuzare a celor doi judecători se referă la incompatibilitatea magistratului atunci când „există o suspiciune rezonabilă că imparţialitatea judecătorului este afectată.” Potrivit jurnaliştilor G4Media, Nicoleta Nolden ar fi  o apropiată a fostei șefe CSM, Lia Savonea, fiind totodată cea căreia i se datorează practic eliberarea fostului preşedinte al PSD, Liviu Dragnea. Astfel, în vara anului trecut, judecătoarea Nolden a anulat decizia Tribunalului București prin care a fost respinsă cererea lui Liviu Dragnea de liberare condiționată din penitenciar, dispunând rejudecarea și strămutarea la Tribunalul Giurgiu, acolo unde instanţa l-a eliberat mai repede din pușcărie pe fostul lider PSD. De asemenea, tot ea a anulat, din pricina unui detaliu de procedură, un dosar cu un prejudiciu de 26 milioane euro, în care era judecat printre alţii şi Paul Stănescu, nașul lui Valentin Dragnea, fiul fostului lider PSD.

Cel de-al doilea  judecător înlocuit din dosar, Aurel Găitan, este cel care l-a achitat săptămâna trecută pe fostul președinte al Camerei Deputaților, social-democratul Valeriu Zgonea, după ce prima instanţă îl condamnase pe acesta la trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă.

Noul complet desemnat să judece în continuare apelul în procesul „Publitrans”, în care fostul primar Tudor Pendiuc este acuzat că ar fi luat mită, este format din Adina-Adriana Radu şi Alin-Benone Răduinea. În 2020, acelaşi complet l-a condamnat definitiv la 5 ani închisoare pe fostul primar de Iași Gheorghe Nichita, tot pentru luare de mită, adăugând un an la sentinţa pronunţată de Tribunalul Bucureşti. (Nadia Ciochină)

Citește articolele pe același subiecte: DNA | Liviu Dragnea | PSD | Tudor Pendiuc
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: